Zdravím všechny, dnes jsem si pro vás připravil trošku detailnější rozbor jednoho z rumových témat, která se často probírají v různých diskuzích. Určitě si i většina z vás položila někdy otázku, dát si rum s ledem? Nebo jen chlazený? Má mít pokojovou teplotu? Nebo jej dokonce zahřát? Hned ze začátku bych chtěl zmínit, že vše je správně. Pijte rum jakýmkoli způsobem, který vám chutná. To je to nejdůležitější.

Ale rád bych vám nyní odprezentoval můj pohled na tuto “problematiku”. K tomuto pokusu jsem si vybral rum, který mám dobře napitý a je chuťově velmi povedený. Jedná se o bílý rum Veritas.

Veritas (latinsky Pravda) je blend rumů z Barbadosu a Jamajky. Konkrétně obsahuje 2 nestařené rumy: Pot Still z Foursquare Distillery a Double Retort Pot Still z Hampden Estate. Dále pak 2 roky starý Coffey Column still rum z Foursquare Distillery, který dodává ten lehce nažloutlý nádech (rum není drasticky filtrován). Tento rum vznikl pod taktovkou Lucy Gargana ku příležitosti oslav 70. výročí společnosti Velier. Rum mám rád jak na samotné pití, tak do výborných koktejlů, kde je rum hlavní a dominantní složkou (např. Daiquiri).

Vše jsem tedy sepsal, zařadil, porovnal a zde máte výsledek, k jakému jsem dospěl. Teploty servírování jsou seřazeny od té “nejvhodnější” po tu “nejhorší” za mě.

Vůně a chutě

Vůně: Již při prvním přivonění cítím výraznou Jamajku a její typické estery. Složka Barbadosu zůstává trošku v pozadí. Vůně je lehce štiplavá a lihová v nose, ale zároveň příjemně nasládlá. Nejprve vám utkví v nose med v kombinaci s tropickým ovocem (ananas, banán) a také lehce citrusy, které dávají vůni decentní kyselý závan. Po chvilce cítíte i mladší dřevo, karamel s krémovou vanilkou a stopu kokosu. Závěr mi přijde maličko do slana, má takový jemný nádech slaného karamelu.

Chuť: V chuti cítím složky z Jamajky určitě méně než ve vůni. Estery jsou znát, ale už jsou příjemně vyvážené se složkou z Barbadosu. I v chuti cítím výrazné tropické ovoce (zejména ananas a banán), citrusy spíše v pozadí. Výraznější oproti vůni je rozhodně dřevitá složka i cukrová třtina. Promítá se zde i o něco větší kořenitost. Nechybí ani vanilka a lehký závan kokosu. Závěr je středně dlouhý, spíše do Barbadosu.

Počet bodů

90/100

Závěr

Jedná se o výborný rum, kde se příjemně doplňují složka z Barbadosu a Jamajky. Pokud máte tyto dvě destinace v oblibě, určitě vás rum zaujme. Vnímám jej jako jeden z nejlepších bílých rumů, které můžete za takovouto cenu pořídit. Je ideální na pohodové vychutnávání nebo jako vyšší level koktejlového rumu. Pokojová teplota dala vyniknout mnoha složkám rumu a za mě je to nejlepší volba pro vychutnávání rumů. Degustuji tak určitě 99% rumů 🙂

2. Vzoreček rumu z lednice

Vůně a chutě

Vůně: Je již poměrně utlumená, především ta jamajská složka. Stále cítím estery, ale již méně výrazně. Vůně se zdá jemnější než u pokojové teploty. Cítím stále med, mladé dřevo, decentně ananas a banány (vytratily se mi citrusy). Zachytil jsem i aroma vanilky a lehoučce kokosu. A chybí mi i lehce slaný podkres v závěru.

Chuť: Je tomu podobně, jako ve vůni. Chutě jsou utlumené a méně výrazné. Cítím jemně estery, dřevo, karamel i med. Z ovoce opět ananas a banány. V pozadí závan vanilky. O trošku lepší je závěr, který už se blíží variantě o pokojové teplotě. Určitě i celkově pomůže, když rum necháte v ústech o něco déle a tím jej ohřejete.

Počet bodů

82/100

Závěr

Celkově tedy o něco potlačené aromata jak ve vůni, tak v chuti. Ale je to za mě asi nejméně “drastická metoda”, jak si rum ochladit. Podobně je na tom také ochlazení ledem (jen jedním většim kusem, aby se nestihl led rozpustit) či chladící kostkou z mrazáku. Fajn je ještě zakápnou třeba limetou a je z toho fajn osvěžující letní drink.

3. Vzoreček rumu z mrazničky

Vůně a chutě

Vůně: Velmi jemná, jen lehce cítím aroma esterů, dřeva a karamelu s vanilkou. Rum neštípe v nose a je celkově málo výrazný. To bude mít samozřejmě vliv i na následující chuť.

Chuť: Poměrně dost nevýrazná po prvním napití, zvláště pokud doušek ihned polknete. Cítím lehoučký náznak esterů, dřeva, karamelu a vanilky. Velmi krátký závěr, až po polknutí vás rum začne hřát v oblasti břicha. Opět pokud necháte déle v ústech, chuť se více a více zvýrazňuje a blíží se verzi o pokojové teplotě.

