Ve společnosti Merser & Co se vrátili k starému řemeslu míchání rumu. Vozí rumy z Jamajky, Barbadosu a Dominikánské republiky, které zrají až 12 let, a poté je blendují. Jejich rum se pak dostařuje a skladuje v sudech v malých šaržích v Londýně po dobu šesti měsíců – v každém sudu je právě tolik místa, aby to stačilo na 400 lahví rumu. Tomuto procesu se říká “Double Barrel”, což umožňuje, aby se různé chutě a vůně rumu jemně sladily dohromady a vytvořily hladší a rafinovanější výsledek – tak, jak by se rum měl vyrábět a vychutnávat.
Společnost Merser & Co je první londýnskou firmou na míchání rumu po více než 100 letech a znamená návrat rodiny Haymanů, známé nejen díky stejnojmenné řadě ginů, ale také jako jednoho z původních londýnských obchodníků s rumem, k míchání rumu v budově Merser House v Londýně. Tam najdete blendovací místnost, obchod, degustační prostor a koktejlový bar a můžete si prohlédnout, jak se rum dříve vyráběl, a zároveň se dozvědět více o londýnském způsobu míchání rumu a rumových koktejlů (během Covidu byl prostor bohužel, snad dočasně, uzavřen).
O rumu
Jde o 43,1 % blend melasových rumů z Barbadosu, Jamajky a Dominikánské Republiky. Z Barbadosu a Dominikánské Republiky jsou v blendu rumy 8 – 12 let starých rumů a z Jamajky je do blendu použitý nestařený rum pot-stillový rum. Díky tomu je tento rum kombinací pot stillu a column stillu. Podíl 12. letých rumů je 60%. K fermentaci jsou použity pouze přírodní kvasinky. Rum je stařený v dubových sudech po bourbonu v karibiku a po smíchání veškerých rumů se výsledný blend ještě staří 6 měsíců v malých sudech po skotské whisky – proto i název “double barrel”, a to probíhá už přímo v Anglii. O blending se stará tým lidí nikoliv jeden master blender. Protože jejich rum je “signature blend” nechtějí veřejně sdělovat konkrétní destilérie, ale má jít o ty nejznámější z daných destinací. Rum dobarvovaný ani doslazovaný.
Příběh rumu
Merser si hodně zakládá na historii Londýnských mícháren, skladů a vůbec kolonizační doby, kdy byl Londýn středem světa a Britského impérie, kde se potkávaly různé komodity, a to i rum. Před mnoha lety byl Londýn centrem výroby rumu a jeho ulice byly plné mísíren rumu. Obchodníci s rumem ho ve skutečnosti nedestilovali, ale dováželi ho z Karibiku a zde v Londýně ho šikovně míchali. Tato raná forma řemeslného rumu se vyráběla v malých sériích bez přidání umělých barviv a cukru. Byl to ten nejjemnější rum, který měl jen přirozenou zlatavou barvu ze dřeva sudů. Rum se pak rozvážel po celém světě. Celý tento obchod byl spjatý s řekou Temže, po které všechny tyto komodity do Londýna připlouvaly a proto má láhev Merser rumu takové “perforování”, aby evokoval třpytící se hladinu Temže.
Po pobytu v Západoindických docích se rum převážel dále po Temži k jednotlivým obchodníkům s rumem, kteří sídlili v kupeckých domech jen několik metrů od řeky. Obchodníci s rumem pak míchali různé rumy a nechávali je několik měsíců odpočívat, aby se “spojily”, a teprve poté je prodávali ke konzumaci. Tato raná forma řemeslného rumu se vyráběla v malých sériích bez přidání umělých barviv a cukru. Byl to ten nejjemnější rum, který měl jen přirozenou zlatavou barvu ze dřeva sudů.
