Martinik

Martinik je ostrov vulkanického původu v Malých Antilách náležící Francii.

Stejně jako na jiných francouzských ostrovech, i na Martiniku se vyrábí rumy agricole. Martinik však používá specifickou klasifikaci – millésimé je označení lahví používané některými destilerkami, aby odlišily rumy podle roku jejich výroby. Hors d‘ Age je pak označení směsi několika rumů, které zrály déle než tmavé nemíchané rumy rhum vieux a jsou tedy zpravidla o něco dražší. Trés Vieux je označení pro velmi, zpravidla 10 až 15 let staré rumy.

Rumy z Martiniku jsou často převáženy do Francie, kde jsou poté míchány a stáčeny a prodávány jako Martinique rhum. S tímto označením se lze potkat i jinde, avšak ne vždy je to zárukou kvalitního rumu z Martiniku. Proto bylo legislativně zavedeno nové označení původu „Apellation d’Origie Controlée Martinique“, které zaručuje, že nápoj, který kupujete, je skutečně agricole rum z Martiniku.

Já sám jsem zatím ochutnal rum Saint James, ale z Martiniku pochází i další značky jako Depaz, Dillon, J. M., La Mauny a další.

   

Saint James Vieux 7y – 16. rum rumového kalendáře

Saint James byl první agricole rum se kterým jsem se potkal. Také to byl první rum, který jsme dal mé ženě na vaření a touto krátkou příhodou začal můj komplikovaný vztah s agricole rumy 🙂 St. James je z francouzské oblasti karibiku a to z Martiniku. Tento sedmiletý rum se vyznačuje rychlou fermentací, destilace v […]

Číst dále