Původ rumu

Sir Christopher Codrington (v té době anglický guvernér ostrovů Leeward) přišel do Antiguy v roce 1674 a založil velkou cukrovarnou plantáž. Cukrová třtina se rychle stala hlavní plodinou Antiguy a do poloviny 18. století zabírala zhruba polovinu orné půdy na ostrově.

V roce 1929 se sešla skupina osmi místních podnikatelů, aby hromadně nakupovali melasu a kontrolovali proces destilace svých rumů. V roce 1932 založili společnost, kterou pojmenovali Antigua Distillery Limited (ADL). Ředitelé společnosti ADL založili v roce 1933 vlastní palírnu rumu na pronajatém pozemku na ostrově Rat v přístavu St. John. Prvním destilačním zařízením ADL byl čtyřsloupový měděný Savalle z Francie.

Prvním produktem společnosti ADL byl nestařený rum, který prodali místním obchodníkům s rumem pod označením Caballero Rum. V roce 1947 společnost ADL představila svou vlastní značku, Cavalier Muscovado Rum. “Lehčí” verze tohoto rumu se dodnes prodává jako Cavalier Antigua Rum.

English Harbour Rum byl představen v roce 1994 a svůj exportní název získal podle stěžejního britského přístavu na ostrově Antigua, který až do roku 1981 patřil právě Britům.

Rum English Harbour 5Y zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně pět let. Pětikolonové destilaci English Harbour 5y předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Tento rum získal mnoho ocenění, zde jsou některá z nich:

• Vítěz ceny Gold Award (kategorie Premium) 2002 a 2004 Mezinárodní festival rumů
• Cena Double Gold Award 2004 a 2005 San Francisco World Spirits Competition
• V roce 2006 byl časopisem Forbes pojmenován jako jeden z nejpozoruhodnějších rumů na světě
• Zlatá medaile – Nejlepší rum v soutěži World Spirits 2011 v New Yorku

Vůně

Je jemná, nasládlá, lehce štiplavá v nose. Cítím výraznou medovou stopu, kterou doplňuje dřevo a lehce spálený karamel. Zachytil jsem i aroma sušeného ovoce, zejména višní. Výrazná je také vanilka v kombinaci s lehkou kouřovou stopou. V pozadí cítím i lehce smetanový kokos a koření.

Chuť

Z počátku je spíše nasládlá, postupně však přechází až do sušších tónů. Výrazné je dřevo, karamel, med a sušené ovoce. Opět cítím i určitou kouřovitost, lehoučce tabák a vanilku. Na patře zůstává dochuť pražených ořechů, decentně kakaa a másla. Závěr není příliš dlouhý, ani výrazný. Vytratily se z něj však téměř veškeré sladké tóny a převládá zejména dřevo, kouř, lehce vanilka a koření. Samozřejmě je to mladší rum, tedy člověk nemůže očekávat nějakou přílišnou vyzrálost. Rum obsahuje 40% alkoholu a měl by obsahovat (dle tabulek testů) okolo 15g/l cukru. Výrobce však uvádí, že by rum neměl být uměle doslazovaný.

Láhev

Je to jedna z těch láhví, kde si řeknete, že v jednoduchosti je krása. Má takový ten klasický oblý tvar v zeleném odstínu skla s korkovým uzávěrem. Ten býval (asi u dřívější verze) zalitý voskem, já mám již klasický přebal. Z čelní strany široká etiketa pergamonového odstínu i tvaru s názvem a lehkým popiskem rumu.

Cena

U nás běžně dostupný do 500,-Kč.

Závěr

Vzhledem k nízké ceně se jedná o poměrně zajímavý rum, který určitě nikoho neurazí. Rozhodně není nijak přeslazený, vůně i chuť je poměrně zajímavá včetně závěru, kde se sladkost ještě více vytrácí. Sympatická láhev, která je do začátků nebo pro vyzkoušení nové značky z netradiční destinace příjemnou volbou. Pamatuji si, že si ho chválili lidé i na Rumfestu, jako takové příjemné překvapení. Poměr cena/výkon je zde opravdu moc dobře nastavený.

Publikováno: 5. listopadu 2020 Aktualizováno: 5. listopadu 2020
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 1 / 5. Hlasů: 1

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor