Kdo by neznal jednu z nejznámějších a nejpopulárnějších rumových značek na světě. Rumy Plantation se však těší velké oblíbenosti i mezi českými rumaři. Je to zejména díky skutečně široké škále různých rumů v jejich nabídce. Můžete ochutnat rumy hned z několika známých i méně známých rumových destinací světa. V jejich portfoliu najdete rumy za skvělou cenu na běžné pití, ale také velmi limitované edice, které si sběratelé rádi vystavují ve svých vitrínách.
Obsah
Původ rumu
V roce 1989 Alexander Gabriel stojí v čele Maison Ferrand, jedné z nejstarších značek lihovin v regionu Cognac. Pověst značky byla skvělá, ale prodeje pokulhávaly. Situace se chopil právě Alexandr a s nadšením se ponořil do řemesla výroby koňaku. Díky vášni a cestování po světě Alexander Gabriel brzy vytvoří specializovanou distribuční síť stejně zapálených partnerů. O dvacet let později je většina z jeho zakládajícího týmu stále pohromadě.
V 90. letech minulého století Alexander Gabriel pročesával Karibik při hledání nejlepších rumů v regionu. Zrodila se tak značka Plantation. Šlo o řemeslnou řadu rumů z velkých tropických terroirů. V roce 2012 byl za svojí záslužnou práci Alexander oceněn cenou Master Rum Blender of the Year na Golden Rum Barrel Awards a byl jmenován Destilerem roku od The American Distilling Institute.
Dnes má Alexander Gabriel (majitel společností Maison Ferrand, West Indies Rum Distillery a částečně také Long Pond Distillery a Clarendon, zároveň také Master Blender a muž stojící za značkami Plantation Rum, Citadelle Gin, Canerock Spiced Rum a Ferrand Cognac) vybudované skvělé jméno po celém světě. Zároveň je první majitel “plovoucího sklepu” na řece Seině v Paříži. Tři hlavní lihoviny (Ferrand Cognac, Citadelle Gin a Plantation Rum) reprezentují vášeň a vizi Maison Ferrand. Jde o autentické lihoviny, které vyjadřují individuální terroir, ze kterého pochází. Sám Alexander říká: „Miluji autentické produkty, které vyjadřují osobnost země, která je vypěstovala”.
Alexandre Gabriel stále cestuje a tráví několik měsíců v roce v Karibiku hledáním nejlepších sudů rumů. Díky jeho zápalu udržuje trvalé vztahy s nejlepšími karibskými lihovary. Plantation je také vlastníkem West Indies Rum Distillery na Barbadosu, je akcionářem National Rum of Jamaica, částečným vlastníkem Clarendon Distillery a Long Pond Distillery. Tyto investice do výroby rumu jim umožňují zajistit dodávky a kvalitu těchto dvou hlavních terroirů, Barbadosu a Jamajky.
Beenleigh Artisan Distillery
Vše započalo roku 1865, kde dva přátelé z Anglie John Davy a Francis Gooding zakoupili 300 akrů půdy kousek od řeky Albert River v jihovýchodní části Austrálie. Mýtinu pojmenovali Beenleigh po jejich staré farmě v Devonshire. Původně zde chtěli pěstovat bavlnu, ale osud jim nabídl lukrativnější alternativu, cukrovou třtinu.
Legenda praví, že ve stejné době pracoval muž jménem James Stewart (známý pod přezdívkou “Bosun”) na palubě SS Walrus podél řek Albert a Logan. Jednalo se o plovoucí cukrovar a on přišel na to, jak zužitkovat přebytečnou melasu, kterou produkoval. Vyráběl z ní rum. Jednoho dne roku 1884 řeka vyplavila na břehy Albert River tuto loď, ovšem nikdo na její palubě nebyl. Nalezli zde pouze Bosunův měděný hrnec. A tak se zrodila Beenleigh Artisan Distillery.
Na konci tzv. Distillery Road najdete velkou starou červenou budovu. Její část je původní až z roku 1884. Zde se nachází “The Old Copper”. Jedná se o velmi speciální měděný kotlíkový destilační přístroj, který má charakteristický tvar známý jako Vat Still. je jediný svého druhu v celé Austrálii. V Big Red Shed pracují pouze 4 lidé včetně jejich Master Blendera, který zde funguje již 40 let. Zde řídí vše od fermentace, destilace až po proces zrání. V Austrálii je minimální doba zrání rumu stanovena na 2 roky.
Při výrobě rumu si zde zakládají na použití těch nejlepších ingrediencí, jako je dešťová voda z vodní přehrady v Queenslandu, prémiové melasy a svých vlastních kvasnic. nejdříve se tyto složky spojí a nechají se několik dní fermentovat. vytvoří se tím “výplach” o obsahu 8% alkoholu. Ten proženou jejich kontinuální kolonou. Zde začíná ta speciální část, jelikož z kolony separují pouze “srdce”, které přenesou do měděného kotle o objemu 15 000 litrů a prochází další destilací. Po destilaci rum nechávají zrát v sudech po vyhlášené australské brandy. Využívají zde však také sudy z amerického dubu po bourbonu. Zrání probíhá většinou v rozmezí 2 – 15 let.
