Kdo by neznal jednu z nejznámějších a nejpopulárnějších rumových značek na světě. Rumy Plantation se však těší velké oblíbenosti i mezi českými rumaři. Je to zejména díky skutečně široké škále různých rumů v jejich nabídce. Můžete ochutnat rumy hned z několika známých i méně známých rumových destinací světa. V jejich portfoliu najdete rumy za skvělou cenu na běžné pití, ale také velmi limitované edice, které si sběratelé rádi vystavují ve svých vitrínách.

Původ rumu

V roce 1989 Alexander Gabriel objevuje Maison Ferrand, jednu z nejstarších značek lihovin v regionu Cognac. Pověst značky byla skvělá, ale prodeje pokulhávaly. Situace se chopil právě Alexandr a s nadšením se ponořil do řemesla výroby koňaku. Díky vášni a cestování po světě Alexander Gabriel brzy vytvoří specializovanou distribuční síť stejně zapálených partnerů. O dvacet let později je většina z jeho zakládajícího týmu stále pohromadě. 

V 90. letech minulého století Alexander Gabriel pročesával Karibik při hledání nejlepších rumů v regionu. Zrodila se tak značka Plantation. Šlo o řemeslnou řadu rumů z velkých tropických terroirů. V roce 2012 byl za svojí záslužnou práci Alexander oceněn cenou Master Rum Blender of the Year na Golden Rum Barrel Awards a byl jmenován Destilerem roku od The American Distilling Institute.

Dnes má Alexander Gabriel (prezident a majitel Maison Ferrand) vybudované skvělé jméno po celém světě. Tři hlavní lihoviny (Ferrand Cognac, Citadelle Gin a Plantation Rum) reprezentují vášeň a vizi Maison Ferrand. Jde o autentické lihoviny, které vyjadřují individuální terroir, ze kterého pochází. Sám Alexander říká: „Miluji autentické produkty, které vyjadřují osobnost země, která je vypěstovala”. 

Alexandre Gabriel stále cestuje a tráví několik měsíců v roce v Karibiku hledáním nejlepších sudů rumů. Díky jeho zápalu udržuje trvalé vztahy s nejlepšími karibskými lihovary. Plantation je také vlastníkem West Indies Rum Distillery na Barbadosu, je akcionářem National Rum of Jamaica, vlastníkem Clarendon Distillery a Long Pond Distillery. Tyto investice do výroby rumu jim umožňují zajistit dodávky a kvalitu těchto dvou hlavních terroirů, Barbadosu a Jamajky. 

Trinidad Terroir

Trinidad byl vždy důležitou zemí pro pěstování cukrové třtiny, výroba rumu však z počátku zůstala spíše okrajovou činností. Na konci 18. století pod britskou správou putuje značné množství rumu do Anglie, kde se mísí s jinými rumy (Barbados, Demerara, Jamajka) a dává vzniknout „Navy Rum“. Tím se rumy z Trinidadu dostaly do většího světového povědomí.

Trinidad Distillers Limited (TDL) je domovem rozsáhlé řady rumů Angostura a Fernandes, Angostura Aromatic Bitters a Amaro di Angostura. Angostura je jedním z předních karibských producentů rumu s vynikající kolekcí značek rumu a je světovým lídrem na trhu s hořkými nápoji. 

Schopnost produkovat více rumu, než společnost potřebovala, umožnila vytvoření několika dalších značek. V roce 1973 TDL získali společnost Fernandes Distillers Limited Rum, čímž se stali jediným výrobcem v Trinidadu po uzavření palírny Caroni v roce 2003.

TDL používá jako zdroj kvašení výhradně melasu z cukrové třtiny a pěstuje si vlastní kmen kvasinek, který dodává rumům nezaměnitelné aroma. Produkují také velké množství rumu pro jiné značky po celém světě. Známé rumy z Trinidadu a Tobaga jsou Zaya, Angostura, Caroni, a právě i Single Casky od značky Plantation.

Trinidad Distillers Limited

Plantation Single Cask Trinidad 1997

Tento rum, který vyrobila právě společnost Trinidad Distillers Limited na čtyřkolonových destilačních zařízeních, je založen na kaši z melasy z cukrové třtiny, která fermentovala celý 1 týden. Následně rum zrál v dubových sudech po Bourbonu na Trinidadu dlouhých 15,5 roku (tropické staření). Následně zrál dalších šest let v sudech po koňaku Ferrand ve Francii (kontinentální staření). Na závěr se rum finišoval čtyři měsíce v sudech po zakouřené whisky. Tyto sudy pochází ze skotské palírny Kilchoman, která leží na ostrově Islay. Palírna je známá svou výrobou vysoce kouřové whisky v typickém stylu ostrova.
Plantation Single Cask Trinidad 1997 se pak plní na 45,2 % abv. Trošku překvapivý může být obsah cukru, který činí do 16g/l. Na druhou stranu se mi líbí, že je stále více kladen důraz na transparentnost a informace, zejména v tom více „prémiovém segmentu“ značky. Tedy veškeré info se dozvíte na láhvi nebo na stránkách výrobce. Soupis informací vypadá takto:

  • Alc./sv. : 45,2 %
  • Původ: Trinidad
  • Palírna : Trinidad Distillers Limited
  • Rok destilace : 1997
  • Surovina: melasa
  • Fermentace: 1 týden
  • Destilace: Čtyřkolonový destilační přístroj
  • Tropické stárnutí: 15,5 roku v sudech po Bourbonu
  • Kontinentální stárnutí: 6 let ve Ferrandových sudech
  • Zrání: 4 měsíce v sudech po Kilchoman Peated Whisky
  • Těkavé látky : 276 g/hl AA
  • Estery : 42 g/hl AA
  • Dávkování : 16 g/l
  • Třtinový cukr karamel E150a (% obj.) : Mezi 0 % a 0,1 % Pouze pro úpravu barvy mezi různými šaržemi. Barva se může zpočátku lišit podle typu, stáří a velikosti sudů.

Barva

Je vcelku dost tmavá, karamelová s lehkým jantarovým nádechem. Kapičky stékají středně rychle, nepravidelně po sklenici dolů a tvoří na stěně delší provazce.

Vůně

Vůně při prvním přivonění působí vcelku sladce a jemně s jasnou dominancí kouřové stopy. Tu zakouřenou whisky Kilchoman jsem nepil, ale určitě ji budu muset vyzkoušet. Je to opravdu nesmírně výrazná kouřová stopa s lehce zauzeným aroma. Dále je cítit příjemná vyzrálost, až zatuchlost řekl bych se stopou ořechů. Jako když vyjdete na půdu a otevřete starou skříň po prababičce. Ve vůni to není zcela ten klasický technický styl Trinidadu, na který jsme zvyklí třeba u Caroni či Angostury, ale lehká techničnost se zde také projeví. Vše doplňuje závan sušeného tropického ovoce, vanilka, hořká čokoláda a takový decentní tabákový závan.

Chuť

V chuti po prvním doušku působí rum jemně, jen lehce štiplavě na jazyku a i sladkosti lehce ubylo oproti vůni. Stále je však velmi dominantní zakouřená složka rumu se dřevem a melasou. Je to skutečně takové vypálené, zakouřené, lehce zauzené aroma. Připomíná mi to takové ty uzené mandličky. Opět se podepisuje i lehká technická chuť, ale výraznější je zajímavá hutná zemitá složka. To mi připomíná lehce Angosturu No1. Do popředí se postupně dostává i ovocné aroma švestek a decentní zatuchlost. V pozadí se po chvilce začne probouzet i větší sladkost, rozeznal jsem hořkou čokoládu a vanilku. Závěr je středně dlouhý, vcelku dost výrazný. Na patře zůstává zakouřená dubová chuť s ovocem a čokoládou.

Láhev

Tvar láhve je taková ta klasika, jakou u Single Casků značky Plantation dobře známe. Velmi vysoká a úzká láhev, která je uzavřena dřevěným uzávěrem s korkem a opletena síťkou z palmových listů stromu Rafia. Dříve se vše dělalo ručně, ale nově je již tento proces automatizován k ušetření času. Z velké čelní etikety vyčtete spoustu důležitých informací k tomuto rumu. Laděna je do černo zelené barvy se zlatým textem a lemováním. Nechybí ani plastický znak a název Plantation. Láhev je dodávána v dárkové krabici, která je navržena ve stejném designu, jako láhev.

Cena

Cena se pohybovala mezi 2 – 3 tisíci. Bohužel aktuálně už je velmi těžké tuto láhev sehnat. Ovšem můžete vyzkoušet několik mladších ročníků, které jsou běžně v prodeji.

Dle Spirit Radaru se cena v zahraničí pohybuje mezi 80a 130 Euro a nebezpečně stoupá:

Růst ceny na trhu u Plantation Single Cask Trinidad 1997

Závěr

Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších rumů značky Plantation. Miluji zakouřené rumy a tento je snad nejvíc kouřový, jaký jsem za poslední dobu ochutnal. Přitom je skvěle vybalancovaný a opravdu skvěle se pije. A k doutníku je to neprostá pecka. Jsem vážně nadšený, bohužel už mám v láhvi opravdu na dně. Každopádně mě tímto rumem velmi nalákala značka Kilchoman, abych ochutnal nějakou z jejich peated whisky. Pokud se k této láhvi dostanete, určitě ochutnejte.

Info o rumu

Výrobce 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Typ 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Typ výroby 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Chutě 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Označení 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Barva 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Balení 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Jedinečnost 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Síla 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Staření a stáří 22y, 45,2%, Britský typ, Column still, Jemné, Krabice, Limitovaná edice, Plantation Rum, Single Cask, Sudy po bourbonu, Sudy po koňaku, Sudy po whisky, Technické, Tmavý rum
Lokalita ,
Publikováno: 2. června 2022 Aktualizováno: 2. června 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.4 / 5. Hlasů: 9

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor