Villa Rica 23 (2. rum rumového kalendáře 1423 2022)
Druhým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý mexický rum. Villa Rica 23. letý rum v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dáleDruhým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý mexický rum. Villa Rica 23. letý rum v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A startuje svůj epesní výběr nezávislým plničem CDI (Compagnie Des Indes) a to zrovna Guaynou s finišem po armaňaku.
Číst dálePrvním rumem rumového kalendáře je hvězda portfolia 1423.dk. Dominikánský over-proof Patridom (dříve Esclavo) XO. 12. – 15. letý rum blend dominikánských rumů. Protože letos je 10. výročí tohoto rumového kalendáře, 1423 si připravili něco výjimečné. Na začátek nejstarší, plně tropicky stařený, 65 % rum. Wau. Pojďme na něj.
Číst dáleDestilace tohoto rumu probíhá jak kolonovou, tak kotlíkovou metodou. Nutno podotknout, že tento blend obsahuje vysoký podíl Pot Still rumů, který je v celkovém profilu velmi znát. Tento blend obsahuje rumy, které zrály minimálně 10 let v nových dubových sudech a dále rumy, které zrály minimálně dlouhých 12 let v dubových sudech po kvalitním bourbonu. Označení na láhvi tedy udává nejmladší rumy v blendu. Celkem bylo vyrobeno limitovaných 3000 láhví o síle 46% alkoholu.
Číst dáleZa rumy samozřejmě nestojí nikdo jiný, než skvělý David Kaiserlich. Nicméně si tentokrát na pomoc svolal 4 skvělé kluky, rumaře, degustátory a znalce, které znáte z našich rumových skupin a z různých akcí. S výběrem 4 vzorků (z celkových 12) mu pomohl Martin Špryňar, Martin Trávníček, Pavel Linhart a Roman Perko. Kluci ochutnávali jednotlivé vzorečky a nakonec vytvořili tu ideální top 4, kterou nám nyní představují.
Číst dáleTento rum byl vyroben s prémiové melasy a kvasnic Pombe, prošel kotlíkovou destilací a následně zrál dlouhých 11 let v sudech z amerického dubu po bourbonu (tropické zrání). Následně byl převezen a dozrával další rok v sudech po koňaku Ferrand (kontinentální zrání). Na konec zrál ještě další 4 měsíce v sudech po sherry Palo Cortado. lahvován byl v síle 45% alkoholu.
Číst dáleO značce Merser & Co Ve společnosti Merser & Co se vrátili k starému řemeslu míchání rumu. Vozí rumy z Jamajky, Barbadosu a Dominikánské republiky, které zrají až 12 let, a poté je blendují. Jejich rum se pak dostařuje a skladuje v sudech v malých šaržích v Londýně po dobu šesti měsíců – v každém […]
Číst dáleDnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage, a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny. Pro rok 2022 je téma designu lahví Pod hladinou moří (Under the Sea), a proto na krabici i etiketě najdeme Zelenou mořskou želvu a ikonickou létající rybu, která se vyskytuje […]
Číst dáleNa Slovensku se objevil nový rum, jedná se o osmiletý blend panamských rumů, který pro Separa jako reklamu na jeho aktivitu (merch) připravil Don Pancho a Carlos Esquivel.
Číst dáleSnad žádnému rumovému fanouškovi nemohlo uniknout, že jsme 4. a 5. října zažili skutečně velký rumový svátek. Pozvání do České republiky totiž poprvé přijal pan Alexander Gabriel. Je to majitel společností Maison Ferrand a West Indies Rum Distillery, zároveň také Master Blender a muž stojící za značkami Plantation Rum, Citadelle Gin a Ferrand Cognac.
Číst dáleVítám vás u jedenáctého rumového podcastu Single podCask. V dnešním podcastu jsem se věnoval značce Plantation. Co to je a jaké rumy vyrábí a co si o Plantation myslí host Zdeněk Polách.
Číst dálePětikolonové destilaci English Harbouru předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Následně rum zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně 5 let. Následně rum dozrává dalších 3-6 měsíců v dubových sudech po oloroso sherry.
Číst dáleKolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dáleBielle Blanc Brut De Colonne je zemědělský rum z Marie-Galante, který nebyl po destilaci nijak upravován ani stařen. Čistá třtinová šťáva byla fermentována a poté destilována v malé nerezové a měděné Savalle koloně (11 nerezových a 5 měděných táců). Tímto rumem nám Bielle nabízí možnost ochutnat jejich čistý rukopis zemědělských rumů.
Číst dáleRumové léto v Pardubicích již proběhlo a hned následující víkend se konala další rumová akce, tentokrát v Hulíně. Tato rumová událost se konala již loni, jen na jiném místě a tak jsme měli možnost porovnání, který ročník se vydařil lépe. Pojďme se tedy podívat, jak celé rumové odpoledne probíhalo.
Číst dálePražský Rumfest je již nějakou dobu za námi, ale naštěstí to není jediná rumová akce v naší krásné zemi. Mám velikou radost, když se objeví pár nadšenců a vytvoří pro nás takovou akci, jako bylo Rumové Léto v Pardubicích. Podíleli se na tom především tři rumoví a doutníkoví nadšenci, ambassadoři, skvělí kluci Martin Socha (One & Only), Tomáš Chudomel (Dictador) a Jan Urban (Ron Barceló). Zorganizovat takovouto akci není nic jednoduché a klobouk dolů za to, že se do toho pustili.
Číst dálePříběh rumu Známá značka Barceló vznikla v roce 1929, kdy Julián Barceló přijel ze Španělska do Santa Dominga. Po dlouhém experimentováním přišel na trh v roce 1950 Ron Barceló (bílý a tmavý rum), později portfolio doplnil ještě Ron Barceló Añejo, Gran Añejo a Barceló Imperial. Rum je nejvíce oceňovaným dominikánským rumem, a to i když […]
Číst dáleObjevil jsem na trhu nový rum z Venezuely. Láhev mě zaujala a tak jsem poprosil o degustační vzorek, abych mohl lépe láhev ochutnat a porozumět ji. Má k sobě ještě bratříčka a to sladký elixír Caracas Club Nectar, ale o tom si dnes psát nebudeme. Řeč bude o 8. letém venezuelském rumu Caracas, který byl […]
Číst dáleCihuatán Folklore RumRock je limitovanou edicí vytvořenou speciálně pro fanouškovskou rumovou stránku RumRock. O vznik tohoto plnění se zasloužil rumový nadšenec, recenzent, degustátor a především náš dobrý kamarád Pavel Ungr. Rum prošel Column Still destilací a následně byl stařen dlouhých 17 let. Nejprve ležel v dubových sudech po bourbonu a následně v sudech z amerického dubu po oloroso sherry. Rum obsahuje 940,2mg/100ml kongenerů. A také jako jediný ze série 0 % cukru. Lahvuje se v síle 53,4 % alkoholu, číslo sudu 70.
Číst dále