Hodnocení

94 %
Lokalita
Chutě Silný, Sladké
Síla 56 %

Původ rumu

Historie

Na ostrov Barbados Portugalci narazili v roce 1536 a zjistili, že je opuštěný. Ačkoli se zde neusadili, pojmenovali ostrov „Los Barbados“, což znamená „vousatí“. Celý ostrov byl totiž pokryt zvláštním druhem fíkusu (Bearded Fig Tree), který připomínal vousy.

Bearded Fig Tree (druh fíkusu)

Když kapitán John Powell náhodou připlul v roce 1625 do Holetownu ve farnosti St. James na Barbadosu, započala zde první zaznamenaná historie Barbadosu. Angličané pro ostrov získali korunu a využili příležitosti pro rozvoj zemědělství. V roce 1627 Powell přivezl s sebou 80 osadníků, aby rozvinuli ostrov Barbados. Tabák byl první plodinou pěstovanou pro export, byl však vytlačen ziskovější cukrovou třtinou. Na konci 17. století měl ostrov přes 20 000 bílých osadníků a dvojnásobný počet otroků.

Vlevo John Powell

Když se Barbados vyvinul jako kolonie plantáží, vyvinula se i populace otroků. Z Afriky bylo násilně přivezeno velké množství lidí, kteří prováděli zemědělské práce. Tím se vytvořil „obchodní trojúhelník“, kde se vyráběné zboží dopravovalo z Anglie a obchodovalo se s africkými otroky. Otroci byli poté přivedeni na Barbados a cukr z jejich práce byl odeslán do Anglie. Otroctví bylo oficiálně zrušeno v roce 1843 kvůli tlaku náboženství a vzpoury, včetně silného abolicionistického hnutí v Anglii. Přesto na rozdíl od mnoha jiných kolonií Barbados nezažil masový odchod bílých osadníků. To zanechalo silné britské vazby a vyšší procento bílých než na většině ostatních ostrovů. Barbados zůstal britskou kolonií až do získání nezávislosti v roce 1966.

Ačkoli bylo otroctví zrušeno, zlepšení podmínek pro bývalé otroky bylo okrajové a sociální nepokoje se začaly hýbat v jejich prospěch až po nepokojích v roce 1937. Díky vedení Grantleyho Adamse a dalších kolegů se všeobecné volební právo stalo skutečností v roce 1954. V roce 1966 získal Barbados nezávislost na Británii pod vedením Errola Barrowa. Ostrov však ústavně zůstává členem Britského společenství národů. V průběhu let nezávislosti Barbados neustále postupoval v ekonomickém rozvoji.

Vlevo Grantley Herbert Adams, vpravo Errol Barrow

Barbados

Barbados je ostrovní království a zároveň nejvýchodnější ostrov na východní hranici Karibiku. Leží v nejvýchodnější části Malých Antil zvané Návětrné ostrovy. Leží asi 168 km od ostrovního státu Svatý Vincent a Grenadiny. Rozloha Barbadosu činí cca 432 km². Území je tvořena převážně nížinami, nejvyšší bod ostrova je Mount Hillaby (337 m n. m.). Původ ostrova není vulkanický, je tvořen převážně vápencem vzniklým činností korálů na mořském dně.

Uprostřed Mount Hillaby

Klima ostrova je tropické, pasáty udržují relativně mírné teploty nad ostrovem a přinášejí sezónní deště. Dříve bylo území přirozeně pokryto převážně tropickými deštnými lesy a mangrovníkovými porosty, ovšem značná část byla vykácena a nahrazena plantážemi cukrové třtiny a pastvinami. Významným zdrojem příjmů je zemědělství, zejména pěstování a export právě cukrové třtiny, výroba cukru, rumu, rybolov, lehká výroba, zejména elektrozařízení. Mnoho potravin se musí dovážet. Největší zisky plynou z cestovního ruchu, ostrov je znám pro své bílé korálové pláže. Významný zisk přináší také odvětví bankovnictví.

Vlevo a uprostřed pohled na mangrovníkové porosty, vpravo tropický deštný les

Z východní Indie dovezené přesličníky byly hojně vysázeny na mořském pobřeží jako větrolamy. Fauna na ostrově je tvořena opicemi, mývaly a zajíci. Najdeme zde četné druhy ještěrek a mnoho ptačích druhů, jako jsou tukani a kolibříci. V azurových vodách se vyskytuje velké množství ryb, uvidíte zde delfíny, barakudy a létající ryby.

