Původ rumu

Rum pochází z Guatemaly, která se nachází mezi Severní a Jižní Amerikou a je lemovaná Tichým a Atlantickým oceánem. Je to země bohatá na biologickou rozmanitost a různé ekosystémy. Území má sopečně obohacenou půdu a ideální klima pro pěstování cukrové třtiny. A právě kvalita rumů Botran začíná u kvalitní cukrové třtiny. Ta je tedy pěstovaná na vulkanické půdě, která ji dodává velké minerální bohatství. Společnost Botran má vlastní plantáže, které zásobují většinu jejích potřeb. Dokonce vysázeli různé odrůdy cukrové třtiny, které se sklízejí v různých termínech, aby byla rozmanitost co největší a mohli různě experimentovat.

Krásy Guatemaly

Rumy z Guatemaly se dále vyznačují svým jedinečným procesem stárnutí ve vysokých nadmořských výškách. Nadmořská výška a chladnější teplota omezují odpařování, takže celý proces trvá o něco déle a údajně tak mohou rumy přijímat své individuální chuťové profily. Zda má vysoká nadmořská výška opravdu velký vliv na výslednou chuť je již na posouzení každého z nás 🙂

Botran již více než šest desetiletí vyrábí rumy v duchu guatemalské tradice. Počátky Botrana sahají až do počátku 20. století, kdy se rodina vzdala palírny ve Španělsku a emigrovala do Guatemaly. Tam brzy začali vyrábět rum v malém měřítku a to v roce 1939. Ve 40. letech 20. století spojila rodina Botran své síly se čtyřmi dalšími rodinnými palírnami a vytvořil tak společnost Industrias Licoreras de Guatemala (ILG). Dalo by se říct, že je to opravdu veliký úspěch, když rodina spolu drží již takovou dobu. Právě teď je rodina již ve své čtvrté generaci a stále se ji daří a společnost prospívá. 

V červenci 2011 skončila tříletá distribuční dohoda a společnost Diageo koupila 50% podílu v rumu Zacapa od ILG za 150 milionů £. Zapojení této britské národní společnosti pomáhá nejen umístit guatemalský rum na mapu, ale snaží se také zdůraznit rozdíly mezi značkami Zacapa a Botran. Poukazuje na to, že tyto dvě značky jsou rozdílné ve způsobu, jakým jsou vyráběny a uváděny na trh. Zatímco se Zacapa prosazuje jako „nebeský rum, který stárne v oblacích“, Botran je více zaměřen na rodinné dědictví a je kladen větší důraz na to, jak Guatemala jako země tvoří příběh tohoto rumu.

Španělské kořeny rodiny inspirovaly použití solerového systému ve stylu Sherry. Říkají tomu proces dynamické solery, kde koncept spočívá ve smíchání starého rumu s novým (jako u klasické solery). Rozdíl je v pojmu ” dynamický “, protože rum už jen tak roky neleží pouze v jednom sudu. Nejdříve je nový rum stařen v sudech po americké whisky, pak je smíchán v kádi se staršími rumy a nakonec opět naplněn do sudů, které byly vypáleny. Po několika letech se vrací zpět do té mísící kádě, aby se smíchal ještě se starším rumem a celý proces se opakuje. Mění se pak již jen sudy (nejprve po Sherry a pak po portském). Tento proces je velmi pracný a nákladný, ale stojí jim za tu námahu. Sklady se nachází v chladné nadmořské výšce 2300-2400 metrů, tedy alespoň andělská daň není tak vysoká.

Chráněné označení původu (CHOP)

Nyní troška teorie…Chráněné označení původu je pojmenováno po regionu nebo zeměpisné oblasti a používá se k popisu, rozlišení a ochraně produktu na základě jeho zvláštních charakteristik odvozených v zásadě od území, kde je vyroben, s přihlédnutím k přírodním faktorům, klimatu a lidské činnosti. Tedy CHOP guatemalského rumu potvrzuje kvalitu a vlastnosti rumů z Guatemaly, které jsou vytvořeny díky souhře přírodních a lidských faktorů, které v zemi existují.

Tato registrace, kterou spravuje Asociación Nacional de Fabricantes de Alcoholes y Licores (ANFAL), dává novou hodnotu tradičním rumům z Guatemaly. Jejich zařazením do exkluzivního seznamu významných produktů CHOP je chrání před napodobeninami. Je zde zahrnuto několik hledisek jako půdní charakteristiky, odrůdy cukrové třtiny, výrobní proces panenského medu, fermentace, destilace a klimatické podmínky, za kterých by mělo v systému Solera docházet ke staření.

Stručná historie v letopočtech

  • 1940 – Bratři Botranové zahájili podnikání v oblasti lihovin v Quetzaltenango
  • 1950 – Peter Lancho Moreno je najat jako první Master blender
  • 1953 – Formálně založena společnost Quetzalteca Liquor Industry Cia Ltda
  • 1968 – Zvýšení prodeje rumu zapříčinil stěhování společnosti Quezalteca Liquor Industry
  • 1983 – První vývoz rumu z Guatemaly do Spojených států
  • 1990 – Rodina slaví 50. výročí založení společnosti. Industria Licorera Quezalteca staví ve výrobním závodě nové prostory pro staření rumů
  • 2005 – Botran Aged Rums mění svůj design láhve a etikety
  • 2010 – Na trh přichází Botran Reserva, zahájení výstavby třetího prostoru pro staření s názvem Casa Botran, registr duševního vlastnictví v Guatemale schvaluje označení původu pro Ron de Guatemala
  • 2014 – Ron de Guatemala je první autentizace svého druhu uznaná Evropskou unií
  • 2015  – Botran slaví 75. výročí
  • 2020 – Botran slaví 80. výročí, na oslavu vznik rumu Botran Rare Blend

Botran Rare Blend

40 % rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu (ne z melasy), fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobeno pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8 – 25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.

