Guyana

Přestože je Guyana země ležící v Jižní Americe, díky kulturní a politické historii je spojována s Karibikem. Byla objevena nejprve Nizozemci, ale v pozdním 18. století přešla pod nadvládu Velké Británie.

Historie pěstování cukrové třtiny je v Guyaně bohatá. V 17. a 18. století zde bylo více než 200 plantáží se třtinou, která byla tak kvalitní, že z ní byl vyráběn Royal Navy Rum, později známý jako Pusser’s Rum.

Ve 20. století byly všechny stávající destilérky spojeny pod značku Demedara Distillers Ltd. a ta je tak dnes jediným výrobcem rumů v Guyaně. Asi nejznámějším rumem, který Demedara Distillers produkuje je El Dorado.

Recenze S.B.S. Guyana 2016 Bourbon Cask CZ Exclusive    

Recenze S.B.S. Guyana 2016 Bourbon Cask CZ Exclusive

Jde o blend melasových rumů z Guyany z palírny DDL, kde byly tyto rumy destilované na kontinuálním i kotlíkovém zařízení. Tento blend obsahuje 3 roky starý rum (rok 2016) a 5 let starý rum (rok 2014), které zrály v sudech až do roku 2019. Následně byly tyto rumy v Dánsku smíchány a uloženy do dubových sudů po bourbonu na dobu 3,5 let. Rum byl pak následně lahvován v síle 64,7% alkoholu bez použití filtrace za studena. Pouhých 249 láhví vzniklo exkluzivně pro české rumové fanoušky skupin RUM CZ/SK a Rum a vše kolem něj.

Číst dále
Recenze Rum Nation Demerara Solera No.14    

Recenze Rum Nation Demerara Solera No.14

Tento melasový rum je vyroben z cukrové třtiny pocházející z Britské Guyany. Obsahuje několik různě starých rumů, které prošly jak kotlíkovou, tak kolonovou destilací. Hlavní zrání probíhá v sudech z amerického dubu po Bourbonu. Následně dozrává dalších 12 měsíců v buttech po sherry Pedro Ximenez a Oloroso. Butt je speciální sud pocházející z regionu Sherry, který bývá vyrobený z amerického dubu. Jednotlivé butty se často používají k systému staření Solera. Na samotný závěr se do této směsi přidá malé procento velmi starého rumu Enmore pro “tmavší” barvu a doladění celkového profilu rumu. Rum byl lahvován v roce 2017 v síle 40% alkoholu a měl by obsahovat 15-20g/l cukru.

Číst dále
Rum Rammstein No.6 Edition Port Cask Finish    

Rum Rammstein No.6 Edition Port Cask Finish

Rammstein RUM je moje oblíbená značka, nejen kvůli tomu, že za ní stojí 1423 a Joshua Singh. Tento rum má už 6. edici, kde se střídají různé finiše. Tentokrát byl byužit sud po portském. Dříve jsme mohli ale ochutnat finiše po koňaku, sherry, Sauterness nebo Laphroaig aj. I proto jsem se na tento rum těšil, […]

Číst dále
Recenze Plantation Single Cask Guyana 2007 Teeling    

Recenze Plantation Single Cask Guyana 2007 Teeling

Tento melasový rum vznikl v roce 2007 v palírně Demerara Distillers Limited. Je blendem rumů, které byly destilované metodou Pot Still v kotlíku Port Mourant a rumů z destilační kolony. Tento blend nejdříve dozrává v sudech po bourbonu v tropickém podnebí dlouhých 13 let. Následně je převezen do Francie, kde dozrává další rok kontinentálním stařením v dubových sudech po koňaku Ferrand. Na závěr zraje ještě 7 měsíců v dubových sudech po irské single malt whiskey Teeling.

Číst dále
Recenze Albert Michler Rum — SINGLE CASK COLLECTION 2022    

Recenze Albert Michler Rum — SINGLE CASK COLLECTION 2022

Za rumy samozřejmě nestojí nikdo jiný, než skvělý David Kaiserlich. Nicméně si tentokrát na pomoc svolal 4 skvělé kluky, rumaře, degustátory a znalce, které znáte z našich rumových skupin a z různých akcí. S výběrem 4 vzorků (z celkových 12) mu pomohl Martin Špryňar, Martin Trávníček, Pavel Linhart a Roman Perko. Kluci ochutnávali jednotlivé vzorečky a nakonec vytvořili tu ideální top 4, kterou nám nyní představují.

Číst dále
Plantation Guyana 15y – 2007 (single vintage 2022) – limitovaná edice    

Plantation Guyana 15y – 2007 (single vintage 2022) – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage, a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny. Pro rok 2022 je téma designu lahví Pod hladinou moří (Under the Sea), a proto na krabici i etiketě najdeme mořskou rybu, která žije v oblasti Guyany.

Číst dále
Recenze: Rum El Dorado 15y    

Recenze: Rum El Dorado 15y

Guyana bývala jednou z největších rumových velmoci s více než 300 cukrovary, které samozřejmě produkovali i rum. Dnes je v této bývalé britské kolonii pouze jeden poslední fungující lihovar – Demerara Distillers Limited. Ten v roce 1992 na místní i mezinárodní trh uvedl prémiový starý rum El Dorado 15 year old Special Reserve. Ten se […]

Číst dále
Recenze Black Tot Last Consignment    

Recenze Black Tot Last Consignment

K tomuto výjimečnému kousku se váže opravdu zajímavý příběh. Za touto lahví stojí mimořádný pán Sukhinder Singh (majitel The Whisky Exchange). Stojí za tím, že dnes můžeme rum ochutnat, že celé balení vypadá tak jak vypadá a vlastně může i za chuť, kterou rum dnes má. Nestojí však za jeho výrobou.

Číst dále
Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary    

Recenze/srovnání Black Tot Finest Caribbean vs Black Tot 50th Anniversary

Oba jsou to blendy rumů z několika zemí (Guyana, Barbados, Jamajka a v 50th Anniversary navíc Trinidad). Od roku 1650 byl v průběhu 18. století život na lodi nesmírně obtížný. Vrcholem dne bylo každodenní vydávání přídělů námořníkům (denní Tot), na které dohlížel tzv. „purser“. V roce 1970 Rada admirality rozhodla, že v moderním námořnictvu není místo pro každodenní vydávání rumu, a tak dne 31. července 1970 ukončili tuto tradici. Tento den je označovaný jako Black Tot Day, z čehož je odvozen i název této značky.

Číst dále
Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe    

Recenze/srovnání Ron Espero XO, Caribbean Orange, Elixír, Coconut & Rum a Coco Caribe

Značka byla založena v Panamě společností GALAXY TRADING SARL. Pro nadaci PREMIUM SPIRIT GALAXY FUNDATION PANAMA, která zajišťovala výrobu i distribuci. V roce 2016 značku zakoupila společnost Albert Michler Distillery Int. a ta jí vlastní do dnes. Většina destilátů pochází z Dominikánské republiky a část pak z ostatních destinací. Pro výrobu elixírů používají jen ty nejlepší suroviny, jako je kokosové mléko, zahuštěná pomerančová šťáva či kávový výluh, který je vyroben z velmi silné kávy, která se poté zbavuje vody. U elixíru je to pak hrozinkový macerát.

Číst dále