Martinik

Martinik je ostrov vulkanického původu v Malých Antilách náležící Francii.

Stejně jako na jiných francouzských ostrovech, i na Martiniku se vyrábí rumy agricole. Martinik však používá specifickou klasifikaci – millésimé je označení lahví používané některými destilerkami, aby odlišily rumy podle roku jejich výroby. Hors d’ Age je pak označení směsi několika rumů, které zrály déle než tmavé nemíchané rumy rhum vieux a jsou tedy zpravidla o něco dražší. Trés Vieux je označení pro velmi, zpravidla 10 až 15 let staré rumy.

Rumy z Martiniku jsou často převáženy do Francie, kde jsou poté míchány a stáčeny a prodávány jako Martinique rhum. S tímto označením se lze potkat i jinde, avšak ne vždy je to zárukou kvalitního rumu z Martiniku. Proto bylo legislativně zavedeno nové označení původu “Apellation d’Origie Controlée Martinique”, které zaručuje, že nápoj, který kupujete, je skutečně agricole rum z Martiniku.

Já sám jsem zatím ochutnal rum Saint James, ale z Martiniku pochází i další značky jako Depaz, Dillon, J. M., La Mauny a další.

Recenze Rhum J.M Millesime 1997    

Recenze Rhum J.M Millesime 1997

Rhum J.M Millesime 1997 je zemědělský rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva prošla fermentací a následně kolonovou destilací v roce 1997. Rum následně zrál dlouhých 10 let ve 200 litrových sudech z amerického dubu a ve francouzských sudech z limuzínského dubu. Po 10 letech rum ještě chvíli odpočíval v nerezových kádích a následně byl v roce 2007 nalahvovaný v síle 48,8% alkoholu.

Číst dále
Recenze: Neisson Rhum Agricole Le Chai 2015 Brut de fût    

Recenze: Neisson Rhum Agricole Le Chai 2015 Brut de fût

Tento skvělý rum byl destilován kolonovou metodou v roce 2015 (únor) a lahvován v roce 2019 (červen). Je tedy 4 roky stařený ve dvou různých dubových sudech. Nejdříve ve speciálně vyhřívaných sudech po rumu a následně v sudech po koňaku. Rum není ředěný, ani nijak dochucovaný. Lahvovaný je v sudové síle 54,7% alkoholu. Bylo vyrobeno pouhých 392 láhví pro celý svět. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).

Číst dále
Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité    

Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité

Kolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.

Číst dále
Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur    

Recenze: Neisson Cuvee Speciale Tatanka La Coupeur

Tento bílý nestařený rum z roku 2020, lahvovaný speciálně pro Habitation Velier, nese název „ La Coupeur “, což by se dalo přeložit jako řezačka. Rum je vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, jde tedy o klasický zemědělský rum. Samozřejmě i tento rum nese chráněné označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Láhev byla vyrobena ve dvou různých verzích. Na první je muž v růžové košili s bílým kloboukem a vedle něj 2 rostliny cukrové třtiny, na druhé (ta je v této recenzi) je muž v modré košili s růžovým kloboukem a jednou rostlinou cukrové třtiny.

Číst dále
Clément V.S.O.P    

Clément V.S.O.P

Pokud jsou některé rumy typickými známými značkami svého stylu tak pro agricole to bude (krom jiných) zajisté Clement. 40 % rum z Martiniku, který dozrává v sudech z francouzského limuzínského dubu. Za vznikem značky Clement stojí Homère Clément, který na vrcholu třtinové krize (kvůli řepnému cukru/třtině) odkoupil jednu z nejlepších cukrových plantáží a po vzoru […]

Číst dále
Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO    

Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO

Neisson Profil 107 Bio je zemědělský rum zrající v dubových sudech po bourbonu po dobu 15 měsíců a poté se přelije do 10 sudů o objemu 225l, které prošly procesem vypálení. Pro sudy tohoto cuvée proto palírna studovala a nechala vyrobit specifický opékací profil: profil č. 107. Tyto nové sudy z amerického dubu byly tedy přesně zahřáté, aby vyvinuly aromatické tóny, které budou definovat styl Neisson pro nadcházející roky.

Číst dále
Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish    

Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. Přichází tedy čas na recnezi dalšího S. B. S. – tentokrát si vychutnáme rum z kontinentálního Karibiku, 13. letého “stařečka” z Dominikánské republiky ze šťávy z cukrové třtiny..

Číst dále
Recenze: S.B.S. Martinique 2019    

Recenze: S.B.S. Martinique 2019

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. A pokud se nepletu, tohle bude první rum z Martiniku, který má SBS řada a myslím, že jeden z prvních rumů z Martiniku, který recenzuji. Ano, časy se mění. Takže hurá na S.B.S. Martinique 2019!

Číst dále
Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2    

Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2

Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2 je limitovaná edice (2. verze), která spojuje tradiční výrobu Martiniku a francouzské know-how. Na konci července roku 2006 se rum uložil do dubových sudů po bourbonu, ve kterých zrál celých 9 let. Následně byl několik měsíců dozráván v dubových sudech po koňaku společnosti Delamain.

Číst dále
Recenze J. Bally XO Heritage Rhum    

Recenze J. Bally XO Heritage Rhum

J. Bally XO Heritage Rhum je směs rumů zrajících minimálně 7 let. Jsou v něm obsaženy i 12 let staré rumy (výběr ze skladů J. Bally – ročníky 1982 a 1997). Rum následně dozrával typickým stárnutím společnosti J. Bally (přesná původní technika je výrobním tajemstvím) v malé dávce (cca 200 litrů) v mírně vypálených dubových sudech.

Číst dále
Clement Select Barrel  – 16. rumového kalendáře 2019    

Clement Select Barrel – 16. rumového kalendáře 2019

Pokud jsou některé rumy typickými známými značkami svého stylu tak pro agricole to bude (krom jiných) zajisté Clement. 40 % rum z Martiniku, který dozrává v sudech z francouzského dubu. Za vznikem značky Clement stojí Homère Clément, který na vrcholu třtinové krize (kvůli řepnému cukru/třtině) odkoupil jednu z nejlepších cukrových plantáží a po vzoru francouzských […]

Číst dále
Saint James Vieux 7y – 16. rum rumového kalendáře    

Saint James Vieux 7y – 16. rum rumového kalendáře

Saint James byl první agricole rum se kterým jsem se potkal. Také to byl první rum, který jsme dal mé ženě na vaření a touto krátkou příhodou začal můj komplikovaný vztah s agricole rumy 🙂 St. James je z francouzské oblasti karibiku a to z Martiniku. Tento sedmiletý rum se vyznačuje rychlou fermentací, destilace v […]

Číst dále