Hodnocení

80 %
Lokalita
Chutě Jemné, Sladké
Síla 40 %

Původ rumu

Salvador je nejmenší země Střední Ameriky. Salvadorská republika sousedí na východě a severu s Hondurasem a na západě s Guatemalou. Na jihu jsou břehy omývány Tichým oceánem.

Většinu země tvoří sopečná vrchovina, jejíž povrch je hluboce členitý říčními údolími. Uvnitř vysočiny se tyčí dva řetězce kuželů sopek. V zemi je více než 25 aktivních sopek, pro které je Salvador nazýván “zemí sopek”. Jezera se nacházejí v mezihorských prohlubních naplněných sopečným popelem. Často dochází k zemětřesení a sopečným erupcím.

Podnebí je tropický pasát. Na většině území země se teploty neustále pohybují nad 18 °C. Od května do října se po celé zemi vyskytují vydatné srážky, ale ve zbytku času převládají suché severní větry a téměř neprší.

Na úrodných půdách náhorní plošiny, vyvinutých na vulkanických horninách, se nachází většina kávových plantáží El Salvadoru. Hlavní řekou Salvadoru je Lempa. V minulosti byla země pokryta lesy, ale většina z nich byla zničena. Na svazích vulkánů se místy zachovaly dubovo-borové lesy, svahy údolí řeky Lempa pokrývají travnaté savany a křoviny. Salvador je jedinou latinskoamerickou zemí, kde neexistuje žádná legislativa v oblasti životního prostředí. Z tohoto důvodu mnoho říčních systémů země trpí znečištěním a velké pobřežní lesy jsou téměř úplně zničeny. V ústích některých řek a v bažinatých lagunách pobřeží je však stále zachována přirozená flóra: balzámový strom, španělský cedr, mahagon, sapodilla atd. Fauna země je velmi rozmanitá. Vyskytuje se zde např. tapír středoamerický, mravenečník, pásovec, jezevec, lenochod, dikobraz stromový, opice, jaguáři i pumy, oceloti a několik plazů jako třeba hroznýš obecný. Savany jsou domovem leguánů, mexických jelenů, kojotů a různých drobných hlodavců. V řekách žijí zase kajmani. Zastoupení ptactva je zde také velmi bohaté (papoušci, tukani, volavky, divoké husy, kolibříci atd.).

Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii LICORERA CIHUATÁN S.A. DE C.V., jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. I zde mají na postu Master Blenderka ženu, je to Gabriela Ayala. Řada z nás ji mohla poznat v online degustaci rumů RumRock Live Cihuatán. Bedlivě dohlíží nad procesem fermentace cukrového sirupu a melasy, ale také destilace, která probíhá column still metodou. V současné době mají dva sklady pro staření rumů.

Ron Cihuatán Jade 

Cihuatán Jade je prémiový bílý rum vyrobený na počest mayské bohyně umění Chac Chel, múzy starověkých umělců a řemeslníků, kteří používali talismany vyřezané z nefritu k vyvolání její milosti. Gabriela Ayala se nechala inspirovat mystikou Chaca Chela, aby vytvořila prémiový rum pro mixologii s všestranným profilem.

Gabriela prozkoumala různé chuťové profily a zúžila to na 3 prototypy. Aby vytvořila skutečně všestranný rum, využila znalostí svého důvěryhodného mixologa. Díky spolupráci vytvořila Gabriela a její tým skutečně nezapomenutelný prémiový bílý rum.


Slova Gabreily Ayly: “Výroba Cihuatanu Jade byl fascinující proces, který mi umožnil prozkoumat smyslový jazyk používaný maxilogem a následně vytvořit prémiový bílý rum, coby dokonalé plátno pro uměleckého vyjádření”.

Rum prochází Column Still destilací a následně je stařen v sudech z amerického dubu po bourbonu celé 4 roky. Rum dále prochází filtrací pro odstranění barvy.

Master blender Gabriela Ayala

Vůně

Hned při prvním přivonění působí vůně opravdu velice jemně a vcelku sladce. Žádné píchání v nosu, pouze jemné sladší tóny výrazné vanilky a bílé čokolády. To jsou asi nejvýraznější složky celé vůně. Spolu s nimi však jde rozeznat i aroma karamelu, krémového smetanového kokosového krému a decentně také marcipánu. V úplném pozadí mi pak projel nosem lehce svěží peprný závan po citrusech.

Chuť

Stejně jako ve vůni, také v chuti první doušek působí velmi jemně, jen o něco méně sladce již. Ale stále je velmi dominantní ta krémová, hutná, vanilková složka s čokoládou. Trošku se mi zde míchá bílá čokoláda s mléčnými pralinkami. Také zde je projeví závan kokosu a tropického ovoce. Citrusy trošku vymizely oproti vůni, ale zvýraznil se vyzrálý banán. Závěr není příliš dlouhý a kdoví jak výrazný, ale drží si příjemně sladší chuť vanilky, čokolády a sladkého máslového pečiva na patře.

Láhev

Další nádherné umělecké dílo na láhvi. Tvar i provedení je prakticky totožný s ostatními láhvemi (Nikté, Nahual,…). Ovšem liší se samozřejmě barvami a celou etiketou. Na etiketě můžete vidět mimo jiné i hlavní motiv v podobě Země vedle spící ženy, což odkazuje k legendě o bohyni umění Chac Chel. Barva etikety je bílá s detaily v především odstínech zelené barvy, které připomínají barvy nefritu. Láhev je uzavřena korkem s krásným dřevěným uzávěrem s vypáleným vzorem s názvem.

Cena

U nás seženete běžně za sympatickou cenu do 700,- Kč.

Závěr

Na první bílý rum z produkce oblíbené značky Cihuatán z El Salvadoru jsme se všichni moc těšili. Je skvělé, že se značka drží u všech svých láhví mayské kultury, která je ve spojení s rumem velice zajímavá. Také odkaz k této kultuře v designu láhví je velice pěkný a povedený. Tento mladý bílý rum je za mě velice příjemný. Opravdu dobře se pije, zvláště pokud máte rádi aroma čokolády. Nečekejte samozřejmě žádné vystřelení z trenek, propáleného hrdla sudovou silou a podobně. To tento rum ani nemá v úmyslu. Je určen především do míchaných nápojů, ale i na pohodové nenáročné popíjení je velmi vhodný. V míchaných drincích mám raději výraznější rumy, ale není to špatná varianta pro jemnější drinky. Na závěr patří velké díky pro Juana Alfreda Pacase, který mi výrazně pomohl s doplněním informací k tomuto rumu.

Jak vznikají rumy Cihuatán

Info o rumu

Výrobce Cihuatán
Typ výroby Column still
Chutě Jemné, Sladké
Barva Bilý rum (Světlý/Bianco/Blanco/Planas)
Jedinečnost Blend
Síla 40 %
Staření a stáří 4y, Sudy po bourbonu
Lokalita
Publikováno: 31. března 2022 Aktualizováno: 31. března 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hlasů: 0

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor