Dle chutě rumu

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Rezenze: Skull Bay Rum Spiced je levný, sladký a chutný, zkuste ho!

Přečíst článek
   

By the Dutch – Batavia Arrack – 7. (2019) a 13. rum (2017) rumového kalendáře

S tímto 48 % rumem pocestujeme do Asie a ochutnáme tedy až osmiletý indonéský Batavia Arrack (arrack pochází z arabštiny a znamená kondezaci). Už v názvu cítíme, že rum je “od Holanďanů”. Ti ho ale dovážejí z Jávy (původně nazývané Batavia) a tvrdili, že je to lepší rum než ten z Jamajky. Je to pot-still […]

Číst dále
   

Pixan 8 aňos – 6. rum rumového kalendáře 2019

Včera jsme byli v Jižní Americe, dnes jsme se posunuli do Střední Ameriky, konkrétně do Mexika za rumem Pixan. V prastarém jazyce Mayů znamená Pixan životadárný duch. O destilérii Tři přátelé z různých oblastí Mexika, od Chiapasu po Monterrey přes Zacatecas, zkombinovali svou kulturu a vytvářili Destileria Espiritus del Norte (PIXAN). Distillery Espiritus del Norte […]

Číst dále
Sladký Santos Dumont XO 0,7 l z Brazílie - láhev    

Santos Dumont XO – jemná lahůdka z Brazílie – 5. rum rumového kalendáře 2019

Tenhle rum jsem poprvé dostal jako dárek od klienta jako start spolupráce. Vůbec jsem ten rum neznal a tak jseme byl plný očekávání. Jak krabice tak láhev vypadá opravdu luxusně a když láhev nebo lahvičku otevřete – intenzivní vůně. Ne nadarmo se tento rum srovnává s Pyratem nebo rumy A. H. Riise. Takže přátelé, podívejme […]

Číst dále
   

Chamarel VSOP – 4. rum rumového kalendáře 2019

V jihozápadní části Mauricia v srdci úrodného údolí s vulkanickou půdou a unikátním mikroklimatem leží Rhumerie de Chamarel. Chamarel VSOP je blend 4-6letých rumů z vlastní cukrové třtiny. Sklizeň se provádí ručně, bez spalování plodin, a to od července do prosince. Čerstvě sklizená cukrová třtina je převezena do 4 hodin do lihovaru, aby byla zachována […]

Číst dále
   

A. H. Riise Family Reserve Solera – Rumový kalendář A. H. Riise 2019

Letos do světa rumových adventních kalendářů vstoupil i enfant terrible doslazovaných rumů, dánská značka A. H. Riise. Ta dopředu napsala, jaké rumy v kalendáři budou a tak jediná forma překvapení, která zbyla je, že nevíte který den, který rum bude. Jaký je tedy A. H. Riise Family Reserve Solera?

Číst dále
   

A. H. Riise XO Christmas Edition – Rumový kalendář A. H. Riise 2019

Letos do světa rumových adventních kalendářů vstoupil i enfant terrible doslazovaných rumů, dánská značka A. H. Riise. Ta dopředu napsala, jaké rumy v kalendáři budou a tak jediná forma překvapení, která zbyla je, že nevíte který den, který rum bude. Jaký je tedy A. H. Riise XO Christmas Edition?

Číst dále
   

Recenze Diplomático Selección de Familia

Původ rumu Tento 43 % rum z Venezuely, který vytvořili Maestros Cordero a Nelson Hernandez (původně pro obchodníky s vínem), je destilovaný z 90 % šťávy cukrové třtiny a zbytek tvoří melasa. Je destilován periodickou destilací v měděných kotlích (Cooper Still) i kontinuální destilací Batch Kettle systémem (Barbet). Zraje nejméně dvanáct let v sudech z […]

Číst dále
   

Recenze La Maison du Rhum II Columbie

Původ rumu La Maison du Rhum (v překladu “Dům rumu”) je jednou z těch známějších francouzských značek, které fungují jako nezávislé “stáčírny” rumu z celého světa (další např. Habitation Velier, La Compagnie des Indes Rhum a další). Za původem značky stál prakticky již dědeček Gérard La Viny, který byl médii označován jako “Velvislanec Západní Indie”. […]

Číst dále
   

Recenze ABUELO XII TWO OAKS

V roce 1908 otevřel španělský přistěhovalec Don José Varela Blanco první továrnu na výrobu cukru v nezávislé Panamě. Dnes se firma nachází cca 300km od hlavního města Pesé. Jako jeden z mála producentů nechává cukrovou třtinu sklízet ručně a sklizenou třtinu vozit jako kdysi na vozech tažených voly (samozřejmě jen z těch nejbližších plantáží). Rumy tohoto španělského typu zde zrají metodou Solera až 30 let (Abuelo Centuria).

Číst dále
   

Rum Judas Priest Spiced

Ve Švédsku vyrobili 37,5 % rum dle názvu heavy-metalové kapely Judas Priest. Prodává se ve 500 ml láhvi. Láhev se prodává od 23. října za 349 švédských korun a jedná se limitovanou edici s 5 000 lahvemi, kterou pro kapelu vyrobila firma Brands For Fans.

Číst dále
   

Recenze Ron Tabú Premium

Původ rumu Je to klasický zástupce dominikánských rumů destilovaný z fermentované melasy místní cukrové třtiny, který zraje 3–4 roky v sudech z amerického dubu. Na závěr dozrává v sudech po španělské brandy. Za vznikem tohoto rumu stojí společnost Teichenné, SA. Je to rodinný podnik zabývající se výrobou lihovin a likérů. Založil ji v roce 1956 […]

Číst dále
   

Recenze La Hechicera Rum

Původ rumu Rum pochází z jižní Kolumbie a vytváří jej již třetí generace rodiny Riascos. Je to směs 12 až 21 let starých rumů zrajících v americkém bílém dubu. Proces výroby si zakládá na dlouholeté tradici a rum tedy není nijak dobarvován a doslazován. Destilerie se nachází mezi dlouze vinutou řekou Magdalena a Karibským mořem, […]

Číst dále
   

Recenze Santos Dumont XO

Původ rumu Tento rum pochází z Brazílie. Nese jméno po významném leteckém konstruktérovi a průkopníkovi, který sestrojil první skutečně říditelnou vzducholoď na světě. Jmenoval se Alberto Santos-Dumont. Narodil se i zemřel v Brazílii a je po něm pojmenován i kráter na Měsíci, či letiště v Riu de Janeiro. Rum je stařený cca 15 let v […]

Číst dále
   

Recenze Beach House Spiced

Původ rumu Pochází z Mauricia, který se nachází asi 900 km východně od Madagaskaru. Díky vulkanické půdě a tropickému klimatu se tu pěstuje cukrová třtina nejvyšší kvality. Základem pro jeho výrobu je tradiční rum z melasy, jež je oslazen starým třtinovým sirupem smíchaným s agricole rumem, zrajícím dva roky v dubovým sudech. Vůně Velmi intenzivní […]

Číst dále
   

Recenze Quorhum 15 Aňos Solera

Původ rumu Rum je destilován z kvalitních surovin dle tradičních kubánských receptur. Na obalu však nalezneme místo původu Dominikánskou republiku, kam po Castrově převratu na Kubě rodina a tedy i značka Oliver&Oliver utekla. Jde o blend až 15 let starých rumů zrajících v dubových sudech metodou solera. Vůně Ta je sladká a jemná, cítím aroma […]

Číst dále