Kdo by neznal jednu z nejznámějších a nejpopulárnějších rumových značek na světě. Rumy Plantation se však těší velké oblíbenosti i mezi českými rumaři. Je to zejména díky skutečně široké škále různých rumů v jejich nabídce. Můžete ochutnat rumy hned z několika známých i méně známých rumových destinací světa. V jejich portfoliu najdete rumy za skvělou cenu na běžné pití, ale také velmi limitované edice, které si sběratelé rádi vystavují ve svých vitrínách.
Obsah
Původ rumu
V roce 1989 Alexander Gabriel objevuje Maison Ferrand, jednu z nejstarších značek lihovin v regionu Cognac. Pověst značky byla skvělá, ale prodeje pokulhávaly. Situace se chopil právě Alexandr a s nadšením se ponořil do řemesla výroby koňaku. Díky vášni a cestování po světě Alexander Gabriel brzy vytvoří specializovanou distribuční síť stejně zapálených partnerů. O dvacet let později je většina z jeho zakládajícího týmu stále pohromadě.
V 90. letech minulého století Alexander Gabriel pročesával Karibik při hledání nejlepších rumů v regionu. Zrodila se tak značka Plantation. Šlo o řemeslnou řadu rumů z velkých tropických terroirů. V roce 2012 byl za svojí záslužnou práci Alexander oceněn cenou Master Rum Blender of the Year na Golden Rum Barrel Awards a byl jmenován Destilerem roku od The American Distilling Institute.
Dnes má Alexander Gabriel (prezident a majitel Maison Ferrand) vybudované skvělé jméno po celém světě. Tři hlavní lihoviny (Ferrand Cognac, Citadelle Gin a Plantation Rum) reprezentují vášeň a vizi Maison Ferrand. Jde o autentické lihoviny, které vyjadřují individuální terroir, ze kterého pochází. Sám Alexander říká: „Miluji autentické produkty, které vyjadřují osobnost země, která je vypěstovala”.
Alexandre Gabriel stále cestuje a tráví několik měsíců v roce v Karibiku hledáním nejlepších sudů rumů. Díky jeho zápalu udržuje trvalé vztahy s nejlepšími karibskými lihovary. Plantation je také vlastníkem West Indies Rum Distillery na Barbadosu, je akcionářem National Rum of Jamaica, vlastníkem Clarendon Distillery a Long Pond Distillery. Tyto investice do výroby rumu jim umožňují zajistit dodávky a kvalitu těchto dvou hlavních terroirů, Barbadosu a Jamajky.
Trinidad Terroir
Trinidad byl vždy důležitou zemí pro pěstování cukrové třtiny, výroba rumu však z počátku zůstala spíše okrajovou činností. Na konci 18. století pod britskou správou putuje značné množství rumu do Anglie, kde se mísí s jinými rumy (Barbados, Demerara, Jamajka) a dává vzniknout „Navy Rum“. Tím se rumy z Trinidadu dostaly do většího světového povědomí.
Trinidad Distillers Limited (TDL) je domovem rozsáhlé řady rumů Angostura a Fernandes, Angostura Aromatic Bitters a Amaro di Angostura. Angostura je jedním z předních karibských producentů rumu s vynikající kolekcí značek rumu a je světovým lídrem na trhu s hořkými nápoji.
Schopnost produkovat více rumu, než společnost potřebovala, umožnila vytvoření několika dalších značek. V roce 1973 TDL získali společnost Fernandes Distillers Limited Rum, čímž se stali jediným výrobcem v Trinidadu po uzavření palírny Caroni v roce 2003.
TDL používá jako zdroj kvašení výhradně melasu z cukrové třtiny a pěstuje si vlastní kmen kvasinek, který dodává rumům nezaměnitelné aroma. Produkují také velké množství rumu pro jiné značky po celém světě. Známé rumy z Trinidadu a Tobaga jsou Zaya, Angostura, Caroni, a právě i Single Casky od značky Plantation.
Trinidad Distillers Limited
Plantation Single Cask Trinidad 1997
Tento rum, který vyrobila právě společnost Trinidad Distillers Limited na čtyřkolonových destilačních zařízeních, je založen na kaši z melasy z cukrové třtiny, která fermentovala celý 1 týden. Následně rum zrál v dubových sudech po Bourbonu na Trinidadu dlouhých 15,5 roku (tropické staření). Následně zrál dalších šest let v sudech po koňaku Ferrand ve Francii (kontinentální staření). Na závěr se rum finišoval čtyři měsíce v sudech po zakouřené whisky. Tyto sudy pochází ze skotské palírny Kilchoman, která leží na ostrově Islay. Palírna je známá svou výrobou vysoce kouřové whisky v typickém stylu ostrova. Plantation Single Cask Trinidad 1997 se pak plní na 45,2 % abv. Trošku překvapivý může být obsah cukru, který činí do 16g/l. Na druhou stranu se mi líbí, že je stále více kladen důraz na transparentnost a informace, zejména v tom více „prémiovém segmentu“ značky. Tedy veškeré info se dozvíte na láhvi nebo na stránkách výrobce. Soupis informací vypadá takto:
Alc./sv. : 45,2 %
Původ: Trinidad
Palírna : Trinidad Distillers Limited
Rok destilace : 1997
Surovina: melasa
Fermentace: 1 týden
Destilace: Čtyřkolonový destilační přístroj
Tropické stárnutí: 15,5 roku v sudech po Bourbonu
Kontinentální stárnutí: 6 let ve Ferrandových sudech
Zrání: 4 měsíce v sudech po Kilchoman Peated Whisky
Těkavé látky : 276 g/hl AA
Estery : 42 g/hl AA
Dávkování : 16 g/l
Třtinový cukr karamel E150a (% obj.) : Mezi 0 % a 0,1 % Pouze pro úpravu barvy mezi různými šaržemi. Barva se může zpočátku lišit podle typu, stáří a velikosti sudů.
