Hodnocení

73 %
Lokalita
Chutě Aromatické, Jemné, Sladké
Síla 40 %

Tenhle rum jsem sledoval už delší dobu a zajímalo mě, co je to zač. Komunikace na webu byla trochu nešťastná, ale protože to je rum z Mauritia, lákalo mě ho ochutnat a zrecenzovat. Měl jsem štěstí, značka Ragan byla ochotná mi jednu láhev poslat, a tak se na něj můžeme společně podívat.

Příběh rumu

Za rumem stojí Čech, pan Jiří Ragan. Práce v oblasti financí ho zavedla v roce 2010 na Mauricius. Tehdy pro svého tehdejšího klienta zařizoval “private equity”. To ho přivedlo na tento zelený ostrov plný nových vůní, chutí a nečekaných dobrodružství. Původně mělo jít o rutinní, krátký pracovní pobyt v rámci jeho práce finančníka. Nakonec z toho však bylo téměř osm let života a práce na ostrově, který je pro mnohé synonymem ráje. Zde nejen žil, ale s bývalými partnery vytvořil svou první úspěšnou rumovou značku. Celý jeho příběh si můžete vyslechnout i v tomto podcastu.

Díky tomu se začal zajímat o suroviny, aby v budoucnu mohl vytvořit svou vlastní recepturu, která bude splňovat jeho představu o „kulaté“ chuti. V jeho rodině měla produkce alkoholu tradici. Děda vyráběl víno, otec manželky, která pochází ze Slovenska, zase pálenku z bílých švestek, belovicu. Na africkém ostrově ochutnal tedy Jiří Ragan i místní rum. Nenašel ale značku, která by mu úplně sedla. Když přišla příležitost, rozhodl se tu vyrábět vlastní rumový destilát. Ten je chráněn pečetí originality – Recipe Protection Committee je občanské sdružení chránící recepturu a tím i zákazníka pod dohledem advokátní kanceláře. Ke každé láhvi je tak možné vygenerovat tzv. rodný list. Ten obsahuje informace jako je číslo kontejneru, datum blendování, stáčení, pořadové číslo lahve z dané série. Každá láhev je na uzávěru opatřena jedinečným kódem, který lze ověřit online.

O rumu

Rumový destilát (nejedná se kvůli aditivům o rum) RAGAN je „haute couture“, tedy třtinový destilát pocházející z jihozápadní části ostrova Mauricius. Vyrábí se ručně podle rodinné receptury a protože od začátku chtěl jít cestou malých šarží, aby mohl do receptury zahrnout i výrobní procesy, které jsou neproveditelné při masové produkci. Receptura staví na přírodních surovinách.

Základem je melasa ze třtiny rostoucí na jihozápadě ostrova Mauricius, konkrétně v oblasti Black River. Samotná kolonová destilace v destilérii Medine probíhá natřikrát a po ní následuje tří až čtyřměsíční zrání ve francouzských dubových sudech po červeném víně z Jihoafrické republiky.

Destilát se poté blenduje, což trvá okolo dvou týdnů. Což je vlastně až moment, kdy se z rumů stává rumový destilát. Jiří Ragan začne řešit finální produkt (třtina, melasa a destilace jde vlastně mimo – on si vždy jen kupuje výsledný rum/čistý destilát), je vždy osobně přítomen a přiváží některé ingredience, které se pak v rumu macerují a rum dochucjí. Většinu z nich nechtěl prozradit, ale zjistil jsem, že do destilátu se však mimo jiné přidává také karamel pocházející z francouzské oblasti Cognac a vanilka z Madagaskaru. A je to právě voda, jež tvoří důležitou součást výsledného nápoje a kultivuje chuť nápoje, je upravená přírodní filtrací.

Destilát se poté převáží na Slovensko, kde se lahvuje. Lahve se vyrábí ve Francii, etikety se tisknou v Rakousku a korky v Itálii. Vše se pak kompletuje ručně na Slovensku a v jedné šarži vznikne 5–10 tisíc láhví. Každá má své číslo, a tak lze snadno zjistit, ze které šarže pochází, kdy byla vyrobená a kdy stočená do láhve. Jednotlivé šarže se od sebe nepatrně liší s ohledem na ruční produkci a odlišnou chuť a intenzitu jednotlivých ingrediencí.

Láhev rumu

Láhev je velmi elegantní a luxusní a už svým tvarem dodává pocit určité formy luxusu a příjemné chvíle s prémiovým produktem. Myslím, že láhev, logo i korkový uzávěr se nadmíru povedly a jako dárek nebo láhev do nasvíceného domácího baru bude fungovat perfektně. I tvar láhve je unikátní a poznáte ji na dálku už jen podle tvaru.

Vůně, barva a chuť rumu

Barva je nádhernou zlatou barvou lesního medu, místy jde až do mahagonu. Vůně je velmi jemná a sladká s mírnými tóny dubového dřeva.

Samotný destilát má jemnou a sladkou chuť. Najdeme zde tóny lískových ořechů, vanilky a dubového sudu. Ve sladkosti najdeme i mírné tóny spáleného dřeva. Jiří Ragan se snaží, aby rum byl oblíbený jako Nutella a do stejných chuťových tónů ho ladí.

Shrnutí

Jedná se o sladký destilát, nesprávně, ale zvykově ho můžeme nazvat elixírem, tedy pro fanoušky sladkých rumů a sladkých rumových destilátů to může být něco zajímavého. Pokud vám chutná A. H. Riise, vyšší řady Diplomatico nebo elixíry Don Papa Masskara nebo Baroko, a chcete luxusněji vypadající láhev, může to být destilát pro vás. Bude perfektně fungovat jako dárek. Méně zkušení pijáci rumových elixírů ho hodnotí velmi vysoko.

Naopak, pokud jste fanoušci tradičních, autentických rumů francouzského nebo britského stylu bez aditiv, tohle asi nebude nic pro vás. Pokud tedy nemilujete Nutellu 🙂

Pokud bych hodnotil v celé kategorii všech rumů, 73 % je myslím férové hodnocení. Pokud bychom se ale podívali jen na kategorii sladkých elixírů, zde by se hodnocení pohybovalo mezi 85 a 88 %.

Destilát po Česku distribuuje Fenix Drinks a dá se koupit za 1 970 Kč. Na Rum Ratings má 7 z 10 a na Rum-X zatím hodnocení nemá. Nicméně v mnoha soutěžích získal mnoho různých medailí, jak můžete vidět na lahvi. Svoje zákazníky si určitě najde, právě i kvůli luxusnímu balení (vhodné jako výjimečné dárky nebo dárky obchodním partnerům) a silné české stopě a malovýrobě, byť byť jsme s cenou už v kategorii luxusnějších destilátů, na druhou stranu rozumím tomu, že se to s masovou výrobou obdobných rumů a elixírů ze supermarketů nedá srovnávat. Jak chutná vám?

Info o rumu

Výrobce Ragan
Typ Rumové elixíry - likéry
Typ výroby Column still, Melasa
Chutě Aromatické, Jemné, Sladké
Označení Elixír
Barva Zlaté (oro)
Jedinečnost Blend
Síla 40 %
Staření a stáří Sudo po červeném víně
Lokalita
Láhev k recenzi dodal
Jiří Ragan
Publikováno: 16. května 2024 Aktualizováno: dnes, 13:08
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hlasů: 0

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články