Kdo by neznal jednu z nejznámějších a nejpopulárnějších rumových značek na světě. Určitě vám neuniklo, že se nedávno změnil název značky Plantation na Planteray. A dnes vám přináším recenzi na první produkt, který pod tímto novým označením vznikl. Musím samozřejmě zmínit, že se změnil pouze název. Výroba a složení jednotlivých rumů zůstává stále stejné a věřím, že nás i nadále bude Alexandre Gabriel zásobovat spoustou skvělých rumů. Tak hurá na novinku s vůní kokosu.

Původ rumu

V roce 1989 Alexandre Gabriel stojí v čele Maison Ferrand, jedné z nejstarších značek lihovin v regionu Cognac. Pověst značky byla skvělá, ale prodeje pokulhávaly. Situace se chopil právě Alexandr a s nadšením se ponořil do řemesla výroby koňaku. Díky vášni a cestování po světě Alexander Gabriel brzy vytvoří specializovanou distribuční síť stejně zapálených partnerů. O dvacet let později je většina z jeho zakládajícího týmu stále pohromadě. 

V 90. letech minulého století Alexandre Gabriel pročesával Karibik při hledání nejlepších rumů v regionu. Zrodila se tak značka Plantation. Šlo o řemeslnou řadu rumů z velkých tropických terroirů. V roce 2012 byl za svojí záslužnou práci Alexander oceněn cenou Master Rum Blender of the Year na Golden Rum Barrel Awards a byl jmenován Destilerem roku od The American Distilling Institute.

Dnes má Alexandre Gabriel (majitel společností Maison Ferrand, West Indies Rum Distillery a částečně také Long Pond Distillery a Clarendon, zároveň také Master Blender a muž stojící za značkami Plantation Rum, Citadelle Gin, Canerock Spiced Rum a Ferrand Cognac) vybudované skvělé jméno po celém světě. Zároveň je první majitel “plovoucího sklepu” na řece Seině v Paříži. Tři hlavní lihoviny (Ferrand Cognac, Citadelle Gin a Plantation Rum) reprezentují vášeň a vizi Maison Ferrand. Jde o autentické lihoviny, které vyjadřují individuální terroir, ze kterého pochází. Sám Alexander říká: „Miluji autentické produkty, které vyjadřují osobnost země, která je vypěstovala”. 

Alexandre Gabriel stále cestuje a tráví několik měsíců v roce v Karibiku hledáním nejlepších sudů rumů. Díky jeho zápalu udržuje trvalé vztahy s nejlepšími karibskými lihovary. Plantation je také vlastníkem West Indies Rum Distillery na Barbadosu, je akcionářem National Rum of Jamaica, částečným vlastníkem Clarendon Distillery a Long Pond Distillery. Tyto investice do výroby rumu jim umožňují zajistit dodávky a kvalitu těchto dvou hlavních terroirů, Barbadosu a Jamajky. 

Planteray Cut & Dry

Vývoj a spolupráce

Vytváření láhve Cut & Dry probíhalo dlouhé 4 roky. Po tuto dobu probíhaly nejrůznější experimenty, jak nejlépe spojit čerstvé kokosy s rumovým základem, aby vznikla dokonalá rovnováha. Aby mohl vzniknout co nejlepší produkt, společnost West Indies Rum Distillery (WIRD) oslovila místní pěstitele kokosových ořechů, kteří si předávají tradici pěstování kokosů již po generace. Společnost WIRD spojila síly s Karibským zemědělským výzkumným a vývojovým institutem (CARDI) a s akčním programem Aliance Mezinárodního obchodního centra, aby společně mohli co nejlépe spolupracovat s místními barbadoskými farmáři, podpořili růst zemědělského sektoru a zároveň zajistili udržitelné dodávky kokosových ořechů pro výrobu rumu. Cílem bylo docílit toho, aby Cut & Dry byl vždy 100% produktem Barbadosu.

Jak Cut & Dry vzniká?

Kokosy pochází z plantáží zemědělců, kteří mají s pěstováním kokosu bohaté zkušenosti. Kokosy se sbírají ručně v období jejich plné zralosti. Následně je jejich bílá dužina pečlivě nakrájena a usušena, čímž se zachová její čistá kokosová chuť. Po vysušení je dužina smíchána s barbadoskými rumy, aby vynikla ideální harmonie mezi typickými Bajan rumy a přírodním kokosem z místních plantáží. Během 4 let zkoušeli všelijaké formy a kombinace. Z kokosu zkusili využít třeba šťávu, želé, čerstvou dužinu, sušené skořápky a podobně. Vše ochutnávali a kombinovali, aby našli tu nejlepší kombinaci. Dále trvalo další 2 roky zajistit, aby bylo vypěstováno dostatečné množství kokosu pro exportní trh.

