Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako první v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, nejznámější na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.

Dnes se pojďme podívat do rodinného podniku St. Aubin Distillery, který se nachází na jihu ostrova Mauricius, jenž leží jihovýchodně od Afriky. Tato palírna byla pojmenována po svém zakladateli, který se jmenoval Pierre de Saint Aubin. Ačkoliv první palírnické pokusy se odehrávaly od roku 2003, samotné stavení je spojeno se zakladatelem a cukrovou plantáží, jež vznikla v roce 1819.

Už při samotném příjezdu vás uvítá koloniální dům, který patřil zakladateli a kde se dnes nachází restaurace a obchod s dárkovými předměty. V blízkosti je novější palírna a kousek od domu najdete původní pálenici s kotlem a ručním lisem na cukrovou třtinu, jež je stále v provozu.

Vedle se rozprostírá plantáž s vanilkou, chráněná černou tkaninou před přímým slunečním svitem. Tato plantáž má rozlohu cca 1 ha a roční sklizeň činí přibližně 100 kg vanilky. V areálu se také nacházejí tři sklady, kde odpočívají místní zásoby. Pokud se vydáte za brány St. Aubin, za několik minut dojedete do továrny na výrobu čaje, která také patří rodině. K tomu samozřejmě patří i plantáže s čajem. Tato palírna se může pyšnit označením „single estate rum“, což znamená, že veškerá produkce rumu pochází z jejich cukrové třtiny. Sklizeň na ostrově probíhá v období od září do prosince, kdy také probíhá destilace. Na ostrově roste dva druhy cukrové třtiny, což umožňuje rozložit sklizeň na delší časový úsek podle dozrávání třtiny. Kromě rumu vyrábí firma také ochucené likéry a gin.

Co se týče výroby, základem je fermentace. V této palírně zpracovávají jak čerstvou šťávu, tak melasu. Po fermentaci menšího množství, které pak přidávají do velkých tanků s kapacitou až 60 000 litrů, trvá samotná fermentace 48 až 72 hodin. Vedoucí výroby nám sdělil, že v palírně se chystá modernizace a CO2 vznikající při fermentaci bude zachytáváno a skladováno pro další průmyslové využití. Během fermentace dochází k bouřlivé reakci, která je regulována speciálním chladícím systémem na plášti tanku. Používají se standardní průmyslové kvasinky. Po fermentaci má kvas cca 8 až 10% ABV. Následuje destilace na koloně v moderní části palírny nebo v hybridním kotli v části palírny z roku 2003. Kolona je impozantní a má 22 pater, rozdělených do dvou částí. Díky tomu může finální destilát dosahovat hodnot v rozmezí 70 – 90% ABV. V roce 2022 dosáhla roční produkce 60 000 litrů čerstvého destilátu. To je však daleko od maximální kapacity palírny, která by měla být kolem 300 000 litrů ročně. To je opravdu hodně rumu.

V současné době palírna expanduje a pořizuje nové sudy. Aktuálně jich zde najdete kolem 1000 ks. Převažují sudy po americké whiskey – bourbonu, Tennessee whiskey, po Cognacu či z nového francouzského dubu.

Přesto firma drží většinu své produkce na ostrově a pouze 40% produkce jde na export. Zdejší různé řady rumů nabízí neuvěřitelně bohatou paletu chutí díky různorodosti výrobních postupů, které zde můžeme najít.

Ocenění

Rum XO ve věku 6 let získal ZLATOU medaili na Vídeňském rumovém festivalu a na soutěži CWSA také ZLATOU medaili za rum Premium Gold.

V Itálii na Coucours Mondial de Bruxelles získali dvě stříbrná ocenění za náš Potstill White Rum @ 50% a VSOP @ 42%.

Jejich bílý rum Potstill White Rum at 50° získal ocenění Bílý rum roku 2023 a také ZLATOU medaili v kategorii “Agricole White Rum”. na soutěži Meininger’s International Spirts Award v Německu.

Autorem textu je z drtivé většiny alkoholog Viktor Gleich a také Pavel Ungr (zakladatel RumRock.cz), který je autorem všech fotografií.

Publikováno: 19. října 2023 Aktualizováno: 19. října 2023
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 1

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články