Rum je zajímavý především tím, že si při jeho výrobě (a zejména staření) pan Hayot vyhrál s doladěním finální chutě. Využívá totiž metodu dlouhého toustování sudu při mírné teplotě. Jedná se o intenzivní zahřívání až do karbonizace vnitřku sudu (Char č. 4), který získává hrubou a lesklou texturu aligátoří kůže. Od toho je odvozen název tohoto rumu.

Původ rumu

Guadeloupe je zámořský region Francie ležící v Karibském moři přibližně 600 km severně od Jižní Ameriky a 600 km východně od Dominikánské republiky a svým tvarem připomíná motýla. Je tvořen dvěma částmi, které jsou od sebe odděleny úžinou. Grande-Terre (východní část ostrova) oplývá mírně zvlněnou krajinou, která je pokryta plantážemi cukrové třtiny a bohatou flórou. Nachází se zde také hlavní město Pointe-Pitre. Na Basse-Terre (západní polovina ostrova) dominují kopce a hory, které jsou pokryty hustým, neprostupným porostem deštného pralesa. Naleznete zde mnoho termálních pramenů, vodopádů a hluboká údolí. Velká část Basse-Terre je národním parkem a nachází se zde také nejvyšší hora ostrova, činná sopka La Sufri re. Ostrov je pravým rájem pro milovníky exotických květin. Najdete zde rozličné druhy palem, oleandrů, ibišků, ale i překrásných magnólií a anthurií. Květiny jsou zde významnou exportní surovinou.

Guadeloupe

Historie v bodech

1493 – Kryštof Kolumbus přistál na Guadeloupe, když hledal sladkou vodu.
1674 – Guadeloupe bylo připojeno k francouzskému království.
1759 – Britové dobyli Guadeloupe.
1763 – Britská vláda rozhodla, že Kanada je strategicky důležitější. Kanadu si ponechala a vrátila Guadeloupe Francii (Pařížská smlouva, která ukončila sedmiletou válku).
1810 – Britové obsadili ostrov a pokračovali v jeho okupaci až do roku 1816.
1815 – Vídeňská smlouva definitivně uznala francouzskou kontrolu nad Guadeloupe.
1843 – Zemětřesení způsobilo erupci sopky La Soufrière a zabilo přes 5000 lidí.
1865–1866 – Guadeloupe zachvátila epidemie cholery, zemřelo 12 000 obyvatel (z celkového počtu 150 000 obyvatel).
1946 – Kolonie Guadeloupe se stala správním centrem Francie – zámořský departement Guadeloupe a jeho zástupci zasedají ve francouzském Národním shromáždění v Paříži.
2007 – Ostrovní obce Saint-Martin a Saint-Barthélemy byly oficiálně odtrženy od Guadeloupe a staly se dvěma samostatnými francouzskými zámořskými kolektivy s vlastní místní správou.

LA RHUMERIE KARUKERA

Rhumerie Karukera se nachází na Groupement Foncier Agricole (GFA) Domaine Marquisat de Sainte-Marie, poblíž Distillery Longueteau. Domaine patří rodině Longueteau od roku 1890. V roce 2005 koupil François Longueteau od svého otce zemědělskou půdu a lihovar. Výroba starého rumu na Guadeloupe byla tehdy okrajová, jen málokterá palírna zamýšlela větší část rumu k běžnému pití ukládat a stařit v sudech. V tomto kontextu a za účelem rozvoje starých zemědělských rumů z Guadeloupe vzniká značka Karukera. Karukera je tedy značka zrozená z přátelství a partnerství mezi Françoisem Longueteauem a Sylvainem Guzzem, kteří se rozhodli vytvořit rhum využívající pouze modrou cukrovou třtinu. Chtěli značku odlišit především tím, že budou rumy stařit. Pro tento účel v roce 2006 spojili síly s Gregoire Hayotem, vystudovaným inženýrem a bývalým ředitelem lihovaru Damoiseau, čímž započala cesta stařených rumů. Karukeru tedy nelze považovat za lihovar, ale pouze za značku. Surový rum totiž dostává z palírny Longueteau, která se stará o jeho výrobu. Fermentaci Karukery provádí Longueteau pomocí pekařského droždí. Destilace se provádí pomocí jejich nerezové kreolské kolony složené z 28 pater. V Karukeře mají za úkol tedy pěstovat vlastní cukrovou třtinu modré odrůdy na jejich panství a zrání rumu v těch nejlepších podmínkách.

