Na přelomu února a března 2023 jsme navštívili s partou rum geeků Mauritius a navštívili jsme všechny jeho destilérie a z těchto návštěv vznikly články na tomto webu. Jako druhá v pořadí nás čekala destilérie Gray’s, největší na ostrově, a my jsme měli výjimečnou příležitost ji vidět a přinést vám unikátní poznatky.

Po příjezdu k monumentální stavbě Vás nejdříve uvítá muzeum cukrové třtiny a vše, co k ní patří. Tedy i palírenství. Vedle muzea se nachází poměrně rozlehlá restaurace s výbornou kuchyní a „ karibským tempem“. Věřte, že tady nespěchá ani obsluha. Jen mi Češi pořád spěcháme a to s i jídlem.

Palírnu Grays vlastní společnost Terra a tedy i 7000 ha polností s cukrovou třtinou, které k palírně naleží. Kompletní produkce destilerky je pouze z vlastních zdrojů. Díky tomu, že společnost vyrábí i cukr, vlastní i jeden ze třech cukrovarů na ostrově. Palírna se řadí mezi největší na ostrově s kapacitou výroby 7 milionu litrů ročně. Ne všechno však jde do vlastních skladů, nebo lahví. Značné množství jde rumovým nezávislým plničům, kteří to pak používají do vlastních směsí.

I když, díky historii, kde na ostrově pobývali Britové od roku 1810, kdy jim ostrov předali Francouzi,  vžila mezi zdejšími gurmány tradice pít whisky. I když samozřejmě zdejší výrobci dodávají své produkty na zdejší trh, mauricijské palírny se zaměřují více na export hlavně v prémiovém segmentu. Po ochutnání portfolia Grays, však můžeme prohlásit, že zdejší rumy jsou na světové úrovni. Konkrétně nejprodávanější značka z této palírny je Lazy Dodo,, která je dostupná i na českém trhu. Mezi další značku patří například New Grove nebo Mauritia. Dále z této palírny pochází základ na světově známý rum Iana Burrella Equiano.

Poťme se podívat na výrobu. Palírna Grays nechává svůj melasový základ fermentovat 32 až 36 hodin. Po této době bude mít kvas cca 8% alkoholu a je potřeba si základ přeměnit na alkohol. K tomu využívají kontinuální destilační aparaturu. Konkrétně má kolona 37 pater. Všechen rum je vždy pálen jen na jedné věži. V palírně najdeme i menší kotlík, který vyžaduje pouze manuální obsluhu. ( nepamatuješ si na co ho používali? )Na koloně dělaný alkohol má výsledných 94% vol.. Na kotlíku se však destiluje na 72 až 78% vol.

Následně spirit naředí na cca 65% alkoholu a dají ho spát do sudů. Nejvíce zde najdeme sudy po cognacu nebo nové sudy z francouzského dubu. Samozřejmě zde najdeme i další typy sudů v menší míře.  Celkově má továrna 3 rozlehlé sklady, kde leží nějakých milion litrů tekutiny. Bohužel i zde jsou andělé velmi nekompromisně žíznivý a ročně si cucnou 8 až 10% alkoholu. 

Na závěr bych rád poděkoval jak Florence Coriolis za její čas a možnost destilérii vidět takto detailně.

Autorem textu je z drtivé většiny alkoholog Viktor Gleich a také Pavel Ungr (zakladatel RumRock.cz), který je autorem všech fotografií.

Publikováno: 25. dubna 2023 Aktualizováno: 25. dubna 2023
Autor článku - Pavel Ungr Jmenuji se Pavel Ungr a už více než 5 let miluji dobré rumy. Nejsem studovaný rumolog, rumy mám prostě rád. Rumy ochutnávám a zkoumám. Fotím je také na svůj Rumstagram a pak o tom píšu. Mám rád sladší nebo aromatické rumy, kterou mohou být klidně silnější a to hlavně španělského nebo britského typu.

Jak tento článek hodnotíte?

Pro hlasování klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hlasů: 0

Článek zatím nikdo nehodnotil. Buďte první!

Související články