Plantation Single Cask Australia 2009 Palo Cortado
O palírně Beenleigh Artisan Distillery jsme si již řekli a nebylo to samozřejmě náhodou. Tento rum totiž destilovaný v roce 2009 právě v této palírně. Byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.
Kontinentální stárnutí: 1 rok v koňak Ferrand sudech
Další zrání: Dokončeno 4 měsíce v sudu Palo Cortado Sherry
Těkavé látky : 277 g/hl AA
Estery : 110 g/hl AA
Dávkovánícukru : 0 g/l
Třtinový cukr karamel E150a (% objemu) : Žádný
Barva
Je krásně medová se zlatými odlesky. Po prokroužení se na okraji tvoří malé kapičky, které jen velmi neochotně stékají po sklenici dolů a tvoří dlouhé nohavice.
Vůně
Při prvním přivonění cítím jemnost, sladkost a jen lehce rum štípne v nose. V základu je cítit med i karamel, výrazné je vyzrálé dřevo, stopy po koňaku i sherry. Ale není to zase kdo ví jak výrazné. Ovocitou složku tvoří jak tropické, tak naše ovoce. Z tropického jsou to banány a decentní ananas. Dále jsem zaznamenal aroma zelených jablek, meruněk a třešní. Dlouhé zrání se samozřejmě podepsalo i na výraznější stopě vanilky. Ovšem projela mi nosem i taková lehce vínová kyselejší vůně a určitá kořenitost.
Chuť
Hned po prvním doušku jsem se musel přesvědčit, zda mám nalitý správný rum. Oproti vůni je chuť poměrně jiná, není již tolik sladká, je stále příjemně jemná, ale lehce i po polknutí zahřeje. Lehká sladkost zahrála pouze na jazyku, ale dále už se spíše vytrácela. V pozadí ji udržel příjemný nádech po sherry. V základu cítím melasu, staré vyzrálé dřevo, výraznější stopu po sherry a jemnou vypálenou stopu. K tomu se mísí v pozadí aroma banánů, třešní, vanilky, čokolády a ořechů s mandlemi. Zajímavá je i lehce květinová stopa s jemnou rostlinou složkou. Závěr je středně dlouhý a nějakou chvilku vám ještě příjemně dohrává v ústech.
Láhev
Tvar láhve je taková ta klasika, jakou u Single Casků značky Plantation dobře známe. Velmi vysoká a úzká láhev, která je uzavřena dřevěným uzávěrem s korkem a opletena síťkou z palmových listů stromu Rafia. Dříve se vše dělalo ručně, ale nově je již tento proces automatizován k ušetření času. Z velké čelní etikety vyčtete spoustu důležitých informací k tomuto rumu. Laděna je do černé a tmavší zelené barvy se zlatým textem a lemováním. Nechybí ani plastický znak a název Plantation. Láhev je dodávána v dárkové krabici, která je navržena ve stejném designu, jako láhev.
Cena
Láhev je stále ještě dostupná za parádní cenu 1590 Kč. Najděte si vhodný e-shop na Heurece:
Závěr
Tento rum jsem zakoupil na úžasné akci v Praze pořádanou společností UPB, kde jsme se setkali s Alexanderem Gabrielem, popovídali si, nechali si podepsat láhve a vyslechli si naprosto skvělou přednášku s degustací. Neskutečně mě to zaujalo a tak jsem si musel přivézt hned několik láhví. Jako první jsem si vzal do hledáčku Austrálii, jelikož je to taková méně známá destinace, co se rumů týče. O to více mě tento rum potěšil a překvapil. Po prvním přičuchnutí jsem si říkal, aaaha, to bude taková ta klasika příjemná. Ale v chuti jsem byl opravdu mile překvapen a v láhvi rum vcelku rychle mizí. Velmi dobře se pije, není moc sladký, je zajímavý a kdyby měl o takových 5-10% alkoholu navíc, byl by naprosto geniální. Ale za mě veliká spokojenost a za cenu 1590,-Kč je skvělou volbou jak pro rumové nováčky, tak pro ostřílené rumové pijáky.
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
Tento rum, který vyrobila právě společnost Trinidad Distillers Limited na čtyřkolonových destilačních zařízeních, je založen na kaši z melasy z cukrové třtiny, která fermentovala 1 týden. Následně rum zrál v dubových sudech po Bourbonu na Trinidadu celých 15,5 roku (tropické staření). Následně zrál dalších šest let v sudech po koňaku Ferrand ve Francii (kontinentální staření). Na závěr se rum finišoval čtyři měsíce v sudech po zakouřené whisky. Sudy pochazí ze skotské palírny Kilchoman, která leží na ostrově Islay.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Nová edice populárního rumu z Venezuely, přistála v Česku a od pondělí si ho můžete konečně koupit i u nás. Velká modrá je opět tady! Počet vypití rumů: 2 203
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.