Původ rumu

Historie

Na ostrov Barbados Portugalci narazili v roce 1536 a zjistili, že je opuštěný. Ačkoli se zde neusadili, pojmenovali ostrov „Los Barbados“, což znamená „vousatí“. Celý ostrov byl totiž pokryt zvláštním druhem fíkusu (Bearded Fig Tree), který připomínal vousy.

Bearded Fig Tree (druh fíkusu)

Když kapitán John Powell náhodou připlul v roce 1625 do Holetownu ve farnosti St. James na Barbadosu, započala zde první zaznamenaná historie Barbadosu. Angličané pro ostrov získali korunu a využili příležitosti pro rozvoj zemědělství. V roce 1627 Powell přivezl s sebou 80 osadníků, aby rozvinuli ostrov Barbados. Tabák byl první plodinou pěstovanou pro export, byl však vytlačen ziskovější cukrovou třtinou. Na konci 17. století měl ostrov přes 20 000 bílých osadníků a dvojnásobný počet otroků.

Vlevo John Powell

Když se Barbados vyvinul jako kolonie plantáží, vyvinula se i populace otroků. Z Afriky bylo násilně přivezeno velké množství lidí, kteří prováděli zemědělské práce. Tím se vytvořil „obchodní trojúhelník“, kde se vyráběné zboží dopravovalo z Anglie a obchodovalo se s africkými otroky. Otroci byli poté přivedeni na Barbados a cukr z jejich práce byl odeslán do Anglie. Otroctví bylo oficiálně zrušeno v roce 1843 kvůli tlaku náboženství a vzpoury, včetně silného abolicionistického hnutí v Anglii. Přesto na rozdíl od mnoha jiných kolonií Barbados nezažil masový odchod bílých osadníků. To zanechalo silné britské vazby a vyšší procento bílých než na většině ostatních ostrovů. Barbados zůstal britskou kolonií až do získání nezávislosti v roce 1966.

Ačkoli bylo otroctví zrušeno, zlepšení podmínek pro bývalé otroky bylo okrajové a sociální nepokoje se začaly hýbat v jejich prospěch až po nepokojích v roce 1937. Díky vedení Grantleyho Adamse a dalších kolegů se všeobecné volební právo stalo skutečností v roce 1954. V roce 1966 získal Barbados nezávislost na Británii pod vedením Errola Barrowa. Ostrov však ústavně zůstává členem Britského společenství národů. V průběhu let nezávislosti Barbados neustále postupoval v ekonomickém rozvoji.

Vlevo Grantley Herbert Adams, vpravo Errol Barrow

Barbados

Barbados je ostrovní království a zároveň nejvýchodnější ostrov na východní hranici Karibiku. Leží v nejvýchodnější části Malých Antil zvané Návětrné ostrovy. Leží asi 168 km od ostrovního státu Svatý Vincent a Grenadiny. Rozloha Barbadosu činí cca 432 km². Území je tvořena převážně nížinami, nejvyšší bod ostrova je Mount Hillaby (337 m n. m.). Původ ostrova není vulkanický, je tvořen převážně vápencem vzniklým činností korálů na mořském dně.

Uprostřed Mount Hillaby

Klima ostrova je tropické, pasáty udržují relativně mírné teploty nad ostrovem a přinášejí sezónní deště. Dříve bylo území přirozeně pokryto převážně tropickými deštnými lesy a mangrovníkovými porosty, ovšem značná část byla vykácena a nahrazena plantážemi cukrové třtiny a pastvinami. Významným zdrojem příjmů je zemědělství, zejména pěstování a export právě cukrové třtiny, výroba cukru, rumu, rybolov, lehká výroba, zejména elektrozařízení. Mnoho potravin se musí dovážet. Největší zisky plynou z cestovního ruchu, ostrov je znám pro své bílé korálové pláže. Významný zisk přináší také odvětví bankovnictví.

