Šťáva

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur

Přečíst článek
Recenze The Duchess Ten Cane Trinidad 11 Years Old    

Recenze The Duchess Ten Cane Trinidad 11 Years Old

Tento rum je směsí čerstvé šťávy z cukrové třtiny dvakrát destilované ve francouzských kotlích a vyzrálého melasového rumu z Trinidad. Melasový rum zřejmě pochází od společnosti Trinidad Distillers Limited. Rum byl destilován v roce 2008 čistou Pot Still metodou. Do láhví byl plněn v roce 2019 v sudové síle 63% ABV. Tento rum pochází ze sudu číslo 80, z něhož bylo získáno celkem 232 lahví. Rum byl stařený nejdříve tropicky dlouhých 7 let, následně byl přemístěn do Evropy a stárl další 4 roky v sudech po bourbonu. Můžeme jej tedy považovat za 11 let starý rum.

Číst dále
Recenze: Karukera Alligator Black Edition    

Recenze: Karukera Alligator Black Edition

Rum je zajímavý především tím, že si při jeho výrobě (a zejména staření) pan Hayot vyhrál s doladěním finální chutě. Využívá totiž metodu dlouhého toustování sudu při mírné teplotě. Jedná se o intenzivní zahřívání až do karbonizace vnitřku sudu (Char č. 4), který získává hrubou a lesklou texturu aligátoří kůže. Od toho je odvozen název tohoto rumu.

Číst dále
Rumy Abuelo z Panamy    

Rumy Abuelo z Panamy

Přiznám se, že Abuelo jsem měl rád vždycky a docela rád se k nim vracím, zejména k Two Oaks nebo trojici finišovaných lahví. A přijde mi, že se možná neprávem opomíjejí, přestože mají jak sladší tak sušší kousky a přitom perfektně chuťově vyladěné – ve své kategorii. Pojďme se tedy na tyto rumy podívat.

Číst dále
Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur    

Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur

Tento bílý nestařený rum z roku 2020, lahvovaný speciálně pro Habitation Velier, nese název „ La Coupeur “, což by se dalo přeložit jako řezačka. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Láhev byla vyrobena ve dvou různých verzích. Na první je muž v růžové košili s bílým kloboukem a vedle něj 2 rostliny cukrové třtiny, na druhé (ta je v této recenzi) je muž v modré košili s růžovým kloboukem a jednou rostlinou cukrové třtiny.

Číst dále
Recenze: Malteco Reserva Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y    

Recenze: Malteco Reserva Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y

Jsou značky, ke kterým jsem dlouho nedostal. Malteco patří mezi ně. Tak jsem se loni rozhodl koupit degustační sadu která obsahuje rumy 10y až 25 let staré. Pojďme se na ně nyní podívat.

Číst dále
Clément V.S.O.P    

Clément V.S.O.P

Pokud jsou některé rumy typickými známými značkami svého stylu tak pro agricole to bude (krom jiných) zajisté Clement. 40 % rum z Martiniku, který dozrává v sudech z francouzského limuzínského dubu. Za vznikem značky Clement stojí Homère Clément, který na vrcholu třtinové krize (kvůli řepnému cukru/třtině) odkoupil jednu z nejlepších cukrových plantáží a po vzoru […]

Číst dále
William Hinton 5y    

William Hinton 5y

Dneska se dostáváme ke značce, která už v rumovém kalendáři byla 2x. To jsme ochutnávali tříletý agricole rum z destilérky William Hinton a dnes máme jeho 40 % variaci. Na té je zajímavé, že byla vyrobena jen pro tento rumový kalendář.

Číst dále
Arcane Extraroma    

Arcane Extraroma

Tentokrát rum ze šťávy z cukrové třtiny z Mauricia. Byl to první rum, který byl vydestilovaný ze šťávy a který jsem tenkrát zcela neodmítl.

Číst dále
Embargo Anejo Exquisito – 5. den rumového kalendáře GWS    

Embargo Anejo Exquisito – 5. den rumového kalendáře GWS

Máme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje mě zcela neznámý rum – Embargo Anejo Exquisito.

Číst dále
Depaz VS – 4. den rumového kalendáře GWS    

Depaz VS – 4. den rumového kalendáře GWS

Máme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje agricole z Martiniku – Depaz VS.

Číst dále
Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal    

Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal

Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá (ta moje) se rozechvěje nadšením. Nebudu tentokrát psát tolik omáčky o jednotlivých rumech, jelikož mám 6 vzorků a bylo by toho příliš moc. Navíc to již skvěle zvládl kamarád Jaroslav Pisklák a můžete si vše dohledat v jeho nedělním rumovém okénku zaměřeném právě těmto rumům. Takže přátelé, hurá na rumy Clairin.

Číst dále
Recenze Patridom (dříve Esclavo) Gran Reserva Overproof    

Recenze Patridom (dříve Esclavo) Gran Reserva Overproof

Ron Patridom (Patridom) Esclavo Gran Reserva Overproof je prémiový rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí Dominikánské republiky. Společnost Alcoholes Finos Dominicanos pěstuje své vlastní odrůdy cukrové třtiny a zajišťuje, aby se rum skládal z čistě místních plodin. Celkový proces výroby, tedy fermentace, destilace i zrání probíhá na Dominikánské republice. Po destilaci metodou Column Still rum stárne po dobu tří až pěti let v sudech z amerického i francouzského dubu. Rum je součástí sortimentu společnosti 1423 – World Class Spirits a je lahvován v síle 57,5% alkoholu.

Číst dále
Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum    

Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum

Heritage Pure Cane Rum Reserve Mauricia se vyrábí z čisté, čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva se fermentuje po dobu cca 30 hodin v nádržích s vybranými kvasinkami. Následně vše projde Column Still destilací. Na konci destilačního procesu stárne tento rum déle než 30 měsíců v sudech z amerického bílého dubu první várky a se třemi různými stupni opékání. Rumy jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova a lahvují se v síle 45% alkoholu.

Číst dále
Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE    

Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE

Rum je vyráběn lihovarem Montenegro v Santiagu a pochází z ekologicky pěstované cukrové třtiny v blízkosti moře. Využívají tři druhy cukrové třtiny: Nossa Terra Pieta, Nossa Terra Branca a odrůdy Bourbon. Všechny se sklízí ručně, ihned se rozdrtí a přirozeně fermentuje po dobu šesti až deseti dnů. Pak se nechá projít malými (350 litrovými), měděnými destilačními kotlíky na dřevo.

Číst dále
Podcast #5: Agricole rumy a Martin Trávníček    

Podcast #5: Agricole rumy a Martin Trávníček

Vítám vás u pátého rumového podcastu Single podCask. V dnešním podcastu se věnujeme agricole rumům, představím vám kamaráda Martina Trávníčka, a ten vám zase představí agricole rumy. Podcast ukončují opět novinky v rumu. Příjemný poslech! Sledovat nás můžete na YouTube, Spotify, Google Podcastech, PocketCast, iTunes nebo v jakékoliv čtečce podcastů když do vyhledávání zadáte “Single podCask” […]

Číst dále
Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish    

Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. Přichází tedy čas na recnezi dalšího S. B. S. – tentokrát si vychutnáme rum z kontinentálního Karibiku, 13. letého “stařečka” z Dominikánské republiky ze šťávy z cukrové třtiny..

Číst dále
Recenze: Providence “First drops” Haitan Rum Blanc    

Recenze: Providence “First drops” Haitan Rum Blanc

Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá, ta moje, se rozechvěje nadšením. Takže přátelé, jaký je Providence?

Číst dále
Recenze J. Bally XO Heritage Rhum    

Recenze J. Bally XO Heritage Rhum

J. Bally XO Heritage Rhum je směs rumů zrajících minimálně 7 let. Jsou v něm obsaženy i 12 let staré rumy (výběr ze skladů J. Bally – ročníky 1982 a 1997). Rum následně dozrával typickým stárnutím společnosti J. Bally (přesná původní technika je výrobním tajemstvím) v malé dávce (cca 200 litrů) v mírně vypálených dubových sudech.

Číst dále
Rumový adventní kalendář The Rum Cartel 2020    

Rumový adventní kalendář The Rum Cartel 2020

Letos jsem měl poprvé tu čest ochutnat – a rovnou řeknu – skvělý rumový adventní kalendář. Krásný vypalovaná dřevěná krabička, 24 vzorků po 0,04 l bez degustační skleničky, ale všechno hodně zajímavé, když už ne vzácné rumy. A samozřejmě cena byla větší než trojnásobek rumového kalendáře od 1423. Ale jsme rád, že několik z nás […]

Číst dále