Martinik

Martinik je ostrov vulkanického původu v Malých Antilách náležící Francii.

Stejně jako na jiných francouzských ostrovech, i na Martiniku se vyrábí rumy agricole. Martinik však používá specifickou klasifikaci – millésimé je označení lahví používané některými destilerkami, aby odlišily rumy podle roku jejich výroby. Hors d’ Age je pak označení směsi několika rumů, které zrály déle než tmavé nemíchané rumy rhum vieux a jsou tedy zpravidla o něco dražší. Trés Vieux je označení pro velmi, zpravidla 10 až 15 let staré rumy.

Rumy z Martiniku jsou často převáženy do Francie, kde jsou poté míchány a stáčeny a prodávány jako Martinique rhum. S tímto označením se lze potkat i jinde, avšak ne vždy je to zárukou kvalitního rumu z Martiniku. Proto bylo legislativně zavedeno nové označení původu “Apellation d’Origie Controlée Martinique”, které zaručuje, že nápoj, který kupujete, je skutečně agricole rum z Martiniku.

Já sám jsem zatím ochutnal rum Saint James, ale z Martiniku pochází i další značky jako Depaz, Dillon, J. M., La Mauny a další.

Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO    

Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO

Neisson Profil 107 Bio je zemědělský rum zrající v dubových sudech po bourbonu po dobu 15 měsíců a poté se přelije do 10 sudů o objemu 225l, které prošly procesem vypálení. Pro sudy tohoto cuvée proto palírna studovala a nechala vyrobit specifický opékací profil: profil č. 107. Tyto nové sudy z amerického dubu byly tedy přesně zahřáté, aby vyvinuly aromatické tóny, které budou definovat styl Neisson pro nadcházející roky.

Číst dále
Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish    

Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. Přichází tedy čas na recnezi dalšího S. B. S. – tentokrát si vychutnáme rum z kontinentálního Karibiku, 13. letého “stařečka” z Dominikánské republiky ze šťávy z cukrové třtiny..

Číst dále
Recenze: S.B.S. Martinique 2019    

Recenze: S.B.S. Martinique 2019

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. A pokud se nepletu, tohle bude první rum z Martiniku, který má SBS řada a myslím, že jeden z prvních rumů z Martiniku, který recenzuji. Ano, časy se mění. Takže hurá na S.B.S. Martinique 2019!

Číst dále
Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2    

Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2

Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2 je limitovaná edice (2. verze), která spojuje tradiční výrobu Martiniku a francouzské know-how. Na konci července roku 2006 se rum uložil do dubových sudů po bourbonu, ve kterých zrál celých 9 let. Následně byl několik měsíců dozráván v dubových sudech po koňaku společnosti Delamain.

Číst dále
Recenze J. Bally XO Heritage Rhum    

Recenze J. Bally XO Heritage Rhum

J. Bally XO Heritage Rhum je směs rumů zrajících minimálně 7 let. Jsou v něm obsaženy i 12 let staré rumy (výběr ze skladů J. Bally – ročníky 1982 a 1997). Rum následně dozrával typickým stárnutím společnosti J. Bally (přesná původní technika je výrobním tajemstvím) v malé dávce (cca 200 litrů) v mírně vypálených dubových sudech.

Číst dále
Clement Select Barrel  – 16. rumového kalendáře 2019    

Clement Select Barrel – 16. rumového kalendáře 2019

Pokud jsou některé rumy typickými známými značkami svého stylu tak pro agricole to bude (krom jiných) zajisté Clement. 40 % rum z Martiniku, který dozrává v sudech z francouzského dubu. Za vznikem značky Clement stojí Homère Clément, který na vrcholu třtinové krize (kvůli řepnému cukru/třtině) odkoupil jednu z nejlepších cukrových plantáží a po vzoru francouzských […]

Číst dále
Saint James Vieux 7y – 16. rum rumového kalendáře    

Saint James Vieux 7y – 16. rum rumového kalendáře

Saint James byl první agricole rum se kterým jsem se potkal. Také to byl první rum, který jsme dal mé ženě na vaření a touto krátkou příhodou začal můj komplikovaný vztah s agricole rumy 🙂 St. James je z francouzské oblasti karibiku a to z Martiniku. Tento sedmiletý rum se vyznačuje rychlou fermentací, destilace v […]

Číst dále