Naga je překvapivý rum – nerum, díky své neobvyklé chutí jsem si ho oblíbil a mám přechutnané všechny. A Pearl of Jakarta je moje nejoblíbenější. I proto jsem rád, že se dostala do rumového kalendáře.

Původ rumu

Abychom správně pochopili tento rum, je potřeba si říct něco o historii jednoho výjimečného nápoje, který byl známý mnohem dříve, než slovíčko rum vůbec vzniklo. Vše začalo, když se nizozemští obchodníci dostali na konci 15. století do Indonésie a v některých přístavních městech na severním pobřeží Jávy našli zámořskou čínskou komunitu, která z rýže a palmy pálila obzvláště silnou a chutnou lihovinu, které říkali „Arrack“ a byla původně určena pouze k vlastní potřebě bez nějakého úmyslu vývozu.

O rumu

Název Naga je odvozen ze jména mýtického stvoření Asie (z hinduismu), hadího strážce pokladů Země. Toto slovo v zásadě znamená had. Nágové v náboženství uchovávají poklady přírody, jsou připoutáni k vodě a přinášejí prosperitu. V legendách Indie a celé jihovýchodní Asie jsou Nagas obyvateli podsvětí, kde žárlivě střeží poklady Země. Rovněž mají velký vliv na úrodnost půdy.

Naga – strážce pokladů Země

Naga Pearl of Jakarta je melasový rum, s pomalou fermentací, do které se postupně přidávají jávské červené sladové kvasnice v koláči červené rýže. Je směsí rumů dvou způsobů destilací, tradiční kotlíkové a čínské kolonové. 52% ve starých indonéských kotlích při 65 stupních a 48% při 92 stupních v destilační koloně. Rum se staří 3 roky v sudech z teakového dřeva, 4 roky v dubových sudech po bourbonu a na závěr rok v sudech z višňového dřeva.

Jak mi chutná?

Rum má příjemně zlatou barvu, voní po muškátovém oříšku, hřebíčku, kakau, mangu a banánech. Vůně je tedy sladká, ale rum ne už tolik, byť sladké tóny červeného ovoce tam najdete, koření a mírnou dřevitost. Rum do 1 000 Kč hodně zajímavý, stojí za přechutnání.

Info o rumu

Výrobce Naga
Typ výroby Column still, Tradiční čínské destilační zařízení
Chutě Jemné, Kořeněné
Označení Reserva
Balení Tuba
Jedinečnost Blend
Síla 42 %
Staření a stáří Double aging, Sudy po bourbonu, Teakové sudy
Lokalita ,
Publikováno: 20. prosince 2021 Aktualizováno: 20. prosince 2021
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 8

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor