Šťáva

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Přečíst článek
Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité    

Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité

Kolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.

Číst dále
Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Recenze: Bielle White Rum Brut de Colonne    

Recenze: Bielle White Rum Brut de Colonne

Bielle Blanc Brut De Colonne je zemědělský rum z Marie-Galante, který nebyl po destilaci nijak upravován ani stařen. Čistá třtinová šťáva byla fermentována a poté destilována v malé nerezové a měděné Savalle koloně (11 nerezových a 5 měděných táců). Tímto rumem nám Bielle nabízí možnost ochutnat jejich čistý rukopis zemědělských rumů.

Číst dále
Ron Barcelo Imperial Rare Blends Porto Cask    

Ron Barcelo Imperial Rare Blends Porto Cask

Příběh rumu Známá značka Barceló vznikla v roce 1929, kdy Julián Barceló přijel ze Španělska do Santa Dominga. Po dlouhém experimentováním přišel na trh v roce 1950 Ron Barceló (bílý a tmavý rum), později portfolio doplnil ještě Ron Barceló Añejo, Gran Añejo a Barceló Imperial. Rum je nejvíce oceňovaným dominikánským rumem, a to i když […]

Číst dále
Recenze The Duchess Ten Cane Trinidad 11 Years Old    

Recenze The Duchess Ten Cane Trinidad 11 Years Old

Tento rum je směsí čerstvé šťávy z cukrové třtiny dvakrát destilované ve francouzských kotlích a vyzrálého melasového rumu z Trinidad. Melasový rum zřejmě pochází od společnosti Trinidad Distillers Limited. Rum byl destilován v roce 2008 čistou Pot Still metodou. Do láhví byl plněn v roce 2019 v sudové síle 63% ABV. Tento rum pochází ze sudu číslo 80, z něhož bylo získáno celkem 232 lahví. Rum byl stařený nejdříve tropicky dlouhých 7 let, následně byl přemístěn do Evropy a stárl další 4 roky v sudech po bourbonu. Můžeme jej tedy považovat za 11 let starý rum.

Číst dále
Recenze: Karukera Alligator Black Edition    

Recenze: Karukera Alligator Black Edition

Rum je zajímavý především tím, že si při jeho výrobě (a zejména staření) pan Hayot vyhrál s doladěním finální chutě. Využívá totiž metodu dlouhého toustování sudu při mírné teplotě. Jedná se o intenzivní zahřívání až do karbonizace vnitřku sudu (Char č. 4), který získává hrubou a lesklou texturu aligátoří kůže. Od toho je odvozen název tohoto rumu.

Číst dále
Rumy Abuelo z Panamy    

Rumy Abuelo z Panamy

Přiznám se, že Abuelo jsem měl rád vždycky a docela rád se k nim vracím, zejména k Two Oaks nebo trojici finišovaných lahví. A přijde mi, že se možná neprávem opomíjejí, přestože mají jak sladší tak sušší kousky a přitom perfektně chuťově vyladěné – ve své kategorii. Pojďme se tedy na tyto rumy podívat.

Číst dále
Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur    

Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur

Tento bílý nestařený rum z roku 2020, lahvovaný speciálně pro Habitation Velier, nese název „ La Coupeur “, což by se dalo přeložit jako řezačka. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Láhev byla vyrobena ve dvou různých verzích. Na první je muž v růžové košili s bílým kloboukem a vedle něj 2 rostliny cukrové třtiny, na druhé (ta je v této recenzi) je muž v modré košili s růžovým kloboukem a jednou rostlinou cukrové třtiny.

Číst dále
Clément V.S.O.P    

Clément V.S.O.P

Pokud jsou některé rumy typickými známými značkami svého stylu tak pro agricole to bude (krom jiných) zajisté Clement. 40 % rum z Martiniku, který dozrává v sudech z francouzského limuzínského dubu. Za vznikem značky Clement stojí Homère Clément, který na vrcholu třtinové krize (kvůli řepnému cukru/třtině) odkoupil jednu z nejlepších cukrových plantáží a po vzoru […]

Číst dále
Jaký byl rumový degustační adventní kalendář 2021 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Jaký byl rumový degustační adventní kalendář 2021 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal    

Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal

Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá (ta moje) se rozechvěje nadšením. Nebudu tentokrát psát tolik omáčky o jednotlivých rumech, jelikož mám 6 vzorků a bylo by toho příliš moc. Navíc to již skvěle zvládl kamarád Jaroslav Pisklák a můžete si vše dohledat v jeho nedělním rumovém okénku zaměřeném právě těmto rumům. Takže přátelé, hurá na rumy Clairin.

Číst dále
Recenze Patridom (dříve Esclavo) Gran Reserva Overproof    

Recenze Patridom (dříve Esclavo) Gran Reserva Overproof

Ron Patridom (Patridom) Esclavo Gran Reserva Overproof je prémiový rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí Dominikánské republiky. Společnost Alcoholes Finos Dominicanos pěstuje své vlastní odrůdy cukrové třtiny a zajišťuje, aby se rum skládal z čistě místních plodin. Celkový proces výroby, tedy fermentace, destilace i zrání probíhá na Dominikánské republice. Po destilaci metodou Column Still rum stárne po dobu tří až pěti let v sudech z amerického i francouzského dubu. Rum je součástí sortimentu společnosti 1423 – World Class Spirits a je lahvován v síle 57,5% alkoholu.

Číst dále
Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum    

Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum

Heritage Pure Cane Rum Reserve Mauricia se vyrábí z čisté, čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva se fermentuje po dobu cca 30 hodin v nádržích s vybranými kvasinkami. Následně vše projde Column Still destilací. Na konci destilačního procesu stárne tento rum déle než 30 měsíců v sudech z amerického bílého dubu první várky a se třemi různými stupni opékání. Rumy jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova a lahvují se v síle 45% alkoholu.

Číst dále