Vlevo a uprostřed pohled na mangrovníkové porosty, vpravo tropický deštný les

Z východní Indie dovezené přesličníky byly hojně vysázeny na mořském pobřeží jako větrolamy. Fauna na ostrově je tvořena opicemi, mývaly a zajíci. Najdeme zde četné druhy ještěrek a mnoho ptačích druhů, jako jsou tukani a kolibříci. V azurových vodách se vyskytuje velké množství ryb, uvidíte zde delfíny, barakudy a létající ryby.

Foursquare Distillery

Foursquare Distillery. Jedná se o jednu z nejmodernějších palíren rumu na světě a zároveň jednu ze 4 palíren na Barbadosu. Sice je jednou z nejmladších (založení roku 1993), ale rozhodně patří mezi ty nejvýznamnější. O popularitu této značky se podstatně zasloužil Master Distiller (i Master Blender) Richard Seale. Určitě jedna z největších postav světa rumu. Líbí se mi jeho myšlenka spojení tradic a nejmodernějších metod s ohledem na životní prostředí. Většina jeho rumů se skládá z blendů, které prošly jak Pot Still tak Column Still destilací. Líbí se mi, že se R. Seale nebojí experimentovat a zkouší zrání v různých sudech. Díky tomu vzniká hodně chuťově rozdílných rumů. Samozřejmě žádné rumy z jeho dílny neobsahují umělá aditiva.

Foursquare Distillery

Palírna Foursquare se nachází na místě bývalé plantáže, která se datuje až k počátkům 16. století. Ikdyž je palírna zasazena do pole s cukrovou třtinou, většina jejich melasy pochází odjinud (z Guyany). Fermentační proces trvá v průměru 44 hodin. Kvasinky jsou standardní suché lihovarnické kvasnice pocházející z Jižní Afriky.

Ikona rumového světa Richard Seale

Ve Foursquare Distillery využívají dva typy destilačních procesů pro výrobu rumu. Řemeslný Pot Still Double-Retort a tradiční kolonu Coffey still. Každý styl samozřejmě působí na rum jinak a vytváří různé chutě, přičemž velmi rádi tyto dvě metody kombinují. Po fermentaci tedy vše putuje buď do kolony (ta funguje nepřetržitě) nebo o kotlíku (ten funguje v dávkách). Pot Still Double Retort umožňuje překonat 82% ABV již v jediném průchodu hrnce.

Double-Retort Pot Still a Column Still

Rum se po destilace přesouvá do nerezových nádrží a poté do dřevěných sudů. Ty z velké části pochází od Jacka Danielse v Tennessee. Richard Seale rád experimentuje s různými sudy, ve kterých bylo uloženo například víno (Portské i Madeira), Bourbon, atd. Foursquare rumy se míchají ještě před uložením do sudů a mají většinou sílu 65% ABV. Celkově má ​​údajně Foursquare Distillery ve svých stárnoucích skladech asi 40 000 barelů. Andělská daň dosahuje okolo 6-9%.

Foursquare Indelible je dalším rumem z řady ECS od tohoto známého výrobce z Barbadosu. Indelible znamená v překladu “nesmazatelné”. Jsem velmi zvědavý, zda tento rum dostojí svému jménu a stejně jako několik jeho bratříčků nám utkví v hlavě a v chuťových pohárcích na dlouhou dobu. Je zajímavé, že se u této láhve držíme s obsahem alkoholu na 48% (stejně jako třeba Sagacity). Další zajímavostí je, že rum nejdříve zrál 5 let v sudech po bourbonu a následně 6 let v sudech po Zinfandelu (také 11let starý rum). Mnozí z nás vcelku netrpělivě čekali, jestli něco takového přijde a konečně je to tady. Zinfandel je velmi dobrý rum, který vyšel v roce 2016 v síle 43% a jsem opravdu rád, že se k němu Richard vrátil. Celkem tedy rum zraje krásných 11 let na Barbadosu. Jak jsme již zvyklí, jde o blend rumů Column Still i Pot Still destilace a bylo vyrobeno zřejmě 9000 láhví pro EU. Rum samozřejmě není uměle doslazovaný a neprochází filtrací chladem.

