Hodnocení

91 %
Lokalita
Chutě Silný, Sladké
Síla 53,4 %

Původ rumu

Salvador je nejmenší země Střední Ameriky. Salvadorská republika sousedí na východě a severu s Hondurasem a na západě s Guatemalou. Na jihu jsou břehy omývány Tichým oceánem.

Většinu země tvoří sopečná vrchovina, jejíž povrch je hluboce členitý říčními údolími. Uvnitř vysočiny se tyčí dva řetězce kuželů sopek. V zemi je více než 25 aktivních sopek, pro které je Salvador nazýván “zemí sopek”. Jezera se nacházejí v mezihorských prohlubních naplněných sopečným popelem. Často dochází k zemětřesení a sopečným erupcím.

V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil (příbuzný aztéčtině) „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Díky bohyni celé údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.

Palírna a sklad rumů se nachází v údolí Cihuatán ve výšce 305 metrů nad mořem. Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii LICORERA CIHUATÁN S.A. DE C.V., jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Gabriela Ayala na pozici Master Blender bedlivě dohlíží nad procesem fermentace, ale také destilace, která probíhá column still metodou. V současné době mají dva sklady pro staření rumů.

V Cihuatánu vyrábí dva typy čerstvého rumu – lehký a těžký rum. Lehkému říkají „Nantli“, což v nahuatu znamená matka. Ten je téměř čistý a zraje v nových sudech z amerického dubu. Těžkému rumu říkají „Tajtli“, což v nahuatu znamená otec. Tento rum nechávají zrát v sudech po bourbonu. Obsahuje etanol a žádoucí nečistoty, díky nimž je komplexnější, s patrnými tóny trávy. Oba tyto čerstvé rumy ukládají do sudů po naředění vodou na 65 % alkoholu. Andělská daň zde dosahuje hodnoty 7 – 8% ročně.

Master Blenderka Gabriela Ayala

Master blenderka rumů Cihuatán Gabriela Ayala je promovanou inženýrkou chemie. Juan Alfredo Pacas, viceprezident společnosti Licorera Cihuatán, o ní říká, že dokáže úžasným způsobem promítnout své emoce do finální podoby rumů.

Gabriela nejdříve pracovala v oddělení pro vývoj nových produktů ve společnosti, která v Salvadoru produkuje cukr. O pozici master blendera se Gabriela dočetla v novinách. Týdny prý koukala na inzerát poptávající technologa chemické výroby, který by se nezalekl nejistoty spjaté s novými projekty. O rumu v něm ale nebylo ani zmínky. Asi po měsíci Gabriela ze zvědavosti poslala svůj životopis. Následující den ji pozvali na pohovor s Juanem Alfredem Pacasem. Povídali si o salvadorském cukrovarnickém průmyslu a Juan Gabriele řekl o svých plánech s vytvořením typického salvadorského rumu. V červenci roku 2014, po mnoha testech a pohovorech, Gabriela začala pro společnost Ron Cihuatán pracovat. Gabriela se snaží do rumů dávat svoje vlastní pocity, emoce a vše v souladu s mayskou kulturou.

Řada z nás ji mohla poznat v online degustaci rumů RumRock Live Cihuatán, nebo osobně na letošním pražském Rumfestu.

Gabriela Ayala

Rumy Cihuatán Folklore jsou novou limitovanou řadou speciálně vybraných single barelů značky Cihuatán. Název je složený ze dvou slov – Folk (lidé) a lore (tradice). Cihuatán Folkore bude vycházet v několika etapách. Tou první je Creación, jež byla inspirovaná mayskou legendou stvoření světa. V této kapitole vybrala Gabriela Ayala celkem 13 sudů, z nichž 3 putovaly speciálně do České republiky.

Jak probíhal výběr rumu RumRock

V květnu 2021 mne oslovili majitelé české distributorské firmy Ultra Premium Brands, jestli si v RumRocku nechceme vybrat vlastní sud na rum Cihuatan. Bylo to pro mne ctí, mít pro RumRock vlastní rum a vlastní sud, takže jsem s nadšením souhlasil. 18. května mi přišla dřevěná kazeta s 13 vzorku rumů, z 13 různých sudů. Protože šlo o čas, ještě ten večer jsem musel vybrat. Čím dříve potvrdíte váš vzorek, tím větší máte šanci, že si ho nevybral někdo jiný.

Věděl jsem, že nechci sladší rum – klasický Cihuatan, chci něco zajímavého, suššího, chtěl jsem ukázat, že i typická destilérie s produkcí rumu španělského typu jako Licorera Cihuatán umí udělat zajímavý a sušší rum. A to i s rizikem, že nemusí chutnat každému a typickým fanouškům Cihuatanu nemusí chutnat vůbec, ale šlo o sud pro RumRock a zde se věnujete hlavně zajímavým rumům, takže to rozhodnutí bylo pevné. I proto jsme vybral rum s 0 % cukru, s tvrdšími, místy až techničtšjšími chutěmi.

Ukázalo se, že stejný sud si vybali i v UPB, ale naštěstí svůj výběr později zmeněili atak jsme mohl mít svůj milovaný sud č. 70 oloroso finish. Jak proces výběr vypadal můžete vidět na fotogalerii níže.Pavel Ungr, zakladatel RumRock.cz

Cihuatán Folklore Single Barrel RumRock Oloroso Sherry Finish

Cihuatán Folklore RumRock je limitovanou edicí vytvořenou speciálně pro fanouškovskou rumovou stránku RumRock. O vznik tohoto plnění se zasloužil rumový nadšenec, recenzent, degustátor a především náš dobrý kamarád Pavel Ungr.

Sud č. 70 v kterém ležel rum Cihuatan RumRock Oloroso Sherry Finish

Rum prošel Column Still destilací a následně byl stařen dlouhých 17 let. Nejprve ležel v dubových sudech po bourbonu a následně v sudech z amerického dubu po oloroso sherry. Rum obsahuje 940,2mg/100ml kongenerů. A také jako jediný ze série 0 % cukru. Lahvuje se v síle 53,4 % alkoholu, číslo sudu 70.

Barva

Je opravdu tmavší, karamelová s měděným odleskem, který přechází až do rubínového odstínu. Spousta malých kapiček se tvoří po obvodu skleničky a následně stékají středně pomalu a nepravidelně dolů.

Vůně

Vůně mě při prvním přivonění vcelku překvapila. Opravdu se nepodobá žádnému profilu z rumů, které od této značky známe. Vůně je silná, velmi vyzrálá a hutná, středně sladká. V základu cítím výrazný karamel a velmi vyzrálé dřevo. To je opravdu až lehce zatuchlé a moc mě to baví. Spolu se dřevem je cítit poměrně také výrazná vanilka. Zrání po sherry tomuto rumu dodalo také vcelku výrazný charakter a ve vůni je skutečně dost znát v podobě aroma višní. Když se rum trošku odležel a “vyvětral”, ucítil jsem ještě příjemné květinové aroma s trávou, pomerančovou kůrou a decentním kokosem.

Chuť

Stejně jako ve vůni také v chuti má tento rum dost odlišný profil od ostatních Cihuatán rumů. I v chuti se podepisuje síla 53,4% alkoholu. Lehce štípne na jazyku a po polknutí jemně zahřeje v břiše. Ani chuť se nejeví příliš sladce, řekl bych tak středně. Jde opět cítit dost karamelu, vanilky a velmi vyzrálého dřeva se zatuchlostí. Ani stopa po Sherry zde není utlumena a tak vám višně ovoní celá ústa. V chuti jsem zacítil i decentní pikantnost v podobě aroma tabáku a určitou kořenitost. Mísí se mi aroma kokosu a skořice. Závěr postupuje lehce až do hořka, ale velmi příjemně. Závěr je středně dlouhý, poměrně příjemně intenzivní.

Láhev

Další nádherné umělecké dílo na láhvi. Celá láhev je laděna do přírodní béžové barvy s výrazným tyrkysovým středem na čelní etiketě a zlatými popisky. Opět můžeme vidět krásné a typické mayské znaky pro tuto značku. Na etiketě můžeme vyčíst prakticky vše důležité k tomuto rumu včetně popisku skupiny Rumrock, pro kterou je tato láhev vytvořena. Uzávěr je z přírodního dřeva s umělým korkem, tedy ideální varianta za mě. Láhev je dodávána v nádherné tubě ve stejném designu, jako je láhev. Ti šťastnější z účastníků pražského Rumfestu si odnesli i podpis a věnování od Gabriely přímo na láhvi.

Cena

Jedná se o velmi limitovanou edici, která již v běžném prodeji není bohužel dostupná. Láhev se prodávala za 2700,-Kč. Aktuálně koupíte již pouze v aukcích.

Závěr

Tahle láhev vznikla pro českou republiku, konkrétně pro známou rumovou skupinu Rumrock, kterou založil můj dobrý kamarád Pavel Ungr. Právě tato stránka vám přináší pravidelné recenze a informace ze světa rumu. I díky tomu je tohle prostě srdcová záležitost a je těžké být nezaujatý. Tahle láhev se ale prostě povedla! Pavel vybral skvělý, zajímavý, netradiční rum, který se dá dobře zapamatovat a nadchne i ty vytříbené rumové jazýčky. K tomu nádherná láhev i tuba, já jsem velice spokojený. Více takových projektů pro naši malou (ale srdcem velkou) rumovou zemi!

Jak vznikají rumy Cihuatán

Info o rumu

Výrobce Cihuatán
Typ výroby Column still
Chutě Silný, Sladké
Označení Cask Strenght, Limitovaná edice, Single Barrel
Balení Tuba
Jedinečnost Blend
Síla 53,4 %
Staření a stáří 17y, Sudy po bourbonu, Sudy po sherry
Lokalita
Publikováno: 17. července 2022 Aktualizováno: 17. července 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články