Články

Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité    

Srovnání Rhum J.M Épices Créoles, Fumée Volcanique a Jardin Fruité

Kolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.

Číst dále
Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk    

Rumový degustační adventní kalendář 2022 aneb 24 days of rum od 1423.dk

Už je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.

Číst dále
Recenze: Bielle White Rum Brut de Colonne    

Recenze: Bielle White Rum Brut de Colonne

Bielle Blanc Brut De Colonne je zemědělský rum z Marie-Galante, který nebyl po destilaci nijak upravován ani stařen. Čistá třtinová šťáva byla fermentována a poté destilována v malé nerezové a měděné Savalle koloně (11 nerezových a 5 měděných táců). Tímto rumem nám Bielle nabízí možnost ochutnat jejich čistý rukopis zemědělských rumů.

Číst dále
Den rumu Hulín 2022    

Den rumu Hulín 2022

Rumové léto v Pardubicích již proběhlo a hned následující víkend se konala další rumová akce, tentokrát v Hulíně. Tato rumová událost se konala již loni, jen na jiném místě a tak jsme měli možnost porovnání, který ročník se vydařil lépe. Pojďme se tedy podívat, jak celé rumové odpoledne probíhalo.

Číst dále
Rumové Léto Pardubice 2022    

Rumové Léto Pardubice 2022

Pražský Rumfest je již nějakou dobu za námi, ale naštěstí to není jediná rumová akce v naší krásné zemi. Mám velikou radost, když se objeví pár nadšenců a vytvoří pro nás takovou akci, jako bylo Rumové Léto v Pardubicích. Podíleli se na tom především tři rumoví a doutníkoví nadšenci, ambassadoři, skvělí kluci Martin Socha (One & Only), Tomáš Chudomel (Dictador) a Jan Urban (Ron Barceló). Zorganizovat takovouto akci není nic jednoduché a klobouk dolů za to, že se do toho pustili.

Číst dále
Ron Barcelo Imperial Rare Blends Porto Cask    

Ron Barcelo Imperial Rare Blends Porto Cask

Příběh rumu Známá značka Barceló vznikla v roce 1929, kdy Julián Barceló přijel ze Španělska do Santa Dominga. Po dlouhém experimentováním přišel na trh v roce 1950 Ron Barceló (bílý a tmavý rum), později portfolio doplnil ještě Ron Barceló Añejo, Gran Añejo a Barceló Imperial. Rum je nejvíce oceňovaným dominikánským rumem, a to i když […]

Číst dále
Recenze: Caracas Club Ron Anejo 8y    

Recenze: Caracas Club Ron Anejo 8y

Objevil jsem na trhu nový rum z Venezuely. Láhev mě zaujala a tak jsem poprosil o degustační vzorek, abych mohl lépe láhev ochutnat a porozumět ji. Má k sobě ještě bratříčka a to sladký elixír Caracas Club Nectar, ale o tom si dnes psát nebudeme. Řeč bude o 8. letém venezuelském rumu Caracas, který byl […]

Číst dále
Recenze: Cihuatán Folklore Single Barrel RumRock Oloroso Sherry Finish    

Recenze: Cihuatán Folklore Single Barrel RumRock Oloroso Sherry Finish

Cihuatán Folklore RumRock je limitovanou edicí vytvořenou speciálně pro fanouškovskou rumovou stránku RumRock. O vznik tohoto plnění se zasloužil rumový nadšenec, recenzent, degustátor a především náš dobrý kamarád Pavel Ungr. Rum prošel Column Still destilací a následně byl stařen dlouhých 17 let. Nejprve ležel v dubových sudech po bourbonu a následně v sudech z amerického dubu po oloroso sherry. Rum obsahuje 940,2mg/100ml kongenerů. A také jako jediný ze série 0 % cukru. Lahvuje se v síle 53,4 % alkoholu, číslo sudu 70.

Číst dále
Angostura Zenith – limitovaná edice Angostury k    

Angostura Zenith – limitovaná edice Angostury k

Jedná se o limitovanou edici (195 lahví) a součást série Private Cask Collection. Jedná se o blend z 2 legendárních destilérií: Caroni 1975 Limited a Angostura Limited lahvovaný v síle 44 % (neověřeno). Stařené tropicky ve vypalovaných sudech z amerického dubu po bourbonu po dobu 20 – 23 let.

Číst dále
Recenze: AUX bar v Táboře    

Recenze: AUX bar v Táboře

Během svých cest se snažím navštívit místní rumové pamětihodnosti, ať to jsou bary nebo prodejny. Ani na letošní dovolené jsem neudělal výjimku a na doporučení jsem navštívil AUX bar v Táboře. A takto to dopadlo!

Číst dále
Recenze Foursquare Sovereignty    

Recenze Foursquare Sovereignty

Foursquare Sovereignty je dalším rumem z řady ECS od tohoto známého výrobce z Barbadosu. Sovereignty znamená v překladu “suverenita/svrchovanost”. Rum byl namíchaný v listopadu 2021, kdy se Barbados stal oficiálně republikou. Na počest této významné události byly vybrané nejstarší rumy z archivu palírny a odtud také název tohoto rumu. Je zajímavé, že se u této láhve držíme s obsahem alkoholu na horní hraně této značky 62% (stejně jako Nobiliary, které jsem si neskutečně zamiloval). Rum je blendem těžkých Pot Still rumů a lehkých Column Still rumů, jak jsme ostatně u této značky již zvyklí. Rum je také blendem dvou různých rumů s odlišným stařením. První zrál celých 14 let v sudech po bourbonu. Druhý zrál nejdříve 3 roky v dubových sudech po bourbonu a následně 11 let v dubových sudech po Oloroso sherry.

Číst dále
Trnava Rum Fest 2022    

Trnava Rum Fest 2022

Po 3 letech se vrací Trnavský Rumfest a já jsem na něm nemohl chybět, byl jsem na něm už poprvé a byl jsem tam velmi spokojený. Takže na druhý ročník po covidové pauze jsem se těšil mnohem více. Proč? Dozvíte se v mé reportáži.

Číst dále
Recenze Iconic Art Spirits Rum 2006    

Recenze Iconic Art Spirits Rum 2006

Tento rum prochází 36-48h dlouhou fermentací při maximální teplotě 22-25°C. Destiluje probíhá jak na kolonovém, tak na kotlíkovém destilačním zařízení (zhruba 70% Column Still, 30% Pot Still). Rum nejdříve zraje 10 let v dubových sudech po bourbonu, následně 3 roky v sudech po sherry a na závěr další 3 roky v sudech po portském. Celkem tedy 16 dlouhých let. Rum byl lahvován v říjnu roku 2022 v počtu 294 láhví v sudové síle 59% alkoholu. Nejsou do něj přidána žádná umělá aditiva.

Číst dále
Transcontinental Rum Line – TRINIDAD 2006    

Transcontinental Rum Line – TRINIDAD 2006

Transcontinental Rum Line je řada poctivých rumů, které mě zatím nezklamaly a jako jiné nezávislí plniči rumů, nabízejí srovnatelný rumový zážitek srovnatelný s oficiálními řadami rumů za příznivější ceny, tato láhev se dá nyní koupit mezi 2 000 a 2500 Kč (průměr 84 Euro) nebo vzorek za 229 Kč.

Číst dále
Plantation Guyana 15y – 2007 (single vintage 2022) – limitovaná edice    

Plantation Guyana 15y – 2007 (single vintage 2022) – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage, a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny. Pro rok 2022 je téma designu lahví Pod hladinou moří (Under the Sea), a proto na krabici i etiketě najdeme mořskou rybu, která žije v oblasti Guyany.

Číst dále
Recenze The Duchess Ten Cane Trinidad 11 Years Old    

Recenze The Duchess Ten Cane Trinidad 11 Years Old

Tento rum je směsí čerstvé šťávy z cukrové třtiny dvakrát destilované ve francouzských kotlích a vyzrálého melasového rumu z Trinidad. Melasový rum zřejmě pochází od společnosti Trinidad Distillers Limited. Rum byl destilován v roce 2008 čistou Pot Still metodou. Do láhví byl plněn v roce 2019 v sudové síle 63% ABV. Tento rum pochází ze sudu číslo 80, z něhož bylo získáno celkem 232 lahví. Rum byl stařený nejdříve tropicky dlouhých 7 let, následně byl přemístěn do Evropy a stárl další 4 roky v sudech po bourbonu. Můžeme jej tedy považovat za 11 let starý rum.

Číst dále
Recenze Plantation Single Cask Trinidad 1997    

Recenze Plantation Single Cask Trinidad 1997

Tento rum, který vyrobila právě společnost Trinidad Distillers Limited na čtyřkolonových destilačních zařízeních, je založen na kaši z melasy z cukrové třtiny, která fermentovala 1 týden. Následně rum zrál v dubových sudech po Bourbonu na Trinidadu celých 15,5 roku (tropické staření). Následně zrál dalších šest let v sudech po koňaku Ferrand ve Francii (kontinentální staření). Na závěr se rum finišoval čtyři měsíce v sudech po zakouřené whisky. Sudy pochazí ze skotské palírny Kilchoman, která leží na ostrově Islay.

Číst dále