Hodnocení

58 %
Lokalita
Chutě Jemné, Sladké
Síla 40 %

Jsou značky, ke kterým jsem dlouho nedostal. Malteco patří mezi ně. Tak jsem se loni rozhodl koupit degustační sadu. která obsahuje rumy 10y až 25y staré. Pojďme se na ně nyní podívat.

Degsutační sada Malteco Reserva Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y

O značce Malteco

Značka Malteco byla založena v roce 1930 rodinou Botranů v Guatemale. Rumy jsou vyráběné sice v Panamě, ale rumy si z obou zemí berou prý to nejlepší. Značku nyní vlastní italská společnost Savio. Značka Malteco se spojuje s ptákem Quetzalem (též Kvesal Příbový), který měl mít až metr dlouhé peří. Ten byl uctívaným lidmi ještě před návštěvou Kryštofa Kolumba a byl inspirací pro příběh opeřeného hada – boha – Quetzalcoatla, který přišel z moře, aby učil lidstvo.

Bůh Quetzalcoatl, převzato z Mahalo.cz

I proto má Malteco logo odkazující Quetzala, kterému fimilérně říkají Quizzy. Ten, se pojí s heslem: “Pokud bude uvězněn v kleci, zemře”. Z těchto důvodů byl symbolem svobody a bohatství. Když Marco Savio, majitel značky, cestoval do Střední Ameriky, byl tímto symbolem tak nadchnut, že zvolil Quetzala symbolem značky Ron Malteco.

Logo Malteca

O rumech

Rumy Malteco mají 4 řady:

  • The Selección
  • The Reserva (tuto řadu jsem ochutnal)
  • The High Proof Rums
  • The Young Rums

Původní receptura na výrobu rumu pochází z Guatemaly, kde se rum dříve vyráběl do roku 2015 . Cukrová třtina použitá pro jeho rum se pěstuje a sklízí v Panamě (z oblasti, kde je destilerie, tedy provincie Herrera), kde probíhá destilace v destilérii Bodegas de America. Fermentace probíhá pomocí speciálních kvasinek, u většiny rumů Malteca 3 dny. Rum Malteco je destilovaný na kolonách ze šťávy z cukrové třtiny. Jsou to dva páry tradičních kolon, které mají kapacitu až 80 000 litru za den v hlavní sezóně. Po destilaci v kolonách jsou rumy sudech po bourbonu stařeny (číslo na lahvích udává minimální věk) v Panamě v nadmořské výšce kolem 2 300 metrů nad mořem do velmi chladných jeskyní. Horský vzduch s menším podílem kyslíku kyslíku dodávají rumům specifickou chuť. Staření probíhá v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu Jack Daniels Po dozrání sudy ještě čeká dlouhá cesta do Itálie, do městečka Chatillon, kde se lahvují.

Rumy jsou dobarvovány karamelem a doslazovány přidaným cukrem až do výše 16 – 18 g/l. Žádná jiná aditiva nejsou v rumech povolena. Za blendem stojí sám Marco Savio.

Jak mi rumy chutnaly?

Ochutnával jsem řadu Reserva tedy rumy od 10 do 25 let staří – Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y.

Ron Malteco Reserva Aňeja 10y a Maya 15y
Ron Malteco Reserva Del Fundador 20y, Rara 25y

Rumy mají oku lahodící mahagonovou barvu a velmi, velmi slabou sladkou vůni plnou vanilky a karamelu. To samé se dá dá říci i o chuti. Obecně v chutí jsme cítil jen vanilku, silně karamel (místy až spálený karamel) a sladkost. Silnou sladkost. Rumy se od sebe liší jen silou těchto chutí, takže za mě je Malteco zástupcem velmi sladkých rumů s chutěmi vanilky a karamelu, občas se zableskne i čokoláda. Čím byl rum starší, tím více byla cítit hořká čokoláda a u 25y rumu trochu dřevitost.

Shrnutí

Degustační sada Malteco

Jedná se o nepříliš vyladěné a chuťově nezajímavé sladké levné rumy. Minimálně řada Reserva, kterou jsme ochutnával mne nijak nezaujala, liší se jen mírou cukru a sílou vanilky a karamelu. Možná řada Selección nebo High proof by byla lepší, ale Reservu doporučít příliš nemohu. I na úrovní sladkých rumů jsou chutnější sladké rumy. Není to určitě nejhorší rum, co jsem pil, ale není to nic, co bych chtěl zopakovat nebo bych si měl pamatovat.

Poděkování: Za pomoc s informacemi o značce Malteco děkuji Štěpánovi Staňkovi ze společnosti Kratochvílovci.

Info o rumu

Výrobce Malteco
Typ Španělský typ
Typ výroby Column still, Šťáva
Chutě Jemné, Sladké
Označení Reserva
Barva Zlaté (oro)
Balení Degustační balení, Krabice
Jedinečnost Blend
Síla 40 %
Staření a stáří 10y, 15y, 20y, 25y, Sudy po bourbonu
Lokalita
Publikováno: 8. ledna 2022 Aktualizováno: 13. ledna 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.5 / 5. Hlasů: 4

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor