Hodnocení

93 %
Lokalita
Chutě Silný
Síla 62 %

Původ rumu

Historie

Na ostrov Barbados Portugalci narazili v roce 1536 a zjistili, že je opuštěný. Ačkoli se zde neusadili, pojmenovali ostrov „Los Barbados“, což znamená „vousatí“. Celý ostrov byl totiž pokryt zvláštním druhem fíkusu (Bearded Fig Tree), který připomínal vousy.

Bearded Fig Tree (druh fíkusu)

Když kapitán John Powell náhodou připlul v roce 1625 do Holetownu ve farnosti St. James na Barbadosu, započala zde první zaznamenaná historie Barbadosu. Angličané pro ostrov získali korunu a využili příležitosti pro rozvoj zemědělství. V roce 1627 Powell přivezl s sebou 80 osadníků, aby rozvinuli ostrov Barbados. Tabák byl první plodinou pěstovanou pro export, byl však vytlačen ziskovější cukrovou třtinou. Na konci 17. století měl ostrov přes 20 000 bílých osadníků a dvojnásobný počet otroků.

Vlevo John Powell

Když se Barbados vyvinul jako kolonie plantáží, vyvinula se i populace otroků. Z Afriky bylo násilně přivezeno velké množství lidí, kteří prováděli zemědělské práce. Tím se vytvořil „obchodní trojúhelník“, kde se vyráběné zboží dopravovalo z Anglie a obchodovalo se s africkými otroky. Otroci byli poté přivedeni na Barbados a cukr z jejich práce byl odeslán do Anglie. Otroctví bylo oficiálně zrušeno v roce 1843 kvůli tlaku náboženství a vzpoury, včetně silného abolicionistického hnutí v Anglii. Přesto na rozdíl od mnoha jiných kolonií Barbados nezažil masový odchod bílých osadníků. To zanechalo silné britské vazby a vyšší procento bílých než na většině ostatních ostrovů. Barbados zůstal britskou kolonií až do získání nezávislosti v roce 1966.

Ačkoli bylo otroctví zrušeno, zlepšení podmínek pro bývalé otroky bylo okrajové a sociální nepokoje se začaly hýbat v jejich prospěch až po nepokojích v roce 1937. Díky vedení Grantleyho Adamse a dalších kolegů se všeobecné volební právo stalo skutečností v roce 1954. V roce 1966 získal Barbados nezávislost na Británii pod vedením Errola Barrowa. Ostrov však ústavně zůstává členem Britského společenství národů. V průběhu let nezávislosti Barbados neustále postupoval v ekonomickém rozvoji.

Vlevo Grantley Herbert Adams, vpravo Errol Barrow

Barbados

Barbados je ostrovní království a zároveň nejvýchodnější ostrov na východní hranici Karibiku. Leží v nejvýchodnější části Malých Antil zvané Návětrné ostrovy. Leží asi 168 km od ostrovního státu Svatý Vincent a Grenadiny. Rozloha Barbadosu činí cca 432 km². Území je tvořena převážně nížinami, nejvyšší bod ostrova je Mount Hillaby (337 m n. m.). Původ ostrova není vulkanický, je tvořen převážně vápencem vzniklým činností korálů na mořském dně.

Uprostřed Mount Hillaby

Klima ostrova je tropické, pasáty udržují relativně mírné teploty nad ostrovem a přinášejí sezónní deště. Dříve bylo území přirozeně pokryto převážně tropickými deštnými lesy a mangrovníkovými porosty, ovšem značná část byla vykácena a nahrazena plantážemi cukrové třtiny a pastvinami. Významným zdrojem příjmů je zemědělství, zejména pěstování a export právě cukrové třtiny, výroba cukru, rumu, rybolov, lehká výroba, zejména elektrozařízení. Mnoho potravin se musí dovážet. Největší zisky plynou z cestovního ruchu, ostrov je znám pro své bílé korálové pláže. Významný zisk přináší také odvětví bankovnictví.

Vlevo a uprostřed pohled na mangrovníkové porosty, vpravo tropický deštný les

Z východní Indie dovezené přesličníky byly hojně vysázeny na mořském pobřeží jako větrolamy. Fauna na ostrově je tvořena opicemi, mývaly a zajíci. Najdeme zde četné druhy ještěrek a mnoho ptačích druhů, jako jsou tukani a kolibříci. V azurových vodách se vyskytuje velké množství ryb, uvidíte zde delfíny, barakudy a létající ryby.

Foursquare Distillery

Foursquare Distillery. Jedná se o jednu z nejmodernějších palíren rumu na světě a zároveň jednu ze 4 palíren na Barbadosu. Sice je jednou z nejmladších (založení roku 1993), ale rozhodně patří mezi ty nejvýznamnější. O popularitu této značky se podstatně zasloužil Master Distiller (i Master Blender) Richard Seale. Určitě jedna z největších postav světa rumu. Líbí se mi jeho myšlenka spojení tradic a nejmodernějších metod s ohledem na životní prostředí. Většina jeho rumů se skládá z blendů, které prošly jak Pot Still tak Column Still destilací. Líbí se mi, že se R. Seale nebojí experimentovat a zkouší zrání v různých sudech. Díky tomu vzniká hodně chuťově rozdílných rumů. Samozřejmě žádné rumy z jeho dílny neobsahují umělá aditiva.

Foursquare Distillery

Palírna Foursquare se nachází na místě bývalé plantáže, která se datuje až k počátkům 16. století. Ikdyž je palírna zasazena do pole s cukrovou třtinou, většina jejich melasy pochází odjinud (z Guyany). Fermentační proces trvá v průměru 44 hodin. Kvasinky jsou standardní suché lihovarnické kvasnice pocházející z Jižní Afriky.

Ikona rumového světa Richard Seale

Ve Foursquare Distillery využívají dva typy destilačních procesů pro výrobu rumu. Řemeslný Pot Still Double-Retort a tradiční kolonu Coffey still. Každý styl samozřejmě působí na rum jinak a vytváří různé chutě, přičemž velmi rádi tyto dvě metody kombinují. Po fermentaci tedy vše putuje buď do kolony (ta funguje nepřetržitě) nebo o kotlíku (ten funguje v dávkách). Pot Still Double Retort umožňuje překonat 82% ABV již v jediném průchodu hrnce.

Double-Retort Pot Still a Column Still

Rum se po destilace přesouvá do nerezových nádrží a poté do dřevěných sudů. Ty z velké části pochází od Jacka Danielse v Tennessee. Richard Seale rád experimentuje s různými sudy, ve kterých bylo uloženo například víno (Portské i Madeira), Bourbon, atd. Foursquare rumy se míchají ještě před uložením do sudů a mají většinou sílu 65% ABV. Celkově má ​​údajně Foursquare Distillery ve svých stárnoucích skladech asi 40 000 barelů. Andělská daň dosahuje okolo 6-9%.

Foursquare Sovereignty je dalším rumem z řady ECS od tohoto známého výrobce z Barbadosu. Sovereignty znamená v překladu “suverenita/svrchovanost” v politickém smyslu. Rum byl namíchaný v listopadu 2021, kdy se stal Barbados oficiálně republikou. Právě na počest této významné události dostal rum svůj název a k jeho výrobě byly vybrány nejstarší rumy z archivu palírny. Je zajímavé, že se u této láhve držíme s obsahem alkoholu na horní hranici této značky 62% (stejně jako Nobiliary, které jsem si neskutečně zamiloval). Rum je blendem těžkých Pot Still rumů a lehkých Column Still rumů, jak jsme ostatně u této značky již zvyklí. Rumy v blendu prošly odlišným stařením. První zrál celých 14 let v sudech po bourbonu. Druhý zrál nejdříve 3 roky v dubových sudech po bourbonu a následně 11 let v dubových sudech po Oloroso sherry.

Vyrobeno bylo celkem 12 000 láhví pro celý svět. Rum samozřejmě není uměle doslazovaný a neprochází filtrací chladem.

Barva

Sytá medově karamelová s měděnými odlesky. Spousta maličkatých kapiček se tvoří po obvodu skleničky a velmi neochotně stékají nepravidelně dolů.

Vůně

Již při prvním přivonění jde v nose cítit vyšší % alkoholu. Aroma se zdá středně sladké, velmi vyzrálé, výrazný je zejména hnědý cukr a vanilka se starým dřevem. Z ovocné složky jde rozhodně rozeznat zrání v sudech po sherry spolu s tropickým a sušeným ovocem. Ovoce tam není příliš, ale příjemně se zralé banány a višně doplňují s decentními kávovými tóny a hořkou čokoládou. Celkově vůně působí poměrně harmonicky, intenzivně, v nose lehoučce štiplavě.

Chuť

I zde se podepisují vyšší % alkoholu. Po prvním doušku se vám lehce sevřou ústa, decentně štípne na jazyku a po polknutí zahřeje v břiše. Určitě je lepší před degustací zvolit nějaký jemnější FSQ vzoreček na rozlihování. Nejeví se však až tolik sladce, jako mnoho jeho bratříčků. Velmi výrazné je staré dubové dřevo a melasa s vanilkou. Vše umocňují výrazné tóny hořké čokolády. I zde jde cítit zrání po sherry sudech, ale není to tak výrazné, jak jsme zvyklí. Cítím bobulové ovoce, lehce citrusy, ale je to spíše v pozadí. Doporučuji zde zakápnout i kapkou vody, zajímavě to zase změní lehce profil rumu. Cítím takovou lehkou slanost, jakoby si dával tyčinku se slaným karamelem. Káva a tmavá čokoláda přidávají decentní hořkost do pozadí a celým chuťovým profilem rumu se nese vcelku výrazná kořenitá stopa. Závěr je poměrně dlouhý, výrazný.

Láhev

Láhev je designem prakticky téměř totožná, jako u ostatních v této řadě. Sovereignty má kolem spodní části hrdla láhve pečeť s logem destilerie, které se vyskytuje i na černém přebalu hrdla pod uzávěrem. Láhev se liší samozřejmě popisky na etiketě. I zde vyčtete z etikety prakticky vše důležité kolem výroby a zrání tohoto rumu. A také zde se objevuje na etiketě maličký obrys větrného mlýna (známe z láhví Doorly’s). Láhev je uzavřena dřevěným uzávěrem s umělým korkem a je již devatenáctou láhví této ECS série.

Cena

Cena se u nás pohybovala okolo 3 000 Kč, ale rum šel opravdu na dračku. Dnes jej zakoupíte již pouze na aukcích, nebo někde v zahraničí.

Závěr

Máme tu další novinku, která nám servíruje krásných 62% alkoholu. Jistě, základní profil je velmi podobný, jako u ostatních rumů z řady ECS. Ovšem když porovnáte Sovereignty s dalšími sherry cask rumy, najdete mnoho rozdílů. Když jsem rum srovnával s Empery nebo Hereditasem, ten profil se dost liší. Sherry zde není tolik výrazné, ani tolik sladké. Samozřejmě jdou znát i vyšší % alkoholu, rum je takový těžší a hutnější. Já jsem moc spokojený. Sice Nobiliary stále sedí na trůnu, ale Sovereignty se dokázalo přiblížit. Zda si dokáže rum obhájit svou cenu přes 3 000 Kč oproti jeho levnějším bratříčkům, to už je samozřejmě na každém z vás. Poslední dobou jsem měl problém, zda nové Foursquare láhve vůbec otevírat. Cenovky rostou raketově nahoru, vychází jedna láhev za druhou a nějak mě to nadšení z otevírání nových a nových Foursquarů lehce přešlo. Ale u tohoto rumu jsem moc rád, že jsem to udělal.

Info o rumu

Výrobce Foursquare
Typ Britský typ
Typ výroby Column still, Melasa, Pot still
Chutě Silný
Označení Limitovaná edice
Jedinečnost Blend
Síla 62 %
Staření a stáří 14y, Sudy po bourbonu, Sudy po sherry
Lokalita
Publikováno: 11. července 2022 Aktualizováno: 11. července 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor