Asi si nebudeme nalhávat, že rum si nejlépe a asi i nejčastěji vychutnáme čistý bez jakýchkoliv dalších prvků. Někdy ale přijde chuť na kapku vody, někdy led, někdy nějaký drink. Ale přijdou chvíle, kdy si chceme dát rum k jídlu, párujeme ho s uzeninami, sýry a jídlem obecně. Ale nejpopulárnější je asi párování s čokoládou a na něj se nyní podíváme.
Rumy a čokoláda
Obsah
Kdy a co je mezinárodní den čokolády?
Mezinárodní den čokolády je 13. září a slaví se od roku 2000. V Česku domácnost spořádá 9 kilogramů čokolády ročně. Pojďme tento den oslavit experimenty s párování s rumy!
Proč párovat rum s čokoládou?
Protože můžete. Není tu nutnost, není to nezbytnost a nemusíte to udělat nikdy. Ale párování oblíbeného prémiového destilátu s čokoládou může přinést nečekané chuťové zážitky. Rum i čokoláda pak může chutnat trochu jinak a poznáte nové chutě. Osobně mám rád čokoládu i rum, takže pro mě to byla vždy jasná volba.
Jaký rum párovat s čokoládou?
Základní myšlenka párování je, že čokoláda má doplňovat nebo rozšiřovat chutě. Osobně nejsem zastáncem párování čokolády s doslazovanými rumy, takže k rumům jako Diplomatico reserva, Zacapa nebo Don Papa aj. nepáruji párovat čokoládu. Osobně ani nepáruji rumy se sladším chuťovým profilem, které mají finiše třeba v sladkém Pedro Ximenez a podobně. Doporučuji párovat spíše autentičtější rumy, které nejsou uměle doslazované ani příliš ředěné. Uměle dodávaný cukr či jiná sladila totiž přebíjí chutě. Samozřejmě, můžete to mít jinak, experementovat s jakýmikoliv rumy.
Opět možností je spousta. UPB má vlastní čokoládu kterou páruje právě s Diplomaticem, Radek Navrátil páruje s Willie’s Cacao a hodně populární je Michel Cluizel a další. Ovšem já osobně miluji všechny výrobky české – vlastně moravské – Čokoládovny Janek. Má parádní produkty a dělá čokoládu poctivě bez zbytečného ředění, což máme my rumaři rádi. Podle mne nejlepší pro párování je řada Bean to Bar a zde dle slov majitele pana Durďáka probíhá takto:
U Bean to bar čokolád používáme kakaové boby a tam je tím pádem zachován poměr másla/kakaa přímo z přírody. Tedy přibližně 50/50. U nás máme pravidlo, že i zbylé případné složky mícháme v tomto poměru. Tedy 50% mléčná čokoláda znamená, že 50% tvoří kakaový podíl = kakaový bob. Což z přírody znamená přibližně půl na půl kakaové máslo a kakao. A druhá polovina patří sušenému mléku a kokosovému cukru. Opět přesně na polovinu. Tedy 50% mléčná čokoláda znamená v celku 25% sušené mléko, 25 % kokosový cukr, 50 % kakaové boby. Tedy 25 % z celku kakaové máslo a 25 % z celku kakao.Václav Durďák, Čokoládovna JANEK
Čokolády Bean to Bar od Čokoládovny Janek
Jak jsem tedy zmínil, doporučuji řadu Bean to Bar, ale pozor – osobně myslím, že mléčná i jakákoliv dochucovaná čokoláda není úplně vhodná a je třeba použít jen hořkou a to od 60 do cca 90 %. Pokud máte vybráno, můžeme se pustit do rozhodování jakou čokoládu k jakému rumu.
Párování dle destinace
Každá destinace reprezentuje určité kvality, takže to nejjednodušší je to dle destinace. V Bean to Bar je zastoupeno množství rumových destinací a to např. Panama, Dominikánská republika, Venezuela a další. Takže si můžete dát rum i čokoládu z té samé destinace vedle sebe- Nicméně tato metoda mě osobně příliš nesedla, ale klidně ji vyzkoušejte.
Zde si dovolím citovat odborníka na čokoládu a to pana Daniela Syrového:
„Základní pravidlo zní; první kousek čokolády (méně) a pak teprve nápoj (více). Ukousněte kousek čokolády a nechte si jí rozplynutou na jazyku tak, aby se nabažily všechny chuťové pohárky. Jestli ji přitom dvakrát třikrát rozkousnete, nebo ji rozkošnicky dlouho necháte tát v ústech, je na vás. Když budete chtít sametovou roztátou čokoládu polknout, napijte se, či přesněji přelijte jazyk douškem dobrého alkoholu, polkněte, zavřete oči a vychutnávejte. Projeví se nepoznané chuťové tóny, jak u čokolády, tak i noblesního alkoholu. Cílem není smíchat v puse čokoládu a nápoj a udělat si v puse rumovou pralinku. Základní princip snoubení je totiž ten, že čokoláda nastartuje a upraví vnímání chuťových pohárků na jazyku. Takže čokoládu klidně polkněte a až potom se napijte nápoje.”Daniel Syrový
Doporučené kombinace
Strávil jsem experimentováním s čokoládou nemalé množství času a doporučuji vám totéž. Zabere to čas, ale výsledky jsou lepší a hlavně – i zde platí, 1 000 lidí, 1 000 chutí. Co chutná mě nemusí chutnat vám.
Pokud jste ale z recenzí vytušili, že budete mít podobný chuťový profil jako já, tak vám budou možná chutnat moje zavedené kombinace pro párování čokolády.
PS: S Čokoládovnou Janek a Fénix Drinks experimentujeme a vyrábíme společně rumovou čokoládu z rumu Paranubes! Tak nás sledujte a brzy dovezeme první kousky.
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
Svět zná venezuelské rumy jako “Diplomatico”, ale naprosto stejný rum má v Německu, Polsku aj. jméno “Botucal“. Proč tomu tak je? Před 7 lety diskontní prodejce ALDI podal žalobu na Industria Licorera Quezalteca SA, která vyrábí rum Diplomatico, protože ALDI po mnoho let měla právo na značku brandy s názvem Diplomat. Velmi podobná jména prý […]
Život na lodi byl nesmírně obtížný. Vrcholem dne proto bylo denní vydání rumu od tzv. Pussera. V té době se totiž bojovalo „od oka“ a nevadilo tolik mít námořníky “pod vlivem”. Duševní bdělost a odvaha se výrazně lišily od toho, co je potřeba pro provozování moderních zbraňových systémů na lodích a ponorkách dnes. I proto […]
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.