Francie

Francii asi netřeba dlouze představovat. Nicméně ve spojitosti Francie s alkoholem se pravděpodobně jako první nevybaví rum, ale spíše koňaky, červená vína, či calvados. Nicméně díky své kolonizátorské historii má Francie i v rumovém odvětví co nabídnout, přestože v kontinentální Francii se cukrová třtina nepěstuje. Francie totiž disponuje několika zámořskými departmenty v tropickém klimatickém pásu, který je pro cukrovou třtinu ideální. Jmenovitě jsou to Francouzská Guyana, Guadeloupe a Martinik.

Tato jména už v souvislosti s produkcí rumu dávají smysl. Na Guadeloupe například vznikají rumy Domaine De Séverin. Martinik je poté zemí, ze které pochází rumy Saint James.

Jistou zvláštností je francouzská značka NAUD, jejíž rumy zrají nejprve v tropické Panamě, ale později jsou převezeny do Francie a dozrávají zde. Podobné je to i u značky Plantation Rum. Ve Francii také sídlí značka Compagnie des Indes, která do Francie dováží vybrané rumy z celého světa.

Recenze Plantation Single Cask Trinidad 2008    

Recenze Plantation Single Cask Trinidad 2008

Tento melasový rum vznikl v roce 2008 v palírně Trinidad Distillers Limited. Je blendem rumů, které prošly vícekolonovou destilací. Tento blend nejdříve dozrává v sudech po bourbonu v tropickém podnebí dlouhých 11 let. Následně je převezen do Francie, kde dozrává další 2 roky kontinentálním stařením v dubových sudech po koňaku Ferrand. Na samotný závěr je rum uložen na 9 měsíců do sudů po víně Sauvignon Blanc.

Číst dále
Recenze Plantation Single Cask Guyana 2007 Teeling    

Recenze Plantation Single Cask Guyana 2007 Teeling

Tento melasový rum vznikl v roce 2007 v palírně Demerara Distillers Limited. Je blendem rumů, které byly destilované metodou Pot Still v kotlíku Port Mourant a rumů z destilační kolony. Tento blend nejdříve dozrává v sudech po bourbonu v tropickém podnebí dlouhých 13 let. Následně je převezen do Francie, kde dozrává další rok kontinentálním stařením v dubových sudech po koňaku Ferrand. Na závěr zraje ještě 7 měsíců v dubových sudech po irské single malt whiskey Teeling.

Číst dále
Recenze Plantation Single Cask Australia 2009 Palo Cortado    

Recenze Plantation Single Cask Australia 2009 Palo Cortado

Tento rum byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.

Číst dále
Recenze Plantation Single Cask Trinidad 1997    

Recenze Plantation Single Cask Trinidad 1997

Tento rum, který vyrobila právě společnost Trinidad Distillers Limited na čtyřkolonových destilačních zařízeních, je založen na kaši z melasy z cukrové třtiny, která fermentovala 1 týden. Následně rum zrál v dubových sudech po Bourbonu na Trinidadu celých 15,5 roku (tropické staření). Následně zrál dalších šest let v sudech po koňaku Ferrand ve Francii (kontinentální staření). Na závěr se rum finišoval čtyři měsíce v sudech po zakouřené whisky. Sudy pochazí ze skotské palírny Kilchoman, která leží na ostrově Islay.

Číst dále
Recenze Plantation XO 20th Anniversary    

Recenze Plantation XO 20th Anniversary

Vše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.

Číst dále
Recenze Negrita Spiced Golden    

Recenze Negrita Spiced Golden

Původ rumu Tento rum pochází z Francie. Za zrodem této značky stál mladý francouzský obchodník Paul Bardinet. Ten se v roce 1857 začal více zajímat o náklad lodí kotvících v přístavištích po celém pobřeží…o alkohol z cukrové třtiny. Začal se věnovat míchání a zrání rumu v dubových sudech a rychle se v tom zlepšoval. Netrvalo […]

Číst dále
Domain de Severin XO – 4. rum rumového kalendáře    

Domain de Severin XO – 4. rum rumového kalendáře

No, asi nějaká zahořklá sezóna nebo co. Dnešní Domain de Severin XO je tu zase s nahořklou chutí a bohužel ani dnes to není můj šálek kávy. Chutná podobně jak nakouřená hořká whisky a lépe voní, než chutná. Teda alespoň mně. Ale určitě byl lepší, než ten včerejší a má překrásnou barvu.

Číst dále