Původními obyvateli ostrova byli indiáni – Tainové. Ti na ostrov připluli zřejmě ve druhém stolení našeho letopočtu z jižní Ameriky. Živili se rybolovem a zemědělstvím a žili zde v míru až do 11. století, kdy se v severní části ostrova usídlili Karibové, po nichž byla později oblast pojmenována. Jednalo se o velmi bojovný národ válečníků a kanibalů, který postupně začal Tainy vytlačovat z jejich vesnic.
Vlevo Tainové, uprostřed setkání Tainů a K. Kolumba, vpravo rodina Karibů
6. prosince 1492 připlula k břehům ostrova loď Santa Maria s Kryštofem Kolumbem, který ostrov pojmenoval Hispaniola. Mírumilovní Tainové byli k výpravě přátelští, mořeplavcům přinášeli různé dary a pomáhali jim. Členové výpravy proto zpočátku respektovali pravidla zdejší společnosti a nějakou dobu žili s Tainy ve vzájemné harmonii. Zanedlouho si však uvědomili, jaké je zde přírodní bohatství, prohlásili ostrov za svůj a začali zakládat města. Již v roce 1496 bylo založeno hlavní město Dominikánské republiky Santo Domingo. Na původní obyvatele Tainy se nyní začaly vztahovat španělské zákony a stávali se z nich otroci, kteří byli nuceni k těžkým pracím a byli obráceni na katolickou víru. Ti, kteří se nechtěli podrobit, byli zabiti, někdy byly vybíjeny dokonce i celé vesnice. Díky tomu a díky infekčním nemocem, které sem zavlekli Španělé, se počet původních obyvatel za krátkou dobu velmi zredukoval. Jakmile začalo otroků z řad indiánů ubývat, rozhodli se Španělé dovážet otroky z Afriky.
Vpravo vylodění K. Kolumba 1492
V roce 1586 dorazila ke břehům Hispanioly pirátská flotila sira Francise Drakea, která ostrov vyplenila a spálila. Celé 17.-18. století spolu o nadvládu nad ostrovem soupeřily Francie a Španělsko. V průběhu několika let se lid několikrát pokusil o svržení nenáviděných guvernérů, všechna povstání však byla tvrdě potlačena. Nezávislost získala Dominikánská republika až 27. února 1844, v tomto roce také končí okupace španělské kolonie Santo Domingo. Zásluhu na tom měl zakladatel a vůdce tajné vlastenecké společnosti „La Trinitaria“ Juan Pablo Duarte.
Vlevo Juan Pablo Duarte, uprostřed Sir Francis Drake, vpravo Pedro Santana
Prvním prezidentem Dominikánské republiky se následně stal armádou podporovaný, mocný velkostatkář Pedro Santana, který zůstal u moci do roku 1861. Na žádost Pedra Santany, z obav před vojenskou invazí Haiťanů, se na krátkou dobu ještě Dominikánská republika vrátila pod správu Španělů. V roce 1863 však byli Španělé definitivně vyhnáni a byla vyhlášena druhá republika.
Dominikánská republika
Dominikánská republika leží v Karibiku a zabírá dvě třetiny východní části ostrova Hispaniola v souostroví Velké Antily. Na severu je omývána Atlantským oceánem a na jihu Karibským mořem. Svou rozlohou 48 442 km2 je druhým největším ostrovem Karibiku. Východní část ostrova Hispaniola patří sousednímu státu Haiti. Západně od ostrova pak leží Jamajka a Kuba a východně Portoriko.
V Dominikánské republice najdete nesmírně bohatou a rozmanitou přírodu. Celkem se tady nachází 17 národních parků a rezervací, ve kterých se vyskytuje nad 5600 druhů rostlin (z toho 36% endemických). Nejnavštěvovanějším národním parkem je Park del Este na jihovýchodě země. Z rostlin zde převládají palmy, hispaniolský mahagon, divoké olivy a cesmíny.
Původní druhy živočichů byly díky kácení pralesů a vysazení šelmy promyky (Herpestes), která měla částečně zlikvidovat populaci hlodavců, z převážné části zcela vyhubeny. Dnes na ostrově žije více dovezených než původních druhů. Co se týče původních druhů ptactva, je tu přes 200 druhů původních opeřenců. Převládá exotické ptactvo, ale najdeme zde například i sovy, vrány, vlaštovky, kolibříky a další. K endemickým druhům patří například ještěří kukačka, nebo sova hrabavá. Co se týče mořského světa, jsou tu k vidění velryby nebo kapustňáci. Ve zdejších vodách mají domov také mořské želvy, včetně dosud největší žijící kožatky velké, nebo želvy zelené.
Vlevo Sova Hrabavá, uprostřed Kukačka Ještěrčí a vpravo Promyka
Díky všem jejím nádherám se této zemi říká “perla Karibiku”. Najdete zde nejen křišťálově čisté moře, ale i nejúrodnější údolí a největší suché stepní oblasti, největší jezero, nejhlubší plošinu a nejvyšší horu, nejvíce národních parků a nejdelší palmové pláže celého Karibiku.
Původní továrna na doutníky v Dominikánské republice
La Aurora byla založena 3. října 1903 Eduardem Leónem Jimenesem, pracovitým mužem, který byl synem a vnukem pěstitelů tabáku. Již tehdy zamýšlel vytvořit rodinnou značku s globální produkcí po celém světě. Zakladateli bylo tehdy 18 let, zdědil nějaké „pozemky“ a s pouhými šesti zaměstnanci, velkým nadšením a velkým úsilím začal budovat svůj sen. Dnes, o více než 113 let později, má La Aurora zastoupení na pěti kontinentech a více než tisíc zaměstnanců.
La Aurora je dnes přední továrnou na doutníky na národním dominikánském trhu, ale její značky se prodávají ve více než šedesáti zemích po celém světě. Jeho výroba má velkou rozmanitost a obsahuje více než tisíc různých referencí se známými značkami jako La Aurora, León Jimenes, Princes, Family Reserve a Imperiales. Je to velká moderní společnost s diverzifikovanou nabídkou, velkou prestiží a přítomností na všech světových trzích. Od svého založení Eduardem Leónem Jimenesem až dodnes, vedeným jeho vnukem Guillermem Leónem Herbertem , jsou hodnoty tohoto rodinného podniku: čestnost, integrita, vášeň pro dokonalost, dobré obchodní chování s dodavateli a zaměstnanci.
Historie společnosti v letopočtech
3. října 1903 – 18letý Eduardo León Jimenes založil malou továrnu na doutníky La Aurora v Don Pedro v obci Guazumal v provincii Santiago de los Caballeros.
1912 – Továrna La Aurora se přestěhovala do města Santiago de los Caballeros, což dalo podniku nový impuls. La Aurora začala vyčnívat nad většinou továren na doutníky, které v těch letech ve městě stále fungovaly.
1914 – La Aurora vytvořila první prsteny doutníků vyrobené v červené a zlaté barvě s centrální alegorií španělského erbu.
1926 – Ležící lev se nejprve objeví v prstencích La Aurora se slovy E.LEON (Eduardo León, zakladatel společnosti) ve zlatě na červeném pozadí. Tento lev se stane skutečným symbolem značky a celé skupiny.
1930 – Aurora se proměnila v E. León Jimenes C. por A. (Akciová společnost). Eduardo León Jimenes se stává prezidentem představenstva a jeho bratr Herminio, viceprezident.
29. září 1937 – Eduardo León Jimenes zemřel ve věku 52 let na srdeční onemocnění. Společnost převzal jeho bratr Herminio.
1940 – 21letý Eduardo León Asensio (syn zemželého Eduarda) se stal E. León Jimenes C. por Prezidentem představenstva.
15. března 1960 – Guillermo León Herbert se narodil v Santiagu de los Caballeros. Je současným prezidentem La Aurora a třetí generací v jeho rodině, která podniká v oboru doutníků.
1963 – Rok 1963 je pro La Aurora klíčovým rokem. Továrna se stěhuje do nového sídla ve Villa Progreso na okraji Santiaga de los Caballeros, kde začíná vyrábět cigarety, ale je to datum, kdy se obnoví export doutníků do světa.
14. února 1983 – E. Leon Jimenes vstupuje do nového sektoru piva otevřením Bohemia Brewery, výrobce Bohemia, plzeňské značky; Löwenbräu, německé sladové pivo a od ledna 1984 mezinárodní známá značka Heineken v rámci licenční výroby.
1995 – Guillermo León Herbert převezme vedení La Aurory po boku svého otce Fernanda Leóna Asensia.
2003 – Den stého výročí La Aurora se slaví dvěma novými doutníkovými sériemi superprémiových doutníků: Preferidos série 1903 doble figurado a La Aurora 100 años.
2007 – La Aurora se vrací k původu a přesouvá všechny operace na Guazumal. Tam, ve svobodné zóně Tamboril, je dnes sídlo společnosti.
