Cane Island CUBA – 18. rum rumového kalendáře
Cane Island tu už byl několikrát a nikdy nezklamal. Opět jejich melasový výběr z Kuby ukázal, že umí vybrat rum co neurazí. Ale, a to si přiznejme, ani nenadchne.
Číst dáleZnačka 1423 byla založena v roce 2008 pod názven BJG podle inicál společníků. Původně se firma věnovala pouze whiskey, ale později spoečníci firmy propadli rumu a chtěli vyrobit vlastní, tak koupili první sud pro výrobu rumu z Trinidadu. Jejich první rum, který se jmenoval 1423, byl uveden na trh na začátku roku 2009. Podle tohoto rumu se nakonec firma v roce 2012 přejmenovala.
Dnes je firma 1423 jedna z nejrychleji rostoucích firem jež distribuuje premiové alkoholické nápoje. Jejich posláním je poskytovat kvalitní nápoje ať už skrze vlastní produkci nebo prodáváním nápojů od zaběhlých značek.
Cane Island tu už byl několikrát a nikdy nezklamal. Opět jejich melasový výběr z Kuby ukázal, že umí vybrat rum co neurazí. Ale, a to si přiznejme, ani nenadchne.
Číst dáleNeptun’s rum má moc hezkou etiketu a i příběh. Jeho název je odkazem na loď Neptunus, která v roce 1755 byla první lodí, která s rumem na palubě připlula do flensburského přístavu. Zajímavostí je, že Flensburg je místem, kde rum vyrábí, a ten leží v Německu. A Německo není úplně obvyklým místem výroby rumu.
Číst dáleSaint James byl první agricole rum se kterým jsem se potkal. Také to byl první rum, který jsme dal mé ženě na vaření a touto krátkou příhodou začal můj komplikovaný vztah s agricole rumy 🙂 St. James je z francouzské oblasti karibiku a to z Martiniku. Tento sedmiletý rum se vyznačuje rychlou fermentací, destilace v […]
Číst dáleDalší rum je opět od výrobce Cane Island, ale tentokrát z Jamajky. Cane Island si vždy vybere jednu oblast a z ní vybere (vyrobí) nějaký zajímavý rum. Vyrábí se z melasy a zraje při vysokých teplotách v sudech z amerického bílého dubu.
Číst dálePo malé odbočce kolem světa se vracíme zpátky do Karibiku a to na Trinidad. 40 % rum z melasy, který zrál v sudech z amerického dubu. I když Trinidad patři do britské koloniální tradice, rum chutná spíše po té španělské. Ale to trochu předbíhám.
Číst dáleMatuga je první britský rum v rumovém kalendáři. Britové si zavzpomínali na zašlou slávu s okupační koloniální politiky a manželský pár z Anglie vyrábí rum, který ale pochází z Jižní Afriky – Ugandy.
Číst dáleNikdy jsem nepil rum z Fidži. Dneska se to změní. Tento rumový elixír se vyrábí z melasy a filtruje se přes uhlíky z kokosových skořápek. Elixír potom zraje 8 let v opálených sudech. Už tenhle proces výroby mě nalákal.
Číst dáleMagec, stejně jako Deadhead tu byl už loni. Loni mi převelice chutnal a tak věřím, že ani letos to nebude zklamání. Je to 15 letý solera rum, který zrál v sudech po Oloroso sherry.
Číst dáleDeadhead jsem už jednou na Rumrocku testoval. Má krásnou láhev, nádherný příběh a chuť takovou, že jsme ho věnoval ženě na pečení. Jinými slovy, svou hořkou chutí mě nepřesvědčil. Tento rum slibuje tmavou čokoládu, která je také … hořká. Tak se nechme překvapit, zda je tento Deadhead lepší než jeho starší bratranec.
Číst dáleFlying Dutchman je tříletý rum vyráběný z fermentované třtinové melasy zrál v amerických dubových sudech a sudech po sherry Oloroso a Pedro Ximénez. Hodně zvláštní je, že i když má jen 3 roky, že je označován jako prémiový. Kvůli ceně to také nebude. Není obvyklé takhle levné a mladé rumy označovat za prémiové. Možná, kvůli […]
Číst dáleTak tohle je tedy líbívá zajímavost. Dánská rodinná destilérka Moestrupových z Mellerupse se rozhodla, že udělá rum. Rum dozrává v různých sudech od bílého vína přes portské až k bourbonu. Rumy vyrábí jak klasickou kotlíkovou destilací, tak i v destilačních kolonách a plánují pot-still. A tenhle rum je to navíc úplná novinka. A na téhle […]
Číst dáleUž samotný název rumu mě potěšil. Konečně žádný mladistvý rum, ale poctivá španělská klasika z Panamy. Jedná se o 15 letý solera rum z destilérky NAUD, která zaměřuje na luxusní koňaky.
Číst dáleBrazilská Cachaca, další rum ze šťávy cukrové třtiny, stejně jako agricole rumy. Zlí jazykové tvrdí, že Cachaca není rum. Pokud je agricole rum, je i Cachaca. Tento rum je zajímavý tím, že pochází z Brazílie a zraje pouhé 2 roky v dubových sudech po bourbounu v souladů s bio-zemědělstvím.
Číst dáleA je to tu. Další agricole rum. Další smutná zpráva pro mne, jako člověka, co agricole nemá rád. Už loni měli dánové Domain de Severin XO a letos přihazuje jeho tříletou verzi. Tento mladý agricole rum zraje v sudech po bourbonu ve francouzské části karibiku. Je to hodně světlý (ne bílý) rum, stejně jako většina francouzských agricole […]
Číst dáleRumový kalendář is back. Ano, to byl trochu spoiler, ale nedá se jinak. Tenhle rum mi opravdu chutnal. Jedná se o 8 letý solera rum (takže reálně spíše ještě mladší) z El Salvadoru je opravdu příjemné překvapení. Třtinová pole Cihuatánu jsou prý střežená bohyní hojnosti a tou tento rum oplývá. Tento rum se odkazuje na historii […]
Číst dálePo nepříliš povedeném začátku jedeme dnes dál. Dnešní rum pochází z karibského ostrova Mauricius, odkud jsou známé agricole rumy. Vy co čtete mé recenze delší dobu už víte, že agricole rumy mě moc nechutnají. Tento rum je single estate, což znamená, že pochází z jedné oblasti. Není ani míšený a dochucovaný a je to rum, […]
Číst dálePo první dni, kdy mne Dictador 20y příliš nezaujal, je tu velká novinka. Whisper z Antiguy jsme nikdy neměl, po pravdě – neměl jsem vůbec nic z Antiguy. Antigua je maličký ostrůvek v Karibiku a navzdory tomu, ýerumy zde vyráběné má na starosti francouzský master blender, tak by rumy měly být spíše tvrdší a sušší. […]
Číst dáleNa dnešní den jsem čekal dlouho. Po roce je zase 1. prosince a přichází maratón 24 ochutnávek z rumového kalendáře. Budu ochutnávat zase každý den a napíšu vám něco o degustovaném rumu a moje postřehy. Tak hurá na rum!
Číst dáleDruhý rum z rumového kalendáře mě dlouho nedal spát. Byl to takový zážitek, že celá láhev prostě musela přijít. A netrvalo dlouho a tuhle krásku z Trinidadu jsem musel mít. Takže vážení přátelé, je to tu. Compaňero Elixir Orange dorazil a je to nádhera.
Číst dáleJeden rum Compaňero jsme tu už měli. Ten byl velmi, velmi sladký a aromatický elixír. Tento ve srovnání s tímto je nahořklý a chuťově mě vůbec neoslovil. Možná by se časem “rozpil”, ale takové experimenty nemám chuť ani náladu, takže tomuto rumu říkám jasné ne.
Číst dále