Foursquare Distillery

Foursquare Distillery. Jedná se o jednu z nejmodernějších palíren rumu na světě a zároveň jednu ze 4 palíren na Barbadosu. Sice je jednou z nejmladších (založení roku 1993), ale rozhodně patří mezi ty nejvýznamnější. O popularitu této značky se podstatně zasloužil Master Distiller (i Master Blender) Richard Seale. Určitě jedna z největších postav světa rumu. Líbí se mi jeho myšlenka spojení tradic a nejmodernějších metod s ohledem na životní prostředí. Většina jeho rumů se skládá z blendů, které prošly jak Pot Still tak Column Still destilací. Líbí se mi, že se R. Seale nebojí experimentovat a zkouší zrání v různých sudech. Díky tomu vzniká hodně chuťově rozdílných rumů. Samozřejmě žádné rumy z jeho dílny neobsahují umělá aditiva.

Foursquare Distillery

Palírna Foursquare se nachází na místě bývalé plantáže, která se datuje až k počátkům 16. století. Ikdyž je palírna zasazena do pole s cukrovou třtinou, většina jejich melasy pochází odjinud (z Guyany). Fermentační proces trvá v průměru 44 hodin. Kvasinky jsou standardní suché lihovarnické kvasnice pocházející z Jižní Afriky.

Ikona rumového světa Richard Seale

Ve Foursquare Distillery využívají dva typy destilačních procesů pro výrobu rumu. Řemeslný Pot Still Double-Retort a tradiční kolonu Coffey still. Každý styl samozřejmě působí na rum jinak a vytváří různé chutě, přičemž velmi rádi tyto dvě metody kombinují. Po fermentaci tedy vše putuje buď do kolony (ta funguje nepřetržitě) nebo o kotlíku (ten funguje v dávkách). Pot Still Double Retort umožňuje překonat 82% ABV již v jediném průchodu hrnce.

Double-Retort Pot Still a Column Still

Rum se po destilace přesouvá do nerezových nádrží a poté do dřevěných sudů. Ty z velké části pochází od Jacka Danielse v Tennessee. Richard Seale rád experimentuje s různými sudy, ve kterých bylo uloženo například víno (Portské i Madeira), Bourbon, atd. Foursquare rumy se míchají ještě před uložením do sudů a mají většinou sílu 65% ABV. Celkově má ​​údajně Foursquare Distillery ve svých stárnoucích skladech asi 40 000 barelů. Andělská daň dosahuje okolo 6-9%.

Foursquare Shibboleth je prozatím nejstarší 100% tropickým stařeným rumem z produkce Foursquare Distillery a zároveň tedy i nejstarší láhví z ECS řady. Rum zraje na Barbadosu dlouhých 16 let v dubových sudech po bourbonu. Jde o blend rumů Column Still i Pot Still destilace. Je lahvovaný v síle 56% ABV a bylo vyrobeno celkem 9600 láhví (4800 EU a 4800 USA).

A co tedy znamená slovo „Shibboleth“? Je to původem slovo z Hebrejštiny, které již ztratilo svůj původní význam (shibbólet byla část rostliny obsahující zrno). V moderní mluvě můžete naleznout několik vysvětlivek. Mně se nejvíce líbí asi ta, že jde o jakýkoli zvyk nebo tradici (fráze nebo jediné slovo), které odlišují jednu skupinu lidí od ostatních. Shibboleths se v dějinách mnoha společností používaly jako hesla, způsoby sebeidentifikace, signalizace zvláštností (mluvení, chování, způsobu oblékání atd.), které odlišují určitou skupinu osob. Toto vysvětlení mi sedí k FSQ Distillery, jelikož věci dělají opravdu unikátně a vznikají tak naprosto výjimečné rumy (a Shibboleth je jeden z nich).

Barva

Medově karamelová, ne tak tmavá, jak bych očekával oproti ostatním mladším FSQ. Spousta maličkatých kapiček se tvoří po celém obvodu skleničky a velmi neochotně a nepravidelně stékají dolů.

