No, asi nějaká zahořklá sezóna nebo co. Dnešní Domain de Severin XO je tu zase s nahořklou chutí a bohužel ani dnes to není můj šálek kávy. Chutná podobně jak nakouřená hořká whisky a lépe voní,[…]
Francie
Francii asi netřeba dlouze představovat. Nicméně ve spojitosti Francie s alkoholem se pravděpodobně jako první nevybaví rum, ale spíše koňaky, červená vína, či calvados. Nicméně díky své kolonizátorské historii má Francie i v rumovém odvětví co nabídnout, přestože v kontinentální Francii se cukrová třtina nepěstuje. Francie totiž disponuje několika zámořskými departmenty v tropickém klimatickém pásu, který je pro cukrovou třtinu ideální. Jmenovitě jsou to Francouzská Guyana, Guadeloupe a Martinik.
Tato jména už v souvislosti s produkcí rumu dávají smysl. Na Guadeloupe například vznikají rumy Domaine De Séverin. Martinik je poté zemí, ze které pochází rumy Saint James.
Jistou zvláštností je francouzská značka NAUD, jejíž rumy zrají nejprve v tropické Panamě, ale později jsou převezeny do Francie a dozrávají zde. Podobné je to i u značky Plantation Rum. Ve Francii také sídlí značka Compagnie des Indes, která do Francie dováží vybrané rumy z celého světa.