Značka Karukera vytváří typické rumy z Guadeloupe dodržením několika přesných kroků a postupů, díky kterým si tyto rumy zachovávají svoji výjimečnost a autenticitu. Ať už je to pěstování cukrové třtiny, jejímu sběru či procesu zrání v sudech. Po destilaci má destilát určitou agresivitu a aroma postrádající harmonii a komplexnost. Je to takový meziprodukt, který putuje do Karukery z palírny Longueteau. Teprve po fázi zrání se z čerstvě destilovaného rumu stává „rum z Guadeloupe“ a může být nabízen ke konzumaci. K tomu musí zrát několik měsíců v nerezových kádích (nestařený bílý rum) a minimálně tři roky v dubových sudech (stařený rum). V portfoliu Karukery můžete objevit velmi aromatické bílé nestařené rumy, lehké bílé rumy vhodné do koktejlů, nebo stařené láhve včetně několika limitovaných adicí.

LA RHUMERIE KARUKERA

Karukera Alligator Black Edition

Rum je zajímavý především tím, že si při jeho výrobě (a zejména staření) pan Hayot vyhrál s doladěním finální chutě. Využívá totiž metodu dlouhého toustování sudu při mírné teplotě. Jedná se o intenzivní zahřívání až do karbonizace vnitřku sudu (Char č. 4), který získává hrubou a lesklou texturu aligátoří kůže. Od toho je odvozen název tohoto rumu. Tato metoda upravuje strukturu dubu tak, aby umožnily extrakci sloučenin, které postupem času vytváří mastné kyseliny, estery, vanilin atd.

Hayotovi se podařilo koupit sudy v oblasti Cognac, které prošly třemi nebo čtyřmi rotacemi koňaku. V těchto rumech rum ležel celkem 4 roky. Následně byl rum přelit do zuhelnatělého nového dubového sudu, kde strávil celkem 8 měsíců. Výsledek je zajímavý, protože prezentuje stále typický stařený rum z Guadeloupe, ale s příjemnými kouřovými tóny. Hladina cukru dosahuje méně než 0,3 g na litr. Rum se lahvuje v síle 45% alkoholu.

Rum Karukera Black Edition Alligator získal zlatou medaili od Concours Mondial de Bruxelles. Toto prestižní ocenění získala Karukera již podruhé.

Barva

Karamelová, středně tmavá, menší kapičky stékají středně pomalu a nepravidelně po stěně skleničky dolů.

Vůně

V nose se rum projevuje vcelku sladce, jemně, jen lehce štípne. Velmi výrazná je cukrová třtina s hnědým cukrem, který je lehce spálený. Výrazná je také travnatá složka typického zemědělského rumu, ale je lehce potlačena kouřovou stopou. Výrazný je i mix ovoce, kde jsem rozpoznal jak tropické citrusy, tak jakoby náznak višní a sušeného ovoce. Nechybí ani tóny vanilky v pozadí a jemným ořechovým nádechem, který přechází až do kakaové stopy.

Chuť

Na jazyku působí jemně, opět jen lehce štípne na špičce jazyka. Sladkost lehce ustoupila oproti vůni, posílila dřevitá, travnatá a spálená složka rumu. To zakouření působí velmi příjemně, nikoli však hořce. Chuť je celkově poměrně hutná, trošku těžší a decentně kořenitá. Opět hraje důležitou roli také ovoce, zde už je to spíše o tropických plodech. V pozadí se o slovo hlásí také vanilka a kakaové aroma, ale příliš volnosti nedostanou. Závěr není příliš dlouhý, ale je velmi příjemně nasládlý. V samotném závěru jsem na patře zachytil mimo jiné i vůni mandlí.

Láhev

Jedním slovem nádhera! Celá tato vyšší a užší láhev je laděna do černé neprůhledné barvy, kterou doplňují popisky a detaily v takové měděné barvě. Pod hrdlem nechybí to typické vystouplé písmeno K. Podle všeho bylo vyrobeno více verzí. Některé jsem zahlédl samotné bez obalu, se šroubovacím uzávěrem a o objemu 1l. Já mám láhev 0,7l s uzávěrem s korkem. Láhev jsem zakoupil na rumovém festivalu v Paříži v nádherném černém koženém obalu se strukturou aligátoří kůže. Opravdu nádherná záležitost.

Cena

Verzi se šroubovacím uzávěrem lze koupit i u nás v ceně do 2 000 Kč. Mrkněte na Heuréku. 👇

Já kupoval tu speciální za nějakých 65 Euro.

Závěr

Značku Karukera jsem objevil díky mému milému agricole učiteli a kamarádovi Martinovi Trávníčkovi. Na návštěvě u něj doma jsem vyzkoušel snad téměř všechny zajímavé rumy, které tato značka vyrábí. Doslova jsem si tuto značku zamiloval a začal se o ni více zajímat. Myslím, že je skvělé, že se rumy z Guadeloupe začaly dostařovat. A když občas mistr Hayot lehce zaexperimentuje a vytvoří něco lehce netradičního, budu naprosto spokojen. Kombinace agricole rumu se zakouřením za mě funguje naprosto skvěle a tohle je nesmírně povedený rum.

Publikováno: 12. května 2022 Aktualizováno: 13. května 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 2

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor