Články

Rumové fotokalendáře pro rok 2023    

Rumové fotokalendáře pro rok 2023

Hezký den všem, navazuji na již vcelku pravidelnou akci s výrobou kalendářů a také letos se můžete těšit na zajímavé fotky vašich oblíbených rumů. Také letos se prodej ponese v duchu dobročinnosti.

Číst dále
Patridom XO Cask (1. rum rumového kalendáře 1423 2022)    

Patridom XO Cask (1. rum rumového kalendáře 1423 2022)

Prvním rumem rumového kalendáře je hvězda portfolia 1423.dk. Dominikánský over-proof Patridom (dříve Esclavo) XO. 12. – 15. letý rum blend dominikánských rumů. Protože letos je 10. výročí tohoto rumového kalendáře, 1423 si připravili něco výjimečné. Na začátek nejstarší, plně tropicky stařený, 65 % rum. Wau. Pojďme na něj.

Číst dále
Recenze The Real McCoy 10YO Virgin Oak    

Recenze The Real McCoy 10YO Virgin Oak

Destilace tohoto rumu probíhá jak kolonovou, tak kotlíkovou metodou. Nutno podotknout, že tento blend obsahuje vysoký podíl Pot Still rumů, který je v celkovém profilu velmi znát. Tento blend obsahuje rumy, které zrály minimálně 10 let v nových dubových sudech a dále rumy, které zrály minimálně dlouhých 12 let v dubových sudech po kvalitním bourbonu. Označení na láhvi tedy udává nejmladší rumy v blendu. Celkem bylo vyrobeno limitovaných 3000 láhví o síle 46% alkoholu.

Číst dále
Recenze Albert Michler Rum — SINGLE CASK COLLECTION 2022    

Recenze Albert Michler Rum — SINGLE CASK COLLECTION 2022

Za rumy samozřejmě nestojí nikdo jiný, než skvělý David Kaiserlich. Nicméně si tentokrát na pomoc svolal 4 skvělé kluky, rumaře, degustátory a znalce, které znáte z našich rumových skupin a z různých akcí. S výběrem 4 vzorků (z celkových 12) mu pomohl Martin Špryňar, Martin Trávníček, Pavel Linhart a Roman Perko. Kluci ochutnávali jednotlivé vzorečky a nakonec vytvořili tu ideální top 4, kterou nám nyní představují.

Číst dále
Recenze Plantation Single Cask Australia 2009 Palo Cortado    

Recenze Plantation Single Cask Australia 2009 Palo Cortado

Tento rum byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.

Číst dále
Merser Double Barrel Rum    

Merser Double Barrel Rum

O značce Merser & Co Ve společnosti Merser & Co se vrátili k starému řemeslu míchání rumu. Vozí rumy z Jamajky, Barbadosu a Dominikánské republiky, které zrají až 12 let, a poté je blendují. Jejich rum se pak dostařuje a skladuje v sudech v malých šaržích v Londýně po dobu šesti měsíců – v každém […]

Číst dále
Plantation Barbados 9y – 2013 (single vintage 2022) – limitovaná edice    

Plantation Barbados 9y – 2013 (single vintage 2022) – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage, a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny. Pro rok 2022 je téma designu lahví Pod hladinou moří (Under the Sea), a proto na krabici i etiketě najdeme Zelenou mořskou želvu a ikonickou létající rybu, která se vyskytuje […]

Číst dále
Den s UPB a značkou Plantation – Historicky první návštěva Alexandera Gabriela v ČR    

Den s UPB a značkou Plantation – Historicky první návštěva Alexandera Gabriela v ČR

Snad žádnému rumovému fanouškovi nemohlo uniknout, že jsme 4. a 5. října zažili skutečně velký rumový svátek. Pozvání do České republiky totiž poprvé přijal pan Alexander Gabriel. Je to majitel společností Maison Ferrand a West Indies Rum Distillery, zároveň také Master Blender a muž stojící za značkami Plantation Rum, Citadelle Gin a Ferrand Cognac.

Číst dále
Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité    

Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité

Kolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.

Číst dále