Složení Cut & Dry

Základem pro Cut & Dry je nestařený rum vydestilovaný z části na koloně a z části na kotlíkovém destilačním zařízení. Do těchto rumů je naložena nakrájená a usušená dužina z kokosu. Na závěr se tato infuze smíchá s rumem stařeným až 3 roky. A proč jsme tak dlouho čekali na vydání této láhve? Protože na výrobu 1 litru rumu připadá jeden celý kokosový ořech. Spotřeba je tedy opravdu veliká. Nic se nedováží, rumy i kokosy pochází z Barbadosu.

Barva

Má odstín tmavší medové barvy se zlatým nádechem. Po prokroužení kapky stékají poměrně rychle po stěně skleničky dolů.

Vůně

Je poměrně dost výrazná, ale zároveň velmi jemná a sladká. Na první přivonění vás práskne do nosu výrazné aroma kokosu, mléčné čokolády a vanilky. K tomu se pak přidává notná dávka marcipánu a kakaa. Opravdu to připomíná sladkou tyčinku Margot a Bounty. Vůně je taková smetanová, hebká. Líbí se mi, že je to opravdu přirozená vůně, necítím v ní nic umělého, nebo co by mi zkrátka vadilo. Mnoho kokosových likérů má již ve vůni takové nepříjemné aroma. Možná bych zde uvítal trošku výraznější rum v základu, ale jinak jsem spokojený.

Chuť

Musím říct, že se chuť velmi podobá vůni, ale v trošku utlumené verzi. Stále je velmi jemná a sladká. Opět je dominantní kokos, spousta mléčné čokolády s vanilkou a smetanou. Ale již trošku jde cítit i ten mladý rum v základu. Stále však svým aroma připomíná ty sladké kokosové tyčinky. Závěr je slušně výrazný, ale především díky sladkosti a čokoládě s kokosem. Netrvá však příliš dlouho.

Rozhodně zde vidím lehké rozdílnosti oproti dřívější várce ještě v láhvích Plantation.

Láhev

Tvar a design etikety láhve je vcelku podobný láhvím Original Dark, Overproof a Stiggins’ Fancy Pineapple. Láhev je vyšší, úzká a oválná. Etiketa je jakoby kousek posunutá, takže její konce na sebe nesedí. Je to zajímavý efekt, který se někomu líbí, někomu zase ne. Na etiketě převládá modrá barva s troškou bílé a černými nápisy. Nechybí samozřejmě znázornění kokosu i několik základních informací o této láhvi. Nad etiketou najdete opět vystouplé logo Planteray.

Cena

Láhev se prodává za pěkných 840 Kč. Vzhledem k tomu, že je na našem trhu prozatím omezené množství (kvůli velké spotřebě kokosových ořechů), zatím se u nás nejedná o běžně prodejnou láhev, jako je třeba Stiggins’ Fancy Pineapple. Do budoucna by se to však mělo určitě změnit. Další (větší) várka by k nám měla dorazit během měsíce března.

Závěr

Na tuto láhev jsme se všichni moc těšili. Měli jsme možnost Cut & Dry několikrát ochutnat na různých akcí, kde měl Planteray (Plantation) svůj stánek. Nebojím se říct, že ze všech těch kokosových “rumů” (chcete-li elixírů) je tento produkt za mě jasně nejlepší. Není zde žádný umělý nádech, není to příliš přeslazené a vůbec mě zkrátka neuráží jej pít. Určitě bych jej nepil celý večer, ale mám to podobně, jako s ananasovým Stiggins. Super do drinků, super k doutníku a nebo někdy zkrátka přijde chuť na něco sladšího. Komu jsem jej dal ochutnat (zejména začátečníci, ale i několik propitých labužníků), tomu chutnalo.

Musím říct, že jsem zaznamenal nějaký lehký chuťový rozdíl oproti předchozí várce (ještě v láhvi Plantation). Měl jsem ještě trošku zbytku ve staré láhvi a tak jsem to přímo porovnal. Rozhodně je tam nyní mnohem více kakaa a čokolády. Ale bylo nám vysvětleno, že to může být zapříčiněno především různorodostí kokosových ořechů. Mohou být lehce zralejší, lehce jiný nádech a to může změnit lehce profil celé lihoviny. Já jsem moc rád, že se k nám tento produkt konečně dostal a těším se, až dorazí další várka.

Každopádně jsem zkoušel namíchat i nějaké drinky a je to paráda. Nejjednodušší bylo vzít čerstvý kokosový ořech, rozpůlit jej, vychladit v lednici, dát do něj trošku kokosové vody, rum Planteray Cut & Dry a nahoru položit kostku ledu. Je to vážně kokosová bomba. Ale skvělý bude třeba i do vlastní varianty Piňa Colady.

Moc děkuji Katy Youngové za spoustu zajímavých informací k této láhvi 🙂

Info o rumu

Výrobce Planteray rum (dříve Plantation)
Typ výroby Column still, Pot still
Chutě Jemné, Sladké
Jedinečnost Blend
Síla 40 %
Staření a stáří 3y
Lokalita ,
Láhev k recenzi dodal
Katy Young
Publikováno: 4. února 2024 Aktualizováno: 23. února 2024
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hlasů: 0

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články