Hodnocení

58 %
Lokalita
Chutě Jemné, Sladké
Síla 40 %

Jsou značky, ke kterým jsem dlouho nedostal. Malteco patří mezi ně. Tak jsem se loni rozhodl koupit degustační sadu která obsahuje rumy 10y až 25 let staré. Pojďme se na ně nyní podívat.

Degsutační sada Malteco Reserva Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y

O značce Malteco

Značka Malteco byla založena v roce 1930 rodinou Botranů v Guatemale. Rumy jsou vyráběné sice v Panamě, ale rumy si z obou zemí berou prý to nejlepší. Značku nyní vlastní italská společnost Savio. Značka Malteco se spojuje s ptákem Quetzalem (též Kvesal Příbový), který měl mít až metr dlouhé peří. Ten byl uctívaným lidmi ještě před návštěvou Kryštofa Kolumba a byl inspirací pro příběh opeřeného hada – boha – Quetzalcoatla, který přišel z moře, aby učil lidstvo.

Bůh Quetzalcoatl, převzato z Mahalo.cz

I proto má Malteco logo odkazující Quetzala, kterému familérně říkají Quizzy. Ten, se pojí s heslem: “Pokud bude uvězněn v kleci, zemře“. Z těchto důvodů byl symbolem svobody a bohatství. Když Marco Savio, majitel značky, cestoval do Střední Ameriky, byl tímto symbolem tak nadchnut, že zvolil Quetzala symbolem značky Ron Malteco.

Logo Malteca

O rumech

Rumy Malteco mají 4 řady:

  • The Selección
  • The Reserva (tuto řadu jsem ochutnal a najdete ji v této recenzi)
  • The High Proof Rums
  • The Young Rums

Původní receptura na výrobu rumu pochází z Guatemaly, kde se rum dříve vyráběl do roku 2015 . Cukrová třtina použitá pro jeho rum se pěstuje a sklízí v Panamě (z oblasti, kde je destilérie, tedy provincie Herrera), kde probíhá destilace v destilérii Bodegas de America. Fermentace probíhá pomocí speciálních kvasinek, u většiny rumů Malteca 3 dny. Rum Malteco je destilovaný na kolonách ze šťávy z cukrové třtiny. Jsou to dva páry tradičních kolon, které mají kapacitu až 80 000 litru za den v hlavní sezóně. Po destilaci v kolonách jsou rumy sudech po bourbonu stařeny (číslo na lahvích udává minimální věk) v Panamě v nadmořské výšce kolem 2 300 metrů nad mořem do velmi chladných jeskyní. Horský vzduch s menším podílem kyslíku kyslíku dodávají rumům specifickou chuť. Staření probíhá v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu Jack Daniels Po dozrání sudy ještě čeká dlouhá cesta do Itálie, do městečka Chatillon, kde se lahvují.

Rumy jsou dobarvovány karamelem a doslazovány přidaným cukrem až do výše 16 – 18 g/l. Žádná jiná aditiva nejsou v rumech povolena. Za blendem stojí sám Marco Savio.

Jak mi rumy chutnaly?

Ochutnával jsem řadu Reserva tedy rumy od 10 do 25 let staří – Aňeja 10y, Maya 15y, Del Fundador 20y, Rara 25y.

Ron Malteco Reserva Aňeja 10y a Maya 15y
Ron Malteco Reserva Del Fundador 20y, Rara 25y

Rumy mají oku lahodící mahagonovou barvu a velmi, velmi slabou sladkou vůni plnou vanilky a karamelu. To samé se dá dá říci i o chuti. Obecně v chutí jsme cítil jen vanilku, silně karamel (místy až spálený karamel) a sladkost. Silnou sladkost. Rumy se od sebe liší jen silou těchto chutí, takže za mě je Malteco zástupcem velmi sladkých rumů s chutěmi vanilky a karamelu, občas se zableskne i čokoláda. Čím byl rum starší, tím více byla cítit hořká čokoláda a u 25y rumu trochu dřevitost.

Protože má Malteco množství fanoušků, požádal jsem z důvodů maximální možné objektivity i své kolegy, rumové recenzenty o jejich názory

Jak rumy chutnaly RumGirl, Lucii Hlaváčové?

Když mi Pavel napsal, jestli bych ochutnala malou degustační sadu Malteco, abych mu napsala moje dojmy, tak jsem hned začala vzpomínat jak ty rumy chutnají. A nevzpomněla jsem si, dokud jsem si neotevřela poznámky. Tak bych ty rumy definovala – nezapamatovatelné. Nejsou špatné, jen mě nijak neoslovily. Dala jsem si je ve slepé degustaci a vyhrál desetiletý. Nejhůř dopadl pětadvacetiletý. Proč? Asi protože uhlazenost toho nejstaršího je super pro lidi co rádi nasládlé jemné věci, pro mě to bylo úplně o ničem. Ta desítka aspoň trochu svou mladostí vystoupila. Rumy jsou to klasicky jemné, nasládlé, uhlazené, prostě Panama. Asi bych raději sáhla po něčem od Olivera z Dominikány než po Malteco, chápu že to lidem chutná, já ale nejsem cílovka. Lucie Hlaváčová, RumGirl.cz

Jak rumy chutnaly Jardovi Pisklákovi?

