Původ rumu
Panama. Velice kvalitní cukrová třtina využívaná pro rumy Sérum se pěstuje v údolí Pesé v provincii Herrara (Panama). Tato oblast je pro pěstování třtiny (zejména díky jejím ideálním klimatickým podmínkám a vulkanické půdě) velmi vhodná. Jako základ výroby tohoto rumu se používá panenský třtinový med, který se získává lisováním stonků třtiny a následným odpařováním přebytečné tekutiny. Tento “panenský med” následně kvasí v nerezových kádích několik dní. Po vykvašení následuje kolonová destilace. Výsledný destilát (aquardiente – ohnivá voda o obsahu 29 – 60% alkoholu) se nechá zrát v dubových sudech po bourbonu. Staří rumů v blendu je minimálně 10 let. Master Blender je Marco Savio.
Legenda praví, že tento rum byl pojmenován po lodi Ancon, která jako první vplula roku 1914 do Panamského průplavu. Jednalo se o věhlasnou událost, které se zúčastnili ti nejvlivnější politici i obchodníci nejen z Panamy, ale i z celého světa. Aby je místní obyvatelé co nejlépe uctili, darovali na oslavu několik vzácných starých soudků ryzího Sérumu, které měli schovány pro mimořádné příležitosti. Cestujícím i posádce parníku Ancon Sérum tolik zachutnalo, že jej začali nazývat podle této slavné lodi. Od té doby se pro bezpečné proplutí Panamským průplavem symbolicky připíjelo rumem Sérum Ancon.
Vlastníkem značky Sérum jsou Kratochvílovci. Je to soukromá společnost s více než 20 lety zkušeností s prémiovým alkoholickým průmyslem.
Vůně
Již při prvním přivonění jde cítit jemné, sladší aroma karamelu a především výrazné vanilky. To doplňuje vůně tropického ovoce (především pomeranč a banány), lehce kakao a ořechy. V nose mi utkvěla i taková lehce květinová vůně se dřevem. Vůně je příjemná a neštípe v nose.
Chuť
Stejně jako vůně, také chuť je sladší a jemná. Dominantní je především karamel s vanilkou. Cítím i vcelku výraznou mléčnou čokoládu, koření a také decentní stopu dřeva. Ovocná stopa je slabší, ale rozeznávám především pomeranč (kandovaný). Závěr není příliš dlouhý, ani výrazný. Na patře zůstává sladká dochuť po máslových sušenkách a karamelu (lehce spáleném). Rum obsahuje 40% alkoholu a 18g/l cukru.
Láhev
Musím říct, že změna v designu láhve se vážně povedla. Líbí se mi zajímavý buclatý tvar s těmi vystouplými hrankami. Líbí se mi černá barva láhve v kombinaci se stříbrnou etiketou na čelní straně a proužkem kolem hrdla. Veliký uzávěr s umělým korkem a logem vypadá dobře, škoda jen, že je plastový. Celkově láhev určitě zaujme na první pohled.
Cena
U nás pořídíte tuto láhev kolem 1200,- Kč. Třeba na Alkohol.cz za 1 111 Kč.
Závěr
Je pravda, že jsem si za poslední měsíce sladším rumům celkem odvykl. Občas si nějakou skleničku dám, ale na celovečerní popíjení už to pro mě není. To je také přesně tento případ. Rum je dobrý, baví mě kombinace čokolády, vanilky a karamelu, ale spíše už jen skleničku na chuť. Do oka mi vážně padl ten nový design láhví, to se za mě skutečně povedlo. Pokud máte rádi jemné sladší rumy po vanilce a karamelu, rum Sérum Ancon by se vám měl trefit do chuti.
Publikováno:
8. září 2020
Aktualizováno:
8. září 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny
Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.