Cihuatan Cinabrio (11. rum rumového kalendáře 1423 2022)
Jedenáctým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum Cihuatan Cinabrio z El Salvadoru. Pojďme na něj.
Číst dáleJedenáctým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum Cihuatan Cinabrio z El Salvadoru. Pojďme na něj.
Číst dáleOsmým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum 1731 Fine & Rare z Venezuely. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A na 6. startovní pozici jejich epesního výběru je nezávislý plnič Transcontinental Rum Line a to zrovna s rumem z Belize.
Číst dáleŠestým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum Carúpano z Venezuely. Carúpano Reserva 12 Exclusiva je 12 let starý rum španělského typu v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A na 5. startovní pozici jejich epesního výběru je nezávislý plnič CDI (Compagnie Des Indes) a to zrovna s rumem z Nikaraguy.
Číst dáleČtvrtým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý rum z Ekvádoru. Ron San Miguel Solera 1952 je až velmi (solera) starý rum španělského typu v síle 43 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A třetí rum ve svém epesním výběru je destilérie ReimonenQ z Guadeloupe.
Číst dáleTřetím rumem rumového kalendáře je pro mě známý jamajský rum. Worthy Park Select je až 12 let starý jamajský rum v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A druhý rum ve svém epesním výběru je opět nezávislý plnič Asta Morris a to zrovna z Fiji po bourbonu.
Číst dáleDestilace tohoto rumu probíhá jak kolonovou, tak kotlíkovou metodou. Nutno podotknout, že tento blend obsahuje vysoký podíl Pot Still rumů, který je v celkovém profilu velmi znát. Tento blend obsahuje rumy, které zrály minimálně 10 let v nových dubových sudech a dále rumy, které zrály minimálně dlouhých 12 let v dubových sudech po kvalitním bourbonu. Označení na láhvi tedy udává nejmladší rumy v blendu. Celkem bylo vyrobeno limitovaných 3000 láhví o síle 46% alkoholu.
Číst dáleZa rumy samozřejmě nestojí nikdo jiný, než skvělý David Kaiserlich. Nicméně si tentokrát na pomoc svolal 4 skvělé kluky, rumaře, degustátory a znalce, které znáte z našich rumových skupin a z různých akcí. S výběrem 4 vzorků (z celkových 12) mu pomohl Martin Špryňar, Martin Trávníček, Pavel Linhart a Roman Perko. Kluci ochutnávali jednotlivé vzorečky a nakonec vytvořili tu ideální top 4, kterou nám nyní představují.
Číst dáleTento rum byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.
Číst dáleDnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage, a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny. Pro rok 2022 je téma designu lahví Pod hladinou moří (Under the Sea), a proto na krabici i etiketě najdeme Zelenou mořskou želvu a ikonickou létající rybu, která se vyskytuje […]
Číst dáleNa Slovensku se objevil nový rum, jedná se o osmiletý blend panamských rumů, který pro Separa jako reklamu na jeho aktivitu (merch) připravil Don Pancho a Carlos Esquivel.
Číst dálePětikolonové destilaci English Harbouru předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Následně rum zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně 5 let. Následně rum dozrává dalších 3-6 měsíců v dubových sudech po oloroso sherry.
Číst dáleKolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.
Číst dálePříběh rumu Známá značka Barceló vznikla v roce 1929, kdy Julián Barceló přijel ze Španělska do Santa Dominga. Po dlouhém experimentováním přišel na trh v roce 1950 Ron Barceló (bílý a tmavý rum), později portfolio doplnil ještě Ron Barceló Añejo, Gran Añejo a Barceló Imperial. Rum je nejvíce oceňovaným dominikánským rumem, a to i když […]
Číst dáleObjevil jsem na trhu nový rum z Venezuely. Láhev mě zaujala a tak jsem poprosil o degustační vzorek, abych mohl lépe láhev ochutnat a porozumět ji. Má k sobě ještě bratříčka a to sladký elixír Caracas Club Nectar, ale o tom si dnes psát nebudeme. Řeč bude o 8. letém venezuelském rumu Caracas, který byl […]
Číst dáleCihuatán Folklore RumRock je limitovanou edicí vytvořenou speciálně pro fanouškovskou rumovou stránku RumRock. O vznik tohoto plnění se zasloužil rumový nadšenec, recenzent, degustátor a především náš dobrý kamarád Pavel Ungr. Rum prošel Column Still destilací a následně byl stařen dlouhých 17 let. Nejprve ležel v dubových sudech po bourbonu a následně v sudech z amerického dubu po oloroso sherry. Rum obsahuje 940,2mg/100ml kongenerů. A také jako jediný ze série 0 % cukru. Lahvuje se v síle 53,4 % alkoholu, číslo sudu 70.
Číst dáleJedná se o limitovanou edici (195 lahví) a součást série Private Cask Collection. Jedná se o blend z 2 legendárních destilérií: Caroni 1975 Limited a Angostura Limited lahvovaný v síle 44 % (neověřeno). Stařené tropicky ve vypalovaných sudech z amerického dubu po bourbonu po dobu 20 – 23 let.
Číst dále