Pot still

Tzv. “kotlíkové” destilační zařízení používaných často v bývalých koloniích britského impéria.

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Rumový degustační adventní kalendář 2024 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Přečíst článek
Foursquare Indelible    

Foursquare Indelible

Chystá se nový 11. letý Foursquare Indelible. který je opět směsí kolonové a kotlíkové destilace stařený v sudech po bourbonu a Zinfandelu. Bude poskytován v síle 48 %. Oficiální představení proběhne na Rumfestu ve Velké Británii. Informaci sdílel na svém Facebookovém profilu sám Richard Seale.

Číst dále
Recenze Warehouse #1 Overproof White Rum WPE    

Recenze Warehouse #1 Overproof White Rum WPE

Původ rumu Jamajka. Vše začíná hluboko v srdci Lluidas Vale, kde se nachází legendární palírna The Worthy Park Estate. Místo je chráněno okolními horskými pásmy a je obklopeno bujným a úrodným terénem, díky čemuž se zde velmi dobře daří cukrové třtině. Vše probíhá v návaznosti na tradici pěstování cukrové třtiny, která v parku Worthy Park funguje […]

Číst dále
King Cask Barbados rum 10 yo    

King Cask Barbados rum 10 yo

Možná jste zaregistrovali v zahraničních skupinách nové nezávislé plnění Foursquare. Jedná se o 10 letý rum, za kterým stojí Joris Dam z Dam Dranken, King Cask. Protože se mi podařilo získat láhev na recenzi, pojďme se společně podívat jak chutná desetiletý Foursquare který není z rukou Richarda Seala. Příběh rumu Za rumem stojí společnost Dam […]

Číst dále
Jaký byl rumový degustační adventní kalendář 2021 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Jaký byl rumový degustační adventní kalendář 2021 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Recenze Cane Island Barbados 8Y    

Recenze Cane Island Barbados 8Y

Původ rumu Historie Na ostrov Barbados Portugalci narazili v roce 1536 a zjistili, že je opuštěný. Ačkoli se zde neusadili, pojmenovali ostrov „Los Barbados“, což znamená „vousatí“. Celý ostrov byl totiž pokryt zvláštním druhem fíkusu (Bearded Fig Tree), který připomínal vousy. Když kapitán John Powell náhodou připlul v roce 1625 do Holetownu ve farnosti St. James […]

Číst dále
Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal    

Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal

Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá (ta moje) se rozechvěje nadšením. Nebudu tentokrát psát tolik omáčky o jednotlivých rumech, jelikož mám 6 vzorků a bylo by toho příliš moc. Navíc to již skvěle zvládl kamarád Jaroslav Pisklák a můžete si vše dohledat v jeho nedělním rumovém okénku zaměřeném právě těmto rumům. Takže přátelé, hurá na rumy Clairin.

Číst dále
Recenze Appleton Estate 15 Year Old Black River Casks    

Recenze Appleton Estate 15 Year Old Black River Casks

Tento rum je dalším nástupcem v řadě láhví s novým designem. Jedná se o blend rumů, které prošly destilací v měděných kotlích a následně zrály v jednou použitých sudech z amerického dubu po bourbonu minimálním 15 let, nejstarší složka v blendu by pak měla být až 18 let stará. Název „Black River Casks“ vzdává poctu řece Black River v jamajském údolí Nassau, která dodává vodu filtrovanou vápencem, jež se využívá k výrobě všech produktů lihovaru. Rum je lahvovaný o síle 43% alkoholu.

Číst dále
Recenze Foursquare Shibboleth    

Recenze Foursquare Shibboleth

Foursquare Shibboleth je prozatím nejstarší 100% tropickým stařeným rumem z produkce Foursquare Distillery a zároveň tedy i nejstarší láhví z ECS řady. Rum zraje na Barbadosu dlouhých 16 let v dubových sudech po bourbonu. Jde o blend rumů Column Still i Pot Still destilace. Je lahvovaný v síle 56% ABV a bylo vyrobeno celkem 9600 láhví (4800 EU a 4800 USA).

Číst dále
Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE    

Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE

Rum je vyráběn lihovarem Montenegro v Santiagu a pochází z ekologicky pěstované cukrové třtiny v blízkosti moře. Využívají tři druhy cukrové třtiny: Nossa Terra Pieta, Nossa Terra Branca a odrůdy Bourbon. Všechny se sklízí ručně, ihned se rozdrtí a přirozeně fermentuje po dobu šesti až deseti dnů. Pak se nechá projít malými (350 litrovými), měděnými destilačními kotlíky na dřevo.

Číst dále
Recenze Diplomático Single Vintage 2005    

Recenze Diplomático Single Vintage 2005

Tento limitovaný rum je vyrobený z výběru výjimečných rumových rezerv společnosti Diplomático. Rumy byly destilovány v roce 2005 (u Single Vintage číslo v názvu značí rok destilace) ve starodávných měděných kotlích (Pot Still) a v systému Batch Kettle výhradně z medu z cukrové třtiny. Následně rumy zrály dlouhých 12 let v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu a single malt whisky. Následně Master Ronero a jeho tým nablendovali v ideálním poměru výsledný rum, který ještě nechali celý rok zrát ve španělských dubových sudech po Sherry Oloroso.

Číst dále
Recenze: Rum El Dorado 15y    

Recenze: Rum El Dorado 15y

Guyana bývala jednou z největších rumových velmoci s více než 300 cukrovary, které samozřejmě produkovali i rum. Dnes je v této bývalé britské kolonii pouze jeden poslední fungující lihovar – Demerara Distillers Limited. Ten v roce 1992 na místní i mezinárodní trh uvedl prémiový starý rum El Dorado 15 year old Special Reserve. Ten se […]

Číst dále
Recenze WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O.    

Recenze WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O.

WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O. patří do kategorie WPL (Worthy Park Light) a obsahuje tedy počet esterů v rozmezí 60-199 gr / hl. Tedy patří k těm méně esterovým rumům. U tohoto rumu probíhá 30 hodinová fermentace, suché aktivované kvasnice a kontroluje se teplota. Je to tedý 100% čistý Pot Still. Rum zraje v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu dlouhých 12 let (destilovaný v roce 2006, lahvovaný v roce 2018). Celkem bylo vyrobeno 8000 láhví (4000 pro Evropu) v Cask Strenght 56%. Rum neprošel filtrací chladem a je bez umělých aditiv.

Číst dále