Vůně

Za mě je vcelku překvapivá, protože není tolik dřevitá, vyzrálá, zatuchlá, jak bych u prozatím nejstaršího FSQ rumu čekal. Vůně působí v nose nejprve poměrně ostře a štiplavě, nicméně zároveň vcelku sladce. V základu cítím med, karamel, dubové dřevo a jakoby sherry závan. Mimo to jsem zaznamenal takový mix ovoce jako decentní citrusy, náznak ananasu, broskve a rozinky. Vše doplňuje smetanová vanilka, decentní příjemná kouřová stopa s lehkou zatuchlostí.

Chuť

První doušek je opravdu výrazný, silný, velmi hřejivý. Opět dominuje větší ovocná sladkost, jen medu trošku ubylo oproti vůni. Opět bych tu dřevitou stopu očekával trošku výraznější, nicméně cítit samozřejmě jde. Z ovoce dominují opět broskve, rozinky a snad i meruňky, zkrátka spíše ty peckovité než tropické. Rozeznal jsem pouze lehký nádech citrusů. Vše příjemně hraje s vanilkou a kouřovou stopou, která je za mě tak akorát. Závěr je poměrně výrazný a dlouhý, sladší, rozeznal jsem ještě navíc dočista jemnou stopu ořechů a koření. Rozhodně je za mě ta porce ovoce (trošku na úkor dřevitosti a stopy po bourbonu) zajímavá a opravdu jsem očekával od nestaršího FSQ rumu něco jiného, nicméně zklamaný určitě nejsem.

Láhev

Láhev je designem prakticky téměř totožná, jako u ostatních v této řadě. Shibboleth má kolem spodní části hrdla láhve pečeť s logem destilerie, které se vyskytuje i na černém přebalu hrdla pod uzávěrem. Láhev se liší samozřejmě popisky na etiketě. I zde vyčtete z etikety prakticky vše důležité kolem výroby a zrání tohoto rumu. A také zde se objevuje na etiketě maličký obrys větrného mlýna (známe z láhví Doorly’s). Láhev je uzavřena dřevěným uzávěrem s umělým korkem.

Cena

Cena se u nás pohybuje okolo 3 500 Kč, ale rum šel opravdu na dračku.

Závěr

Noooo tohle za mě bylo velké očekávání, protože zkrátka 16 let je 16 let. Rozhodně musím říct, že vůně i chuť mě překvapily. Očekával jsem opět nějaký výrazný Bourbon s velkou dřevitostí, vanilkou, hřejivostí a zatuchlostí. Upřímně jsem byl letos trošku zklamaný, že ze 3 plánovaných láhví zrály všechny pouze v sudech po bourbonu. Richard má určitě velkou škálu sudů v úschově a zásobuje nás pouze čistým bourbonem. Nicméně tento rum se díky vysokému podílu ovoce vcelku vymyká. Síla je příjemná, jen bych vůbec netypoval ty roky, které to zrálo. Kdybych měl rum na slepé degustaci, viděl bych to zřejmě třeba na 12 let starý rum po sherry a bourbonu. Tedy za tu vyšší pořizovací cenu mi to začíná již lehce pokulhávat, nicméně je to výborný rum a pochutnal jsem si. Uvidíme, co na nás chystají dalšího.

Kdybych měl na závěr ještě zmínit menší srovnání, tak z dvou posledních novinek této palírny u mě vyhrává české plnění pro Warehouse1. Je to pro mě zajímavější rum, výraznější a se super závěrem a to nemluvím o ceně. Jak dorazí 2009, určitě udělám ještě srovnání s ostatními čistě po bourbonu zrajícími rumy.

Info o rumu

Výrobce Foursquare
Typ Britský typ
Typ výroby Column still, Melasa, Pot still
Chutě Silný, Sladké
Označení Limitovaná edice
Jedinečnost Blend
Síla 56 %
Staření a stáří Sudy po bourbonu
Lokalita
Publikováno: 3. července 2021 Aktualizováno: 14. ledna 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.7 / 5. Hlasů: 23

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Vaše názory

Jeden komentář

  1. […] navazuje na NOBILIARY a SHIBBOLETH. Poznámky k chuti od Peter Hollanda, Foursquare Brand […]