Dle destilace

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Přečíst článek
Foursquare Indelible    

Foursquare Indelible

Chystá se nový 11. letý Foursquare Indelible. který je opět směsí kolonové a kotlíkové destilace stařený v sudech po bourbonu a Zinfandelu. Bude poskytován v síle 48 %. Oficiální představení proběhne na Rumfestu ve Velké Británii. Informaci sdílel na svém Facebookovém profilu sám Richard Seale.

Číst dále
Recenze Warehouse #1 Overproof White Rum WPE    

Recenze Warehouse #1 Overproof White Rum WPE

Původ rumu Jamajka. Vše začíná hluboko v srdci Lluidas Vale, kde se nachází legendární palírna The Worthy Park Estate. Místo je chráněno okolními horskými pásmy a je obklopeno bujným a úrodným terénem, díky čemuž se zde velmi dobře daří cukrové třtině. Vše probíhá v návaznosti na tradici pěstování cukrové třtiny, která v parku Worthy Park funguje […]

Číst dále
King Cask Barbados rum 10 yo    

King Cask Barbados rum 10 yo

Možná jste zaregistrovali v zahraničních skupinách nové nezávislé plnění Foursquare. Jedná se o 10 letý rum, za kterým stojí Joris Dam z Dam Dranken, King Cask. Protože se mi podařilo získat láhev na recenzi, pojďme se společně podívat jak chutná desetiletý Foursquare který není z rukou Richarda Seala. Příběh rumu Za rumem stojí společnost Dam […]

Číst dále
Recenze Cane Island Barbados 8Y    

Recenze Cane Island Barbados 8Y

Původ rumu Historie Na ostrov Barbados Portugalci narazili v roce 1536 a zjistili, že je opuštěný. Ačkoli se zde neusadili, pojmenovali ostrov „Los Barbados“, což znamená „vousatí“. Celý ostrov byl totiž pokryt zvláštním druhem fíkusu (Bearded Fig Tree), který připomínal vousy. Když kapitán John Powell náhodou připlul v roce 1625 do Holetownu ve farnosti St. James […]

Číst dále
Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal    

Recenze/srovnání: Clairin Casimir, Vaval, Le Rocher, Sajous, Sonson a Communal

Tak dneska jedeme Haiti. Rum z Haiti buď milujete nebo nesnášíte. A když napíšu ještě slova bílý rum destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny a pot-stil, tak jedna část čtenářstva okamžitě odejde a ta druhá (ta moje) se rozechvěje nadšením. Nebudu tentokrát psát tolik omáčky o jednotlivých rumech, jelikož mám 6 vzorků a bylo by toho příliš moc. Navíc to již skvěle zvládl kamarád Jaroslav Pisklák a můžete si vše dohledat v jeho nedělním rumovém okénku zaměřeném právě těmto rumům. Takže přátelé, hurá na rumy Clairin.

Číst dále
Recenze Appleton Estate 15 Year Old Black River Casks    

Recenze Appleton Estate 15 Year Old Black River Casks

Tento rum je dalším nástupcem v řadě láhví s novým designem. Jedná se o blend rumů, které prošly destilací v měděných kotlích a následně zrály v jednou použitých sudech z amerického dubu po bourbonu minimálním 15 let, nejstarší složka v blendu by pak měla být až 18 let stará. Název „Black River Casks“ vzdává poctu řece Black River v jamajském údolí Nassau, která dodává vodu filtrovanou vápencem, jež se využívá k výrobě všech produktů lihovaru. Rum je lahvovaný o síle 43% alkoholu.

Číst dále
Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask    

Zacapa 23 La Doma Heavenly Cask

Zacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]

Číst dále
Recenze: Plantation Australia 2007 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Australia 2007 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího zbrusu nového rumu z edice Vintage od Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky – opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Austrálie. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo z ráje (Birds of Paradise) a proto na této 6. krabici […]

Číst dále
Recenze Foursquare Shibboleth    

Recenze Foursquare Shibboleth

Foursquare Shibboleth je prozatím nejstarší 100% tropickým stařeným rumem z produkce Foursquare Distillery a zároveň tedy i nejstarší láhví z ECS řady. Rum zraje na Barbadosu dlouhých 16 let v dubových sudech po bourbonu. Jde o blend rumů Column Still i Pot Still destilace. Je lahvovaný v síle 56% ABV a bylo vyrobeno celkem 9600 láhví (4800 EU a 4800 USA).

Číst dále
Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof    

Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof

Ron Esclavo Gran Reserva Overproof je prémiový rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí Dominikánské republiky. Společnost Alcoholes Finos Dominicanos pěstuje své vlastní odrůdy cukrové třtiny a zajišťuje, aby se rum skládal z čistě místních plodin. Celkový proces výroby, tedy fermentace, destilace i zrání probíhá na Dominikánské republice. Po destilaci metodou Column Still rum stárne po dobu tří až pěti let v sudech z amerického i francouzského dubu. Rum je součástí sortimentu společnosti 1423 – World Class Spirits a je lahvován v síle 57,5% alkoholu.

Číst dále
Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum    

Recenze: Mauricia Heritage Pure Cane Rum

Heritage Pure Cane Rum Reserve Mauricia se vyrábí z čisté, čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Šťáva se fermentuje po dobu cca 30 hodin v nádržích s vybranými kvasinkami. Následně vše projde Column Still destilací. Na konci destilačního procesu stárne tento rum déle než 30 měsíců v sudech z amerického bílého dubu první várky a se třemi různými stupni opékání. Rumy jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova a lahvují se v síle 45% alkoholu.

Číst dále
Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO    

Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO

Neisson Profil 107 Bio je zemědělský rum zrající v dubových sudech po bourbonu po dobu 15 měsíců a poté se přelije do 10 sudů o objemu 225l, které prošly procesem vypálení. Pro sudy tohoto cuvée proto palírna studovala a nechala vyrobit specifický opékací profil: profil č. 107. Tyto nové sudy z amerického dubu byly tedy přesně zahřáté, aby vyvinuly aromatické tóny, které budou definovat styl Neisson pro nadcházející roky.

Číst dále
Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE    

Recenze: BARBOSA AMADO & VICENTE GROGUE

Rum je vyráběn lihovarem Montenegro v Santiagu a pochází z ekologicky pěstované cukrové třtiny v blízkosti moře. Využívají tři druhy cukrové třtiny: Nossa Terra Pieta, Nossa Terra Branca a odrůdy Bourbon. Všechny se sklízí ručně, ihned se rozdrtí a přirozeně fermentuje po dobu šesti až deseti dnů. Pak se nechá projít malými (350 litrovými), měděnými destilačními kotlíky na dřevo.

Číst dále
Recenze: Plantation Trinidad 2009 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Trinidad 2009 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího nového rumu z edice Vintage od Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Trinidadu. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo z ráje (Birds of Paradise) a proto na krabici i etiketě najdeme Ibise […]

Číst dále