Rum byl v této době nesmírně populární a zpočátku se prodával ve džbánech ze sudu. Na počátku dvacátého století však byla poptávka po sofistikovaných koktejlech a long drincích a oblíbeným se stal jednoduše připravovaný Rum Fizz – Rum & Ginger. Dalším známým koktejlem této doby byl Palmetto – který obsahoval italský vermut smíchaný s London Rumem a kapkou hořké vody. Co se stalo s obchodníky s londýnským rumem? V roce 1933 zachvátil West India Docks požár, při kterém byla zničena přibližně polovina Rum Quay a ztraceno mnoho rumu. Oblast byla dále poškozena ve 40. letech 20. století během druhé světové války. To se také časově shodovalo s tím, že novější lodě nemohly využívat mělké londýnské doky a rum se prodával v lahvích, nikoli v sudech. V létě roku 1970 se londýnské míchání rumu zcela zastavilo.
O láhvi
Láhev je menší s jednoduchou vintage etiketou, evokující “staré časy” a se vzorem, který má symbolizovat třpytící se hladinu Temže. Láhev skvěle sedí v ruce a působí elegantně a má určitě wow efekt. Trošku nepatřičně k té skleněné eleganci nesedí obyčejný korek. Ale nejspíše má odkazovat k době před 100 lety, kde se prostě obyčejné korkové uzávěry nejspíše používaly.
Rum ve sklenici
Barva rumu jde do světle oranžové, podobně jako mladá vína. Vůně je příjemná, jemná, není agresivní a lihově neštípe, najdete vůni vanilky, tropické ovoce (banány a mango) a trochu dřeva v záběru (ale velmi jemně).
Chuť rumu
Chuť je příjemná a jemná s ideálním poměrem autentické sladkosti a suchosti a kopíruje vůně s jemnými tóny vanilky, tropického ovoce (ananas a mango) a tóny vína a přezrálých švestek. Mnohem více je zde cítit ona dřevitost dubového sudu. V závěru se vrací opečený dub spolu se sladkou vanilkou a náznaky máslových sušenek. Rum je příjemný a velmi jemný.
Shrnutí – závěr
Přiznám se, že jsme to nečekal, s touto značkou mám sice své zkušenosti, ale je to velmi příjemný rum. Ale pozor – jak pro koho. Milujte vysokoalkoholové a esterové rumy, nebo agricole rumy překypující divokostí nebo snad pijete jen sladké a doslazované rumy? Možná to nebude nic pro vás. Jste na přechodu z doslazovaných rumům, k těm nedoslazovaných? Máte rádi pohodové rumy, které se prostě dají dobře pít, jak s partnerem nebo podobně naladěnými přáteli? Pijete takto i whisky? Myslím, že je to zajímavý rum pro vás! Jemný a příjemný rum na popíjení, který překvapí svou lahodností a jemností. Myslím, že tu atmosféru vysvětluje přesně tento obrázek:
Rum k nám vozí společnost Premier Wines & Spirits a prodávají ho za 1 075 Kč.
Merser Double Barrel získal dvojnásobné zlato na soutěži San Francisco World Spirits Competition. Rum je od svého uvedení na trh oceňován zlatými medailemi, včetně dvou zlatých medailí udělených na International Spirits Competition v letech 2020 a 2021. Na RumRatings.com má tento rum 6,7 z 10. Doporučuje si k použití v koktejlech.
Autor článku - Pavel Ungr
Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.
Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Rum Duppy Share Aged jsem před pár měsíci vůbec neznal. Samer Selbak z Fénix Drinks mi ho ukázal na podzim 2019 a musím přiznat, že to setkání bylo velice příjemné (jak se Samem i s Duppy Share). Pojďme se na ten rum podívat trochu více zblízka. Počet vypití rumů: 2 166
Máme tu další velký úspěch českého distributora UPB a to zcela první české plnění Foursquare 12y pro e-shop Warehouse #1. Celkově 1 200 kusů, které by měly v Česku přistát za několik týdnů. Počet vypití rumů: 677
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.