English Harbour

Rum se na Antigue vyrábí již od 17. století. Kolem roku 1800 se na ostrov přestěhovali portugalští dělníci, na začátku 20 století 6 rodin z těchto migrantů sebou přináší znalosti o destilaci. Kupují rum z Barbadosu a Guyany. V roce 1932 tak vzniká společnost Antigua Distillery Ltd. a ta v roce 1950 vyrábí svůj první produkt: plnoletý, starý rum zvaný Cavalier Muscavado Rum.
Oblibba rumu je velká. Každá vesnice měla minimálně jeden obchod s rumem. Tento rum byl však prozatím vyráběn z rumu z Barbadosu. Ten následně stařili, míchali a barvili karamelovým nebo švestkovým džusem.
Ředitelé společnosti Antigua Distillery Ltd. založili v roce 1933 vlastní palírnu rumu na pronajatém pozemku na ostrově Rat v přístavu St. John John.
Prvním destilačním zařízením Antigua Distillery Ltd. byla měděná francouszká kolona Savalle. Poté společnost koupila melasu od vládou kontrolované Antigua Sugar Factory a od menšího, samostatně vlastněného cukrovaru Montpelier, který později koupili.
První nestařený rum vyrobený společností Antigua Distillery Ltd. byl prodán místním obchodníkům. Každý obchodník míchal a plnil rum pod svou značkou. Některé staré rumové etikety byly Red Cock, Silver Leaf, White House, Black Cock a Bolanda. Jedinou soukromou značkou, která přežila, je Bolanda která se stále prodává v Bushy’s Rum Shop v Bolans.
V roce 1947 společnost Antigua Distillery Ltd. představila svou vlastní značku, Cavalier Muscovado Rum, a lehčí verze tohoto rumu, používající rychlejší proces kvašení, se dodnes prodává jako Cavalier Antigua Rum.
Společnost nahradila staré destilační zařízení Savalle ještě v roce 1991. Nová destilační jednotka je meděnná kolona od společnosti John Dore & Co. v Anglii, upravená na místě tak, aby simulovala pětistupňovou kolonu.
Volba mědi namísto nerezové oceli je důležitá, protože interakce mezi alkoholem a mědí přispívá k chuti hotového rumu a při stárnutí ho zjemňuje.
English Harbor Rum byl představen v roce 1994 a byl pojmenován podle historické námořní tradice Antiguy v anglickém přístavu na jihu ostrova a s úctou královské námořní tradici distribuce každodenního rumu každému námořníkovi na palubě jeho lodí.
Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Recenze English Harbour 5Y

Přečíst článek