Počet bodů

77/100

Závěr

Aromata ještě více utlumená, oproti vzorečku z lednice. Složky jsou již hůře k rozeznání a identifikování. Pokud necháte chvilku povolit, nebo déle v ústech, samozřejmě se to zlepší. Asi nevidím žádný důvod, pít rum z mrazničky. Možná snad, kdyby šlo o velmi sladký rum, zamražení by mohlo tu sladkost trošku zneutralizovat.

4. Rum pokojové teploty s menšími kostkami ledu

Zde bych ještě rád na začátek napsal, že záleží, jak budete s ledem manipulovat a jaký led zvolíte. Já jsem úmyslně zvolil menší kostky ledu z mrazáku, které dostanete v běžných barech. Nevýhoda je rychlé rozpouštění a následné ředění rumu (pokud rum ihned nevypijete). Mám doma i velké ledové koule, které rum skvěle ochladí a nenaředí jej, ale tam je výsledek dost blízký vzorku z lednice.

Vůně a chutě

Vůně: Spektrem aromat by se tato varianta ve vůni dostala na druhé místo. Cítíte tam dost podobné složky (jen lehce utlumené) oproti pokojové variantě. Samozřejmě při delším působení ledu na rum se aroma více tlumí a není tak výrazné.

Chuť: Tady je chuť velmi ovlivněná tím, jaký led použijete a za jak dlouho rum vypijete. Já použil úmyslně tedy několik malých kostek ledu, které jsem zalil 0,04l rumu. Pokud ochutnáte po pár vteřinách, rum si užijete a výsledek bude někde mezi vzorkem pokojové teploty a z lednice. Ovšem když zkoumám detailněji vůni a trošku si rum užívám, zabere to zpravidla několik minut. A to je právě to hlavní úskalí, které vedlo k propadu na čtvrtou příčku. Protože naředěný rum vodou nikdo pít nechce (pokud neřešíme pár kapek vody do rumu o sudové síle).

Počet bodů

75/100

Závěr

Pokud se použije velká kostka ledu, nebo chladící kostky, není žádný problém a výsledek bude někde mezi vzorkem o pokojové teplotě a vzorkem z lednice. Ovšem pokud zvolíte (nebo dostanete ve většině barů) několik menších kostek ledu, než se nadějete a prozkoumáte barvu a vůni, led je pryč a vy máte pouze nějakou vodovou tekutinu připomínající rum.

5. Zahřátý vzoreček i sklenice

Vůně a chutě

Vůně: Zahřátím se vůně stala poměrně štiplavou, lihovou a agresivní. To vše se navalilo při prvním přivonění do nosu a já si hned řekl, že tohle nebude dobré. Cítil jsem dřevo, med, tropické ovoce, estery, ale vše přetlačuje výrazně štiplavá a lihová stopa, která je pocitově také o něco sladší, než u předchozích vzorků.

Chuť: Stejně jako u vůně, také zde se chuť jeví více lihová, ostrá, štiplavá a sladší. Estery jsou o něco výraznější, cítím ananas, banány a lehce citrusy. Nechybí ani dřevo, med, karamel a poměrně dost vanilky. Snažím se odprostit od té nepříjemné teplé rumové stopy, ale nejde mi to a víc už chuť u této varianty zkoumat nechci 😀

Počet bodů

65/100

Závěr

Uaaa tak tohle ne. Tohle mě totálně odpudilo 😀 Zahřál jsem jak sklenici horkou vodou, tak i samotný vzoreček, aby byl pocitově teplý. Ale zkrátka teplá lihovina není rozhodně nic pro mě. Naskočila mi husí kůže. Teplou vypiji možná tak medovinu a svařák, ale tohle mi dělalo vyloženě zle, ani jsem to celé nedopil. Pamatuji si doby, kdy se nesmyslně propagovalo nahřívání sklenic třeba u Ararat brandy, přitom je to vlastně jen marketingový nesmysl. Za mě určitě nejhorší varianta.

Shrnutí

Jak jsem psal na začátku, rozhodně pijte rumy tak, jak to chutná vám. Já jsem si pro sebe (a také pro vás) vyhodnotil, že nejvíce ideální je pro mě pokojová teplota. Tak si rum nejvíce užiji a identifikuji největší škálu složek vůně i chuti. Pokud je léto a hledám osvěžení, zvolím lednici nebo velkou kostku ledu třeba ještě s nějakým citrusem. Teplou variantu snad již nebudu muset nikdy více podstoupit, ale třeba někomu tato varianta vyhovuje.

Info o rumu

Výrobce Foursquare, Hampden Estate
Typ Britský typ
Typ výroby Coffey Still, Pot still
Chutě Esterové
Jedinečnost Blend
Síla 47 %
Lokalita ,
Další Jak pít rum, Teplota servírování rumu
Publikováno: 6. ledna 2021 Aktualizováno: 7. ledna 2021
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.7 / 5. Hlasů: 29

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články