2011 – Guillermo Leon Herbert kupuje 100% kapitálu La Aurora a odděluje výrobu prémiových doutníků od zbytku skupiny León Jimenes Group. Je to návrat na začátek: La Aurora, která byla semenem největší obchodní skupiny v historii Dominikánské republiky, kráčí znovu sama.
2013 – Další důležitý rok pro La Aurora as znamená začátek diverzifikace produktů. U příležitosti 110. výročí je uveden na trh rum La Aurora. Je superprémiovým duchem s produkcí pouze 3 000 lahví ročně, všechny očíslované.
2016 – Se 113 lety historie je La Aurora moderní továrna na doutníky s více než 1100 pracovníky, která vyrábí více než 1 miliardu tyčinek ročně a dnes je přítomna na 67 trzích světa.
Vlevo Eduardo León Jimenes, vpravo Guillermo León Herbert
E. León Jimenes 110 Aniversario Rum
Tento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).
Ron E. Leon Jimenes byl oceněn double gold medailí na světové soutěži v San Franciscu.
Barva
Je tmavší, hnědozlatá s lehce načervenalými odlesky. Kapičky stékají velkou rychlostí dolů po sklenici.
Vůně
Je jemná, sladká, příjemná. Neucítíte žádné štípání v nose, ale je příjemně výrazná a harmonická. Výrazný je karamel a vyzrálejší dřevo. I zrání v sudech po sherry je ve vůni lehce znát spolu s medovou stopou a vanilkou. Cítím lehoučce ovocné tóny s náznakem višní, švestek a lehce bobulovin. Krom vanilky tvoří sladší příjemné aroma také čokoláda s decentním závanem kokosu. V závěru mi nosem projela drobná zatuchlost.
Chuť
Je lehoučce pichlavá na jazyku, jinak ale sladká a jemná. Výrazná stopa dubového dřeva a sherry. Ta provází chuť prakticky od samého začátku až do závěru. Spolu s ní dominuje karamel, možná lehoučce spálený. Z ovoce převážně opět višně, které doplňuje aroma nahořklé čokolády. Nechybí ani všude přítomná vanilka, nepatrný závan kokosu a drobná kouřovost. Závěr není příliš dlouhý, je sladší a takový smetanový.
Láhev
Tvarem připomíná rumy Kirk and Sweney. Nižší, oblá, baculatá láhev z masivního skla. Je uzavřena dřevěným uzávěrem s pravým korkem. Z čelní strany vidíme užší štítek s názvem a několika informacemi k rumu včetně číslování láhve (já mám číslo ze ). Kartička s dalšími informacemi je přichycena kolem hrdla láhve. Rum je dodávaný v nádherné otevírací krabici, která je navržena ve stejném designu jako rum. Velmi pěkné balení.
Cena
U nás jsem našel pouze jediný obchod s tímto rumem za cenu 2250,-Kč.
Závěr
Tuto láhev mi přivezl na ukázku a ochutnání kamarád Martin Pokreis, za což mu velmi děkuji. Po všech těch Jamajkách, Barbadosech, Haiti, Navy s vysokým obsahem alkoholu atd je člověk trošku rozmlsaný a z klasické Dominikány má vcelku strach, zvláště pokud má 40% alkoholu. Navíc je to prakticky jediný rum pod hlavičkou této doutníkové značky a těžko tedy říct, co očekávat. Nicméně mě ten rum vlastně zaujal. Nenáročné, příjemné pití, které se neskutečně dobře páruje s dobrým doutníkem. Myslím, že milovníkům rumů z Dominikány a doutníků by tento rum neměl chybět ve sbírce. Samozřejmě za tu cenu si umím představit celou řadu lepších rumů pro mě, ale rozhodně to za mě není zklamání, spíše milé překvapení.
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
Značku Espero známe jako výrobce rumů a elixírů, které jsou chuťově velmi povedené. Nová láhev mě hned zaujala úžasnou modrou barvou a i názvem (ano, samozřejmě jsme si vybavil Rocky Balbou i když s rumem vůbec nesouvisí). Pojďme se podívat na tento nový rum značky Espero v syté modré tubě se zlatým písmem. Počet vypití […]
Dnes tu máme rum, který znám pouze z brněnské Havany (značku Lazy Dodo). Bavíme se o rumu pojmenovaném po vyhynulém ptákovi a to rumu z Mauritia vyráběným Greys Distillery společně s rodinou Milhade – vinařů z Bordeaux. Počet vypití rumů: 1 193
Rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.