Barva
Je vcelku dost tmavá, karamelová s lehkým jantarovým nádechem. Kapičky stékají středně rychle, nepravidelně po sklenici dolů a tvoří na stěně delší provazce.
Vůně
Vůně při prvním přivonění působí vcelku sladce a jemně s jasnou dominancí kouřové stopy. Tu zakouřenou whisky Kilchoman jsem nepil, ale určitě ji budu muset vyzkoušet. Je to opravdu nesmírně výrazná kouřová stopa s lehce zauzeným aroma. Dále je cítit příjemná vyzrálost, až zatuchlost řekl bych se stopou ořechů. Jako když vyjdete na půdu a otevřete starou skříň po prababičce. Ve vůni to není zcela ten klasický technický styl Trinidadu, na který jsme zvyklí třeba u Caroni či Angostury, ale lehká techničnost se zde také projeví. Vše doplňuje závan sušeného tropického ovoce, vanilka, hořká čokoláda a takový decentní tabákový závan.
Chuť
V chuti po prvním doušku působí rum jemně, jen lehce štiplavě na jazyku a i sladkosti lehce ubylo oproti vůni. Stále je však velmi dominantní zakouřená složka rumu se dřevem a melasou. Je to skutečně takové vypálené, zakouřené, lehce zauzené aroma. Připomíná mi to takové ty uzené mandličky. Opět se podepisuje i lehká technická chuť, ale výraznější je zajímavá hutná zemitá složka. To mi připomíná lehce Angosturu No1. Do popředí se postupně dostává i ovocné aroma švestek a decentní zatuchlost. V pozadí se po chvilce začne probouzet i větší sladkost, rozeznal jsem hořkou čokoládu a vanilku. Závěr je středně dlouhý, vcelku dost výrazný. Na patře zůstává zakouřená dubová chuť s ovocem a čokoládou.
Láhev
Tvar láhve je taková ta klasika, jakou u Single Casků značky Plantation dobře známe. Velmi vysoká a úzká láhev, která je uzavřena dřevěným uzávěrem s korkem a opletena síťkou z palmových listů stromu Rafia. Dříve se vše dělalo ručně, ale nově je již tento proces automatizován k ušetření času. Z velké čelní etikety vyčtete spoustu důležitých informací k tomuto rumu. Laděna je do černo zelené barvy se zlatým textem a lemováním. Nechybí ani plastický znak a název Plantation. Láhev je dodávána v dárkové krabici, která je navržena ve stejném designu, jako láhev.
Cena
Cena se pohybovala mezi 2 – 3 tisíci. Bohužel aktuálně už je velmi těžké tuto láhev sehnat. Ovšem můžete vyzkoušet několik mladších ročníků, které jsou běžně v prodeji.
Dle Spirit Radaru se cena v zahraničí pohybuje mezi 80a 130 Euro a nebezpečně stoupá:
Růst ceny na trhu u Plantation Single Cask Trinidad 1997
Závěr
Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších rumů značky Plantation. Miluji zakouřené rumy a tento je snad nejvíc kouřový, jaký jsem za poslední dobu ochutnal. Přitom je skvěle vybalancovaný a opravdu skvěle se pije. A k doutníku je to neprostá pecka. Jsem vážně nadšený, bohužel už mám v láhvi opravdu na dně. Každopádně mě tímto rumem velmi nalákala značka Kilchoman, abych ochutnal nějakou z jejich peated whisky. Pokud se k této láhvi dostanete, určitě ochutnejte.
Autor článku - Jiří Naller
Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.
Vše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.
Dnes jsem se pustil do do dalšího nového rumu Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny a flóry z Barbadosu. Pro rok 2020 je téma designu lahví Ptactvo ráje (Birds of Paradise) a proto na krabici i etiketě najdeme hnědého pelikána symbol Barbadosu. Počet vypití rumů: 747
Mount Gay 1703 Master Select je blend rumů o stáří 10-30 let. Jde o blend Column i Pot Still detsilace tvořené rumy z 55 různých sudů z amerického dubu, ve kterých dříve zrál bourbon. Lahvovaný je v síle 43% ABV. Ročně se vyrobí maximálně 12 000 láhví.
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční
Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.