Centenario Rum 12 Years Old Gran Legado – 12. den rumového kalendáře GWS
Máme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje stará známá značka – Centenario.
Číst dáleMáme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje stará známá značka – Centenario.
Číst dáleMáme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje stará známá značka – Centenario.
Číst dáleK tomuhle rumu mám příběh. V předchozích kalendářích (2017) jsem tento sladký rum objevil a zamiloval jsem se do něj. Míra Stříška mi ho pak přivez z Německa. No a mezitím, jsem jel na Jamajku a tento typ rumů jsem přestal pít. Takže dnes to je hezký návrat do minulosti.
Číst dáleTak dnešní rum je Venezuelský rum. Venezuelu v rumovém světě proslavila značka Diplomatíco.
Číst dáleMáme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje mě zcela neznámý rum – Embargo Anejo Exquisito.
Číst dáleMáme tu advent a s ním rumový kalendář. Tentokrát pokračujeme s novým českým rumovým kalendářem od Global Wines & Spirits. Následuje pro mne zcela neznámý rum – Mama Quilla XA, Extra Anejo.
Číst dáleTak dnešní rum je pro mne melancholická vzpomínka. Tenhle rum jsme poprvé pil na Trnavském Rumfestu a vím, že mi docela chutnal jako méně sladší a méně populární alternativa k Zacapě.
Číst dáleJakoby nestačilo, že 1423 dělá roky populární rumový adventní kalendář, letos máme i takovou menší verzi s méně rumy, ale s větším množstvím rumu ve vzorku (0,05 l) v parádním dárkovém balení. Pojďme se podívat, co takový rumový dárek ukrývá.
Číst dáleTento rum byl představou palírnou Grays v roce 2003. New Grove Bourbon Cask je rum vyrobený z melasy z cukrové třtiny, kterou si pěstují na vlastních plantážích. Rum je destilován kolonovou metodou a následně stařen v panenských sudech z amerického dubu a následně ve starších dubových sudech po bourbonu.
Číst dáleNa trh míří nová Don Papa Port Cask. Jedná se o limitovanou edici věnovanou odkazu epické plavby Fernãa de Magalhãese kolem světa a prvního přistání Španělů na Filipínách. Aa zároveň i od první cesty kolem světa uplynulo 500 let.
Číst dáleZacapa připravila na jaře 2021 novou láhev – Zacapa la Doma. Jedná se o blend 6 – 24. letých rumů, který zrál systémem solera v sudech z amerického bílého dubu po whisky. Jedná se o první ze série 4 dílné kolekce “Heavenly cask collection“, kdy každý rum ze série dozrává v jiném sudu. Chuťově se […]
Číst dáleTento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).
Číst dáleRumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.
Číst dáleNAGA Java Reserve je blend směsí ze dvou destilací. První je 65% destilát získaný destilací v tradičních čínských destilačních zařízeních. Druhý se získává destilací v destilační koloně při 92% ABV.
Číst dáleDnes jsem se podívala do vulkanické země Nicaragua a ochutnala si hned dva rumy od značky Flor de Caňa. Ty se vyrábí ve městě Managua, společností Compañía Licorera de Nicaragua, jejíž historie sahá až do roku 1890. Společnost se následně začala velmi rychle rozvíjet a tak v šedesátých letech zmodernizovala výrobu. Nyní v obrovském areálu […]
Číst dáleVše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.
Číst dáleAruba karibský ostrovní a přitom nizozemský rum. Matoucí? Možná. Aruba je totiž ostrov v Karibském moři na sever od Venezuely, který tvoří jednu z konstitučních zemí Nizozemského království. A právě tam, v tzv. holandském Karibiku, vytváří svou rumovou magii tento speciální, jediný nizozemský prémiový, melasový rum.
Číst dáleZ dnešní recenze by mohli mít radost fanoušci heavy metalové kapely Kiss. Tato kapela po vzoru kapely Rammstein, Motorhead a Judas Priest si pořídila vlastní rum. A ne jeden, ale hned 2. Jaké jsou Kiss Detroit Rock a Black Diamond Rum?
Číst dáleZnačka byla založena v Panamě společností GALAXY TRADING SARL. Pro nadaci PREMIUM SPIRIT GALAXY FUNDATION PANAMA, která zajišťovala výrobu i distribuci. V roce 2016 značku zakoupila společnost Albert Michler Distillery Int. a ta jí vlastní do dnes. Většina destilátů pochází z Dominikánské republiky a část pak z ostatních destinací. Pro výrobu elixírů používají jen ty nejlepší suroviny, jako je kokosové mléko, zahuštěná pomerančová šťáva či kávový výluh, který je vyroben z velmi silné kávy, která se poté zbavuje vody. U elixíru je to pak hrozinkový macerát.
Číst dáleRum Bayou Select se vyrábí pod dohledem mistra Jeffa Murphyho. Před destilací melasy a surového cukru kvasí tato směs ve fermentačních nádržích z nerezové oceli. Každá z nich má kapacitu 1000 amerických galonů. Následně tato směs zraje až 3 roky metodou “Solera” v amerických dubových sudech po Bourbonu a francouzských dubových sudech po Bordeaux.
Číst dále