Láhev

Na první pohled poznáte, že se jedná o něco speciálního. Kdo znáte rumy Botran tak určitě víte, že se tato láhev svým designem opravdu vymyká. Celá já vyrobena z černého skla, přes které není prakticky skoro vůbec vidět. Láhev je nižší, z čela vypadá kulatá, ale ve skutečnosti je oválná. Líbí se mi barevné popisky laděné do stříbrné a takové modro tyrkysové barvy. Uzávěr s umělým korkem je z tmavého dřeva a je přelepený proužkem s ochrannou známkou Ron de Guatemala. Zezadu si pak můžete přečíst nějaké informace o rumu. Láhev je dodávaná v nádherné tubě, která zaujme na první pohled. Masívní, velká, také v černé barvě. Nechybí název, několik informací k rumu (zejména na zadní části tuby) a především krásně designově vyobrazené obrysy stromů v odstínu modré barvy. Řekl bych, že jde o strom Ceiba, jelikož je to národní strom Guatemaly a obrys se mu podobá. Nejvýznamnější Ceiba v celé Guatemale je známá jako La Ceiba de Palín Escuintla, která je stará více než 400 let.

La Ceiba de Palín Escuintla

Vůně

Ta mě velmi příjemně překvapila. Když jsem poprvé přivoněl ke skleničce, řekl jsem si vaaaau, tohle se mi líbí. Působí tedy vcelku sladce a dost jemně, ale obsahuje široký mix aromat, který se mi líbí. Možná je to zráním v několika různých sudech. Jako hlavní složku cítím příjemně vyzrálé dřevo, třtinu, med a mix ovoce. Ve vůni jde velmi znát zrání v sudech po sherry. Z ovoce jsem rozeznal zejména nakyslá jablka, višně a sušené bobulové ovoce. Cítím i značnou květinovou stopu, ořechy, vanilku a lehce pikantní závan jako po zázvoru. Vůně je také příjemně kořenitá a lehce kouřová. Jirka Naller

Rum má hodně tmavou barvu, přirovnal bych k tmavšímu mahagonu. Vůně je velmi jemná, lehká, sladká a přitom dřevitá s vanilkou a ořechy. Pavel Ungr

Chuť

Ta se již nezdá tolik sladká, jako vůně. Je jemná, jen lehce hřejivá, ale nepřijde mi, že by měl rum pouze 40% alkoholu. Dominantní složkou je vyzrálé dřevo, med a lehce spálený karamel. Trošku víc se umocnila kouřová stopa. I v chuti cítím výrazné aroma sherry. Ovoce lehce ustoupilo, zaznamenal jsem stopy višní, bobulí a kompotu, ale rozhodně méně než ve vůni. Vanilka s kořením hraje velkou roli v pozadí celého chuťového profilu a v závěru se přidává také náznak hořké čokolády. Závěr je středně dlouhý, ne příliš výrazný, ale příjemný. Dochuť jde maličko až do hořka. Jirka Naller

Chuť mi přišla docela kořenitá (spiced) a docela kopíruje vůni, takže vanilka, dřevo (dub) a určitě i med a karamel. Připomíná mi samozřejmě Zacapu nebo El Pasador de Oro. přijde mi, že ty guatemalské rumy mají všechny stejný rukopis. Zde jsem čekal více rafinovanosti a možná komplexnosti. Pavel Ungr

Cena

Cena se u nás pohybuje kolem 1 800,- Kč

Závěr

Abych se přiznal, byl jsem maličko skeptický co se týče rumu z Guatemaly o síle 40%. Přece jen jsem si zvykl na vyšší voltáže a trošku jiné chuťové profily, než které znám u typických rumů z Guatemaly. Ale abych se přiznal, jsem velmi mile překvapený. Rozhodně bych tento rum označil jako jeden z nejzajímavějších, co jsem z Guatemaly zatím pil. Je zajímavé, jak cítíte aroma z různých sudů, ve kterých rum zrál. Příjemně se doplňují a ta harmonie je opravdu moc dobře vyladěná. Za mě je to rum, který by mohl být i pro začínající rumaře, kteří se třeba teprve hledají. Ovšem i pokročilým rumařům má hodně co nabídnout. Jako bonus opravdu nádherná láhev i tuba. Ač jsem to úplně nečekal, jsem moc spokojený.

Info o rumu

Výrobce Botran
Typ Španělský typ
Typ výroby Column still
Chutě Jemné, Kořeněné
Označení Limitovaná edice
Balení Tuba
Jedinečnost Blend
Síla 40 %
Staření a stáří 8y - 25y, Dynamická solera, Sudy po portském, Sudy po sherry, Sudy po whisky
Lokalita
Láhev k recenzi dodal
Jiří Rabel, Warehouse #1
Publikováno: 21. dubna 2021 Aktualizováno: 18. listopadu 2022
Chcete podobnou recenzi i pro váš e-shop?
Autor článku - Jiří Naller Jsem fotograf a milovník rumů. Jsem zakladatel rumové skupiny Rum a vše kolem něj. Rád experimentuji a snažím se vnášet do fotografií (nejen rumů) netradiční prvky a originální pojetí.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasů: 8

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články