Barva

Medově karamelová, ne tak tmavá s lehce měděnými odlesky. Spousta maličkatých kapiček se tvoří po celém obvodu skleničky a velmi neochotně a nepravidelně stékají dolů.

Vůně

Je velmi zajímavá. Jeví se zpočátku sladce a velmi jemně. Cítím klasickou dřevitou vyzrálost v kombinaci s typickým aroma po bourbonových sudech. Dominantní je jednak za mě červený pomeranč, ananas a výrazná vanilka. Postupně však sladkost ustupuje a dokonce jsem zachytil i nějaké lehce kyselé tóny, jakoby po citronu nebo limetce. Vše spolu dobře ladí, vyvážená dřevitost, vyzrálost a decentní zatuchlost s ovocitými a kořenitými tóny. V závěru mi prolítl nosem i závan kokosu, třešní a sušeného ovoce.

Chuť

Také je velmi jemná, jen lehoučce vás pošimrá na jazyku. Pocitově se nejeví tak sladká, jak by se mohlo zdát ve vůni. Z počátku ústa zaplaví notná dávka ovoce (jako červené pomeranče, třešně a jahody) a spolu s tím dobře funguje vyzrálá dřevitost s vanilkou. I v chuti mi utkvěla lehká kyselost, jakoby po méně sladkých citrusech. Ke konci ovoce ubývá, chuť přechází do takové smetanové, lehce kakaové a dřevité podoby. Přibude lehce také zatuchlosti a zcela decentní hořkosti v samotném závěru jako po hořké kávě. Závěr je středně výrazný, ale drží se na patře vcelku dlouho. Je zajímavé, že je rum pocitově sladký, ale na patře zůstává takový ten suchý pocit jako když pijete sušší, velmi tříslovité červené víno. Ale vzhledem k nízkým % alkoholu se rum pije opravdu dobře. Já jsem si dal na tady tu recenzi hned 4 panáčky a pochutnal jsem si. Oproti Zinfandelu mi přijde rum opravdu povedenější, propracovanější, vyzrálejší a i vyšší % rumu sedí.

Láhev

Láhev je designem prakticky téměř totožná, jako u ostatních v této řadě. Indelible má kolem spodní části hrdla láhve pečeť s logem destilerie, které se vyskytuje i na černém přebalu hrdla pod uzávěrem. Láhev se liší samozřejmě popisky na etiketě. I zde vyčtete z etikety prakticky vše důležité kolem výroby a zrání tohoto rumu. A také zde se objevuje na etiketě maličký obrys větrného mlýna (známe z láhví Doorly’s). Láhev je uzavřena dřevěným uzávěrem s umělým korkem.

Cena

Cena se u nás pohybuje okolo 2 000 Kč, ale rum šel opravdu na dračku.

Závěr

Jak jsem psal již v úvodu, na nový styl dozrávání jsme čekali již dlouho a je skvělé, že Richard vyslyšel naše prosby. Čekají nás možná velké věci, pokud se bude Foursquare i nadále vracet ke starším rumům a sudům a díky nim vytvářet nové a nové kousky. Není špatné se občas vrátit o něco zpět i co se % alkoholu týče. Poslední dobou nám tato destilerie servírovala spíše silnější kousky, tedy 48% je příjemná změna a ta pitelnost je díky tomu ještě vyšší i pro méně náročné a propité rumaře. Nemohu říct, že by mě Indelible posadilo na zadek, mám jiné Foursquare oblíbence, ale jsem spokojený. Rozhodně jde o dobrý rum a už se těším na další láhev, kterou pro nás Richard chystá.

Info o rumu

Výrobce 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Typ 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Typ výroby 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Chutě 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Označení 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Barva 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Balení 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Jedinečnost 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Síla 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Staření a stáří 11y, 48 %, Blend, Britský typ, Column still, Foursquare, Jemné, Limitovaná edice, Melasa, Pot still, Sudy po bourbonu, Sudy po Zinfandelu
Lokalita
Publikováno: 13. března 2022 Aktualizováno: 13. března 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor