Cihuatan Cinabrio (11. rum rumového kalendáře 1423 2022)
Jedenáctým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum Cihuatan Cinabrio z El Salvadoru. Pojďme na něj.
Číst dáleTaké column still, continous still – destilační sloupky či kolony. Tyto destilační zařízení se používaly zejména v španělských koloniích.
Jedenáctým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum Cihuatan Cinabrio z El Salvadoru. Pojďme na něj.
Číst dáleDevátým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum Cartavio z Peru. Pojďme na něj.
Číst dálePětileté výročí RumRocku si zasloužilo něco výjimečného. Spojil jsem se profíky na slovo vzaté, českou firmu Dramroom a společně jsme vymysleli speciální degustační sadu. Tato výroční degustační sada má reprezentovat nejen zajímavé a kvalitní i chutné rumy, ale hlavně šíři a komplexitu rumového světa. Najdete tam rumy španělského typu, melasové britské rumy, ale i bílé […]
Číst dáleOsmým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum 1731 Fine & Rare z Venezuely. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A sedmý rum ve svém epesním výběru je opět nezávislý plnič Asta Morris a to zrovna z Venezuely.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A na 6. startovní pozici jejich epesního výběru je nezávislý plnič Transcontinental Rum Line a to zrovna s rumem z Belize.
Číst dáleŠestým rumem rumového kalendáře je pro mě dobře známý rum Carúpano z Venezuely. Carúpano Reserva 12 Exclusiva je 12 let starý rum španělského typu v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A na 5. startovní pozici jejich epesního výběru je nezávislý plnič CDI (Compagnie Des Indes) a to zrovna s rumem z Nikaraguy.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A třetí rum ve svém epesním výběru je destilérie Bundaberg z Austrálie.
Číst dáleČtvrtým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý rum z Ekvádoru. Ron San Miguel Solera 1952 je až velmi (solera) starý rum španělského typu v síle 43 %. Pojďme na něj.
Číst dáleLetos poprvé má i klubový kalendář i česká skupina Rum Friendly Club. A třetí rum ve svém epesním výběru je destilérie ReimonenQ z Guadeloupe.
Číst dáleDruhým rumem rumového kalendáře je pro mě neznámý mexický rum. Villa Rica 23. letý rum v síle 40 %. Pojďme na něj.
Číst dálePrvním rumem rumového kalendáře je hvězda portfolia 1423.dk. Dominikánský over-proof Patridom (dříve Esclavo) XO. 12. – 15. letý rum blend dominikánských rumů. Protože letos je 10. výročí tohoto rumového kalendáře, 1423 si připravili něco výjimečné. Na začátek nejstarší, plně tropicky stařený, 65 % rum. Wau. Pojďme na něj.
Číst dáleDestilace tohoto rumu probíhá jak kolonovou, tak kotlíkovou metodou. Nutno podotknout, že tento blend obsahuje vysoký podíl Pot Still rumů, který je v celkovém profilu velmi znát. Tento blend obsahuje rumy, které zrály minimálně 10 let v nových dubových sudech a dále rumy, které zrály minimálně dlouhých 12 let v dubových sudech po kvalitním bourbonu. Označení na láhvi tedy udává nejmladší rumy v blendu. Celkem bylo vyrobeno limitovaných 3000 láhví o síle 46% alkoholu.
Číst dáleO značce Merser & Co Ve společnosti Merser & Co se vrátili k starému řemeslu míchání rumu. Vozí rumy z Jamajky, Barbadosu a Dominikánské republiky, které zrají až 12 let, a poté je blendují. Jejich rum se pak dostařuje a skladuje v sudech v malých šaržích v Londýně po dobu šesti měsíců – v každém […]
Číst dáleDnes jsem se pustil do nového rumu Plantation z edice Single Vintage, a jak už jsme u Plantation zvyklí, velmi hezky opět se symbolikou fauny. Pro rok 2022 je téma designu lahví Pod hladinou moří (Under the Sea), a proto na krabici i etiketě najdeme Zelenou mořskou želvu a ikonickou létající rybu, která se vyskytuje […]
Číst dáleNa Slovensku se objevil nový rum, jedná se o osmiletý blend panamských rumů, který pro Separa jako reklamu na jeho aktivitu (merch) připravil Don Pancho a Carlos Esquivel.
Číst dálePětikolonové destilaci English Harbouru předchází 36hodinová fermentace melasy za účasti běžných i divokých kvasinek. Následně rum zraje v dubových sudech po bourbonu a Tennessee whisky minimálně 5 let. Následně rum dozrává dalších 3-6 měsíců v dubových sudech po oloroso sherry.
Číst dáleKolekce „L’Atelier des rhums“ vyvinula sklep mistryně a manažerka kvality značky J.M Rhum – Karine Lassalle. Prozkoumáním několika druhů čerstvých šťáv z různých cukrových třtin, technik opékání, různých druhů dřeva sudů a odlišné kapacity sudů se tři směsi s výjimečnými a jedinečnými aromatickými profily odlišily od ostatních produktů značky J.M Rhum. Následně vyzvali experta Josepha Akhavana (zakladatele a hlavního barmana Mabel v Paříži), aby vytvořil charakteristické koktejly “Atelier des Rhums” a zvýraznil tak veškerou typičnost tří rumů, které si nyní představíme.
Číst dáleUž je to tu zas! Nový rumový adventní kalendář se začal prodávat. Skvělý dárek pro rumové nadšence i fajnšmekry. Je to skvělý dárek pro každého milovníka rumů. Takže bych neváhal.
Číst dále