Dnes jsem se pustil do nového rumu Plantation. S Plantation nemám moc zkušeností, občas z degustací, takže jsem se těšil. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky. Etiketa a láhev symbolizuje faunu a flóru ostrova Fiji.

Láhev a krabice pro Plantation Fiji Islands 2005

O rumu

Jedná se o 50,2 % (99,1 g/hl esterů) melasový rum v limitované edici 12 000 lahví z 28 sudů (456 lahví pro Česko a 114 pro Slovensko). Destilace probíhala v tzv. triple column stillu (kolonách) v roce 2005 a fermentace probíhala 4 až 5 dní.

Rum společně vybírali master blender Plantation Alexander Gabriel a master distiller z Rum Co. of Fiji Liam F. Costello.

Alexander Gabriel a Liam F. Costello (vpravo)

Tento rum, jak už jsme u Plantation zvykl,í si uživá double aging, tedy zraje 14 let v Lautoce na Fiji (Rum & Co of Fiji) v sudech po bourbonu a poté jeden rok v Ars v sudech Maison Ferrand (v Château de Bonbonnet) po koňáku z francouzského dubu ve Francii. V rumu najdeme 4 g cukru na litr a potravinářský karamel E150a na dobarvení ( mezi 0 a 0,1 %).

Rum ve sklenici

Rum ve sklenici je jantarová, ale mnohem světlejší, než bych u tak silného a tak starého rumu čekal. Vůně je jemná a lehce sladká až květinová.

Rum Plantation Fiji 2005

Chuť rumu následuje vůni jemná, ovocná s tóny karamelu, možná až do jemné čokolády. Zakončení je příjemně střední, s tóny kakaa. Doporučuji rum vychutnávat víckrát, po delší době ve sklenici se příjemně rozvine a zjemní. Když jsme vychutnával poprvé, rum mě tolik nechytl, ale napodruhé a napotřetí velmi dobré.

Závěr

je to velmi příjemný nasládlý rum, který doporučím každému na běžné popíjení s rodinou i přáteli. Díky tomu, že překročil 50 % a příjemnému závěru rozhodně neurazí ani fanouška rumů.

Vzorek poskytla
Aleksandra Lavrova, Plantation
Publikováno: 29. června 2020 Aktualizováno: 29. června 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 2

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor