Označení rumu

Nejčtěnější článek za posledního půl roku

Recenze: Don Papa Rye Cask

Přečíst článek
Recenze: Plantation Australia 2007 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Australia 2007 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího zbrusu nového rumu z edice Vintage od Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky – opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Austrálie. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo z ráje (Birds of Paradise) a proto na této 6. krabici […]

Číst dále
Recenze Foursquare Shibboleth    

Recenze Foursquare Shibboleth

Foursquare Shibboleth je prozatím nejstarší 100% tropickým stařeným rumem z produkce Foursquare Distillery a zároveň tedy i nejstarší láhví z ECS řady. Rum zraje na Barbadosu dlouhých 16 let v dubových sudech po bourbonu. Jde o blend rumů Column Still i Pot Still destilace. Je lahvovaný v síle 56% ABV a bylo vyrobeno celkem 9600 láhví (4800 EU a 4800 USA).

Číst dále
Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof    

Recenze Esclavo Gran Reserva Overproof

Ron Esclavo Gran Reserva Overproof je prémiový rum vyrobený z čerstvé šťávy z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí Dominikánské republiky. Společnost Alcoholes Finos Dominicanos pěstuje své vlastní odrůdy cukrové třtiny a zajišťuje, aby se rum skládal z čistě místních plodin. Celkový proces výroby, tedy fermentace, destilace i zrání probíhá na Dominikánské republice. Po destilaci metodou Column Still rum stárne po dobu tří až pěti let v sudech z amerického i francouzského dubu. Rum je součástí sortimentu společnosti 1423 – World Class Spirits a je lahvován v síle 57,5% alkoholu.

Číst dále
Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO    

Recenze: NEISSON PROFIL 107 BIO

Neisson Profil 107 Bio je zemědělský rum zrající v dubových sudech po bourbonu po dobu 15 měsíců a poté se přelije do 10 sudů o objemu 225l, které prošly procesem vypálení. Pro sudy tohoto cuvée proto palírna studovala a nechala vyrobit specifický opékací profil: profil č. 107. Tyto nové sudy z amerického dubu byly tedy přesně zahřáté, aby vyvinuly aromatické tóny, které budou definovat styl Neisson pro nadcházející roky.

Číst dále
Recenze: Plantation Trinidad 2009 Vintage edition – limitovaná edice    

Recenze: Plantation Trinidad 2009 Vintage edition – limitovaná edice

Dnes jsem se pustil do do dalšího nového rumu z edice Vintage od Plantation. Láhev vypadá, jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny a flóry – tentokrát z Trinidadu. Pro rok 2021 je téma designu lahví Ptactvo z ráje (Birds of Paradise) a proto na krabici i etiketě najdeme Ibise […]

Číst dále
Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)    

Recenze Rum E. Leon Jimenes 110 Aniversario (La Aurora)

Tento rum byl vydán v roce 2013 renomovaným výrobcem Barceló ku příležitosti 110. výročí doutníkové továrny La Aurora v Dominikánské republice. Oslavuje mimořádnou historii společnosti ve světě doutníků. Tento jedinečný rum je směsí různých rezerv a proces stárnutí probíhá prvních osm let v panenských sudech z amerického bílého dubu. To mu dává většinu jeho chuti. Poslední dva roky zraje v sudech z francouzského dubu Tuns po Sherry. Rum má velmi omezenou roční produkci (3000l).

Číst dále
Recenze Diplomático Single Vintage 2005    

Recenze Diplomático Single Vintage 2005

Tento limitovaný rum je vyrobený z výběru výjimečných rumových rezerv společnosti Diplomático. Rumy byly destilovány v roce 2005 (u Single Vintage číslo v názvu značí rok destilace) ve starodávných měděných kotlích (Pot Still) a v systému Batch Kettle výhradně z medu z cukrové třtiny. Následně rumy zrály dlouhých 12 let v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu a single malt whisky. Následně Master Ronero a jeho tým nablendovali v ideálním poměru výsledný rum, který ještě nechali celý rok zrát ve španělských dubových sudech po Sherry Oloroso.

Číst dále
Recenze: Don Papa Rye Cask    

Recenze: Don Papa Rye Cask

Poslední láhev s unikátním obsahem od filipínské značky příjemně překvapila. Skvělý design, zajímavý nápad na rum, který patří spíše do společností Rare Cask a Sherry Cask, než do těch sladších kousků. Poprvé jsem ji ochutnal na RumRock Live, kde nám ji představil český ambasador značky František Holeček, který mi pomáhal i s informacemi do této […]

Číst dále
Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish    

Recenze: S.B.S. Dominican Republic 2007 Madeira Finish

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. Přichází tedy čas na recnezi dalšího S. B. S. – tentokrát si vychutnáme rum z kontinentálního Karibiku, 13. letého “stařečka” z Dominikánské republiky ze šťávy z cukrové třtiny..

Číst dále
Recenze Ron Botran Rare Blend    

Recenze Ron Botran Rare Blend

Rumy se vyrábí kontinuální destilací z panenského třtinového sirupu, fermentace probíhá po dobu 120 hodin. Jde o velmi limitovanou edici, která vznikla na počest výročí 80 let od založení značky Botran (bylo vyrobenou pouze 7 140 láhví). Blend je složen z 8-25 let starých rumů, které zrály již výše zmíněnou “dynamickou metodou”. Postupně si blend prošel zráním v 5 různých sudech (po americké whisky, ve vypálených sudech po americké whisky, po sherry, po portském a na závěr v sudech z guatemalského dubu vyrobených speciálně pro Botran). Rum je lahvovaný v síle 40%, měl by být nedoslazovaný a neprochází studenou filtrací.

Číst dále
Recenze: S.B.S. Martinique 2019    

Recenze: S.B.S. Martinique 2019

Pravidelní čtenáři našeho rumového webu a ti co mne znají osobně ví, že sérii S.B.S. miluju. A pokud se nepletu, tohle bude první rum z Martiniku, který má SBS řada a myslím, že jeden z prvních rumů z Martiniku, který recenzuji. Ano, časy se mění. Takže hurá na S.B.S. Martinique 2019!

Číst dále
Recenze WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O.    

Recenze WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O.

WORTHY PARK SINGLE ESTATE 2006 12 Y.O. patří do kategorie WPL (Worthy Park Light) a obsahuje tedy počet esterů v rozmezí 60-199 gr / hl. Tedy patří k těm méně esterovým rumům. U tohoto rumu probíhá 30 hodinová fermentace, suché aktivované kvasnice a kontroluje se teplota. Je to tedý 100% čistý Pot Still. Rum zraje v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu dlouhých 12 let (destilovaný v roce 2006, lahvovaný v roce 2018). Celkem bylo vyrobeno 8000 láhví (4000 pro Evropu) v Cask Strenght 56%. Rum neprošel filtrací chladem a je bez umělých aditiv.

Číst dále
Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2    

Recenze Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2

Rhum J.M Cognac Cask Finish Série N2 je limitovaná edice (2. verze), která spojuje tradiční výrobu Martiniku a francouzské know-how. Na konci července roku 2006 se rum uložil do dubových sudů po bourbonu, ve kterých zrál celých 9 let. Následně byl několik měsíců dozráván v dubových sudech po koňaku společnosti Delamain.

Číst dále
Recenze Black Tot Last Consignment    

Recenze Black Tot Last Consignment

K tomuto výjimečnému kousku se váže opravdu zajímavý příběh. Za touto lahví stojí mimořádný pán Sukhinder Singh (majitel The Whisky Exchange). Stojí za tím, že dnes můžeme rum ochutnat, že celé balení vypadá tak jak vypadá a vlastně může i za chuť, kterou rum dnes má. Nestojí však za jeho výrobou.

Číst dále
Recenze Plantation XO 20th Anniversary    

Recenze Plantation XO 20th Anniversary

Vše začíná u několika různých rumů z Barbadosu, které byly destilované kolonovou i kotlíkovou metodou a jsou 8-15 let staré (tropické staření v sudech po bourbonu). Následně všechny, avšak jednotlivě, putují přes oceán na jihozápad Francie, kde dále dozrávají 2-10 let v malých soudcích Ferrand ve studených sklepích zámku Chateau de Bonbonnet. Jedná se tedy o proces “dvojího staření”. Následně se z těchto rumů vytváří finální blend, který by měl být vždy stejný, bez ohledu na šarži. Proto tento rum nelze označit jako ročníkový rum, jelikož poměr rumů se mění s cílem zachování co možná nejvěrnější typické vůně i chuti.

Číst dále