Na začátku ledna, tohoto roku, napsal Pavel Ungr svou recenzi na tuto řadu rumů od Malteco. Rozvířil tím velikou diskuzi jejich milovníků, jejich obdivovatelů, píču nebo jen lidí co je ochutnali. Zapojil se dokonce i zástupce dovozce firmy Kratochvílovci a to je přesně to, co se má u každé recenze dít. Diskutovat o rumu. Je sice krásné když tady vidíme fotky toho samého na 26 způsob, ale diskuze zde chybí. Takže na tento popud mě Pavel poslal svou druhou sadu a řekl: udělej si na to svůj názor. Tak tady je.Jarda Pisklák, Jardovo rumové okénko

(c) 2022 Fotografie Jaroslav Pisklák

MALTECO RESERVA AŇEJA 10Y, MAYA 15Y, DEL FUNDADOR 20Y, RARA 25Y, VŠE 40%

O historii a rumech nic psát nebudu. Pavel to popsal skvěle a jen bych se opakoval. A kdo to nečetl, přečtěte, aby jste pochopili, proč určité věci píšu tak jak píšu. Že jsou doslazované, dobarvené, číslo je minimální věk rumu atd.

Vůně:

Ochutnával jsem od 10 po 25 YO. Takže i popis vůně bude, jak to šlo za sebou. 10YO – vysoká lihovitost, vanilka, karamel a celkem ostrá15YO – lihovitost/ostrost zde ustupuje ale ostatní je stejné jako u 10YO. Vlastně ne, ještě mírně máta, ale jen tady. U ostatních ji nemám. 20YO – zde se již lihovitost vytrácí a ke klasickému kombu vanilka/karamel se přidává mírně čokoláda. 25YO – lihovitost již není, více mléčné čokolády, mírně jde cítit i dřevo, ale musíte si ho najít. Takže shrnuto. Jde to logicky, tak jak bych čekal. Lihovitost s ostrostí se vytrácí se stářím rumu. U 20Yo se přidává i čokoláda a u 25Yo mírně dřevo. Ale jinak je linka stejná u všech. Vanilka + karamel + velká sladkost. Celkově vůně jedna velká nuda. Není co objevovat. Maximálně 25YO by se dala označit za zajímavou z hlediska vůně, ale nedívám se na aspekt ceny a chutě.

Chuť:

10YO – vanilkové rohlíčky a líh. Tečka. Nic víc tam není. Dojezd žádný. 15YO – celkově je více sladký jak 10YO, méně lihovitý + kapku tu hraje už čokoláda. 20YO – stejná logika jako u vůně: vanilka, karamel, čokoláda25YO – nejlepší na chuť. Je nejméně lihová, čokoláda a pořád strašně uměle sladké. Koná se to samé co u vůně. S vyššími roky, přibývá chuti, ubývá lihu, ale dle mě přibývá i sladkosti. Ale takové umělé. Nedokážu to popsat. To musíte ochutnat.

Dochuť:

Tady se nic nekoná, Jen taková umělá sladkost.

Hodnocení: 65/100

Nemůžu říct, že jsem zklamaný. Přistupoval jsem k nim nejlépe, jak to umím. Jsou to ale nezajímavé rumy, nic vás na nich nemá šanci zaujmout. Navíc když si řeknu, že 20 YO stojí nějakých 1200 Kč a 25 YO dokonce 1500 Kč tak tyto ceny nemají absolutně opodstatnění. Najdu vám z fleku 5 lepších sladkých rumů v těchto cenách. Například Dictador 12-20YO, Dos Maderas Sellesion, La Forza rum, Diplomático Selleccion a Ron Cristóbal Santa Maria. Jediné co mě připadá, že má trochu hlavu a patu je 10YO. Stojí 500 Kč a pro milovníky sladkého bych ho vzal k táboráku. I když ta lihovitost by je možná odradila. Rád bych ochutnal i vyšší řadu. Takže když se k ní dostanu, napíšu vám ji. Tato řada je za mě vzhledem k poměru cena/výkon špatná.

Shrnutí

Degustační sada Malteco

Jedná se o nepříliš vyladěné a chuťově nezajímavé sladké levné rumy se velmi slabým poměrem cena – chuť. Minimálně řada Reserva, kterou jsme ochutnával mne nijak nezaujala, liší se jen mírou cukru a sílou vanilky a karamelu. Možná řada Selección nebo High proof by byla lepší, ale Reservu doporučit příliš nemohu. I na úrovní sladkých rumů jsou chutnější sladké rumy. Není to určitě nejhorší rum, co jsem pil, ale není to nic, co bych chtěl zopakovat nebo bych si měl pamatovat.

Poděkování: Za pomoc s informacemi o značce Malteco děkuji Štěpánovi Staňkovi ze společnosti Kratochvílovci. Stejně tak díky Jardovi Pisklákovi a Lucii Hlaváčové za jejich postřehy i cenný čas..

Info o rumu

Výrobce Malteco
Typ Španělský typ
Typ výroby Column still, Šťáva
Chutě Jemné, Sladké
Označení Reserva
Barva Zlaté (oro)
Balení Degustační balení, Krabice
Jedinečnost Blend
Síla 40 %
Staření a stáří 10y, 15y, 20y, 25y, Sudy po bourbonu
Lokalita
Publikováno: 8. ledna 2022 Aktualizováno: 20. února 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hlasů: